Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

S klíšťaty a encefalitidou nás čeká extrémní rok, tvrdí lékařka. A přidala varování

Autor: Pavlína Horáková - 
9. července 2020
05:10

Klíště obecné, miniaturní zabiják. Každý rok si Česká republika udržuje smutné prvenství v počtu nakažených klíšťovou encefalitidou. A podle lékařky z Kliniky infekčních nemocí 2. lékařské fakulty UK a Nemocnice Na Bulovce Dity Smíškové nás v tomto ohledu i díky opatřením spojených s koronavirovu pandemii může čekat extrémní rok. Nakazit se můžeme už i ve městech, následky mohou být fatální a lék neexistuje. Jak se tedy můžeme chránit? Odpovědi nejen na tyto otázky zazněly ve středečním Epicentru Blesk Zpráv.

„Aktivita klíšťat je v letošním roce skutečně vysoká a myslím si, že se dočkáme všech nemocí..., které klíště přenáší,“ řekla v úvodu pořadu Epicentrum lékařka pražské Nemocnice na Bulovce, Dita Smíšková.

Podle odbornice je právě klíšťová encefalitida tou nejzávažnější a nejnebezpečnější nemocí, kterou nás může klíště infikovat. „Může zanechat trvalé následky a může vést i k úmrtí,“ uvedla v pořadu Smíšková a zmínila i tularémii neboli zaječí nemoc, která se s klíšťaty moc často nespojuje, a přesto právě letošní rok se lékaři setkávají s mnohem více případy, než na kolik byli zvyklí.

Video  Epicentrum - Dita Smíšková  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Až čtyři procenta klíšťat jsou infikována encefalitidou, i když jsou samozřejmě některé oblasti promořeny více a jiné méně. „Bohužel už neplatí, že bychom v České republice našli bezpečné místo, kde klíšťata infikovaná nejsou,“ upozornila odbornice s tím, že nakazit se nemusíme jen v přírodě, ale infekce nám bohužel hrozí například i v městských parcích.

Podle slov Smíškové se počet nakažených rok od roku zvyšuje a letos evidují lékaři 20 až 30procentní navýšení oproti minulému roku. Už ten byl přitom na počet onemocnění velmi vydatný. Smutné evropské prvenství ve výskytu této nemoci si tedy bohužel s největší pravděpodobností udržíme i nadále.

Extrémní počty nakažených

„U nás stále řešíme, že máme malou proočkovanost,“ podtrhla Smíšková jeden z důvodů vysokého výskytu tohoto onemocnění. A doplnila i to, že kvůli koronavirové pandemii a souvisejícím opatřením méně cestujeme a zůstáváme tedy v užším kontaktu s těmito nebezpečnými roztoči. A i vzhledem k ideálním klimatickým podmínkám můžeme letos očekávat extrémní množství nakažených.

Lék neexistuje, léčí se jen symptomy

Nejvíce ohroženi jsou starší lidé, u kterých velmi často dochází k závažnějším průběhům této nemoci a může tak dojít k trvalým následkům.

„Komplikace mohou být například od obrny končetin…, nejzávažnější formou nemoci pak bývá postižení takzvané prodloužené míchy, kdy je skutečně pacient ohrožen, co se týče jeho životních funkcí a často jedinou možnou péčí je umělá plicní ventilace,... a u některých pacientů ani nejsme úspěšní a skutečně každým rokem dochází k několika úmrtím na klíšťovu encefalitidu,“ vypočetla lékařka.

Smíšková proto apelovala na důležitost očkování zejména u dospělých a seniorů. Lék na encefalitidu totiž neexistuje a léčba je tedy výhradně symptomatická.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Matos7 ( 9. července 2020 06:04 )

Kalousek je blázen

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa