Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš dál ovládá Agrofert, má jasno Zeman. A řekl, proč nepodal žalobu na střet zájmů

Aktualizováno -
4. srpna 2020
12:50
Autor: ČTK - 
4. srpna 2020
10:14

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) konstatovalo, že premiér Andrej Babiš (ANO) má nadále rozhodující vliv na firmy z holdingu Agrofert. Vyplývá to z odůvodnění rozhodnutí, kterým nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v červenci odmítl podat správní žalobu týkající se Babišova údajného střetu zájmů kvůli ovládání médií. Závěr krajského úřadu, že premiér ve střetu zájmů není, NSZ výslovně označilo za nesprávný. Na dokument dnes upozornil server Neovlivní.cz.

„Po prostudování všech relevantních podkladů lze dospět k závěru, že obviněný z pozice zakladatele a obmyšleného svěřenského fondu a na podkladě pravidel fungování svěřenského fondu v jeho Statutu disponuje prostředky, díky nimž fakticky a nepřímo (prostřednictvím svěřenského správce a Rady protektorů) vykonává v obchodních korporacích provozující média rozhodující vliv. ... Rozhodnutí správního orgánu je nesprávné,“ cituje autorka článku z dokumentu ze 17. července, který podepsal Zemanův podřízený, státní zástupce Zdeněk Snášel.

Zeman své rozhodnutí minulý měsíc zdůvodnil tím, že neshledal závažný veřejný zájem pro podání žaloby. Správní řízení se týkalo údajného Babišova přestupku proti zákonu o střetu zájmů. Premiér čelil podezření, že stále ovládá média spadající pod holding Agrofert. Krajský úřad ale loni dospěl k názoru, že přestupek se nestal a řízení pravomocně zastavil. Nejvyšší státní zástupce mohl ještě jeho rozhodnutí zvrátit. Dnes k tomu doplnil, že se státní zastupitelství nesmí nechat ovlivnit veřejným očekáváním či poptávkou. „Pokud by tomu tak bylo, přestalo by postupovat nestranně,“ napsal ČTK.

„Zákon opravňuje nejvyššího státního zástupce napadnout žalobou rozhodnutí správního orgánu výhradně k ochraně závažného veřejného zájmu. Smyslem zákonné úpravy není revidovat individuální přestupková řízení a uložené sankce. Samotný fakt, že se v daném případě jedná o významného představitele veřejné moci, nezakládá závažný veřejný zájem na soudní přezkum správního rozhodnutí,“ vysvětlil tehdy mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Petr Malý, proč Zeman žalobu nepodal.

Zeman připomněl, že podle stejné zásady rovnosti občana před zákonem postupoval i v premiérově trestní kauze Čapího hnízda, kde rozhodl v premiérův neprospěch, když zrušil rozhodnutí o zastavení jeho stíhání. „Pokud bych býval rozhodnutí státního zástupce Městského státního zastupitelství v Praze nezrušil, tak bych mu (Babišovi) tím sjednal výhodu před zákonem,“ podotkl.

Správní řízení se týkalo údajného Babišova přestupku proti zákonu o střetu zájmů. Premiér čelil podezření, že stále ovládá média spadající pod holding Agrofert. Krajský úřad ale loni dospěl k názoru, že přestupek se nestal a řízení pravomocně zastavil. Nejvyšší státní zástupce mohl ještě jeho rozhodnutí zvrátit.

V kompletním stanovisku NSZ, které dnes na twitteru zveřejnil senátor Lukáš Wagenknecht (za Piráty), je napsáno, že nelze souhlasit s právním hodnocením případu ze strany Krajského úřadu Středočeského kraje. „Na základě dlouhodobé možnosti realizovat rozhodující vliv v předmětných obchodních korporacích nelze vyloučit, že Ing. A. B. naplnil objektivní stránku přestupku,“ konstatovalo zastupitelství.

Mluvčí NSZ Petr Malý dodal, že Zeman při přezkumu posuzoval i postup správních úřadů. „Dospěl k mezitímnímu závěru, že rozhodnutí středočeského krajského úřadu je nesprávné, nicméně konečné rozhodnutí by musel vyřknout teprve soud. A napadat žalobou každé nesprávné rozhodnutí správního orgánu není účelem tohoto výjimečného oprávnění nejvyššího státního zástupce,“ sdělil ČTK Malý.

Premiér ovládání médií vždy odmítal. Bránil se tím, že holding Agrofert vložil do svěřenského fondu. Podněty k podání správní žaloby podala nezisková organizace Transparency International ČR a Wagenknecht.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 6. srpna 2020 08:52 )

MEGA-tuneláři, lotři největšího kalibru v jednoém kuse ukazují na premiéra....
Doufají, že jejich svinstvo bude zapomenuto.....
Tak "fajnově" fungují přes 25 let

horaIysa ( 4. srpna 2020 19:57 )

Říkám ti, nastuduj si význam slova klon a nedělej ze sebe blbku. A pokud seš chabrus na nervy, omývej si přirození vlažnó vodó, když už se mu nechce věnovat nikdo jiný.

horaIysa ( 4. srpna 2020 19:53 )

Jak vidím co? Babišův čas teprve příjde. Nepředbíhej. Z čím větší výšky se padá, tím víc si dáš na držku. A ten páternoster, který mu děláte je už dost vysokej.

horaIysa ( 4. srpna 2020 19:50 )

To jako myslíš, že něčí omezenost má vliv na mé chování? Tak víš co, "drahá", dej si tu práci a spočítej v teto diskuzi tvoje urážky a vulgarizmy a pak ty moje. A potom piš něco o slušném chování.

horaIysa ( 4. srpna 2020 19:46 )

O tom mám "drahá", na rozdíl od tebe, velmi dobrý přehled.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa