Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Problémových směnáren v Česku ubývá. Počet stížností loni klesl na polovinu

Autor: ČTK - 
6. července 2020
10:15

Česká národní banka loni obdržela 174 podání veřejnosti s výhradami k praktikám směnáren. Je to pokles o téměř 50 procent proti roku 2018, kdy evidovala 338 podání. Stížnosti se týkaly zejména nevydání dokladu o provedení směnárenského obchodu a porušení práva zákazníka na storno směnárenského obchodu. ČNB o tom informovala ČTK.

Výraznější pokles počtu podání v roce 2019 lze dát do souvislosti s účinností novely zákona o směnárenské činnosti od 1. dubna 2019. „Touto novelou, jejíž přípravu ČNB iniciovala, se především stanovila práva zákazníků odstoupit od smlouvy o směnárenském obchodu do tří hodin od jeho provedení. Zároveň bylo směnárníkům zakázáno uveřejňovat konkrétní nabídku výhodnějších směnných kurzů a účtovat samostatný poplatek při výměně bankovek,“ uvedla mluvčí ČNB Petra Vodstrčilová.

Prezident podepsal novelu o směnárenské činnosti, kterou hájila Schillerová. Klienti budou moct do tří hodin po výměně odstoupit od smlouvy. Prezident podepsal novelu o směnárenské činnosti, kterou hájila Schillerová. Klienti budou moct do tří hodin po výměně odstoupit od smlouvy. | Archiv Blesku

ČNB průběžně po celý kalendářní rok zahajuje kontroly na místě u provozovatelů směnárenské činnosti. „Počet kontrol se každý rok pohybuje v řádech desítek, provádí se také stovky kontrolních směn. Výkon dohledu ČNB ve směnárenské činnosti nepředstavuje pouze kontroly na místě, ale zahrnuje také celou řadu dalších dohledových činností v rámci tzv. dohledu na dálku,“ upozornila Vodstrčilová.

Obecně lze podle ní vysledovat mírný pokles počtu směnárníků v průběhu roku 2019 a 2020. Na trhu se také objevují on-line směnárny, které umožňují velmi rychlý převod peněz většinou s výhodným kurzem. S on-line bankovní směnárnou přišla například Moneta Money Bank.

Za několik kliknutí lze založit eurový nebo dolarový účet, ke kterému dostane uživatel bezplatně debetní kartu. „Na účet si pak můžete převádět peníze z 'českého' účtu a směnit je tak na eura pouhým kliknutím. Zatímco bankovní kurzy jsou platné celý den, kurz v on-line směnárně je nabízen v reálném čase a aktualizuje se podle nabídky a poptávky na devizových trzích,“ vysvětlil šéf digitálního bankovnictví Monety Jakub Komenda.

 

denisz ( 6. července 2020 11:57 )

No konečně došlo na směnárny ze západní části EU, působící hlavně v Praze :
angl. Chequepoint,holand. Inter­chan­ge,i­tal.Fo­rexchan­ce i české se přizpůsobily.
Záměrně nepřehledné informace, u vchodu O% (jako by bez poplatku), pak 35%.
Naletělo za 25 let desítky miliónů turistů, které legálně podvedly, vydělali miliardy, které si odvezli na Západ. Turisté se těžko domáhali nápravy, ale Čechům pak nadávali do zlodějů a gaunerů. Byla to největší ostuda Česka v zahraničí, vedle Taxi,jakož i udávání z Česka do Bruselu. Kauza Babiše je proti tomu prkotina, která tam nikoho nevzrušuje. Podobných politiku je v Evropě více.
Aspoň nějaká naděje svitla, dík ANO, sněmovně, presidentovi, STAN aj.
Turisté mohou od směny do 3 hod. odstoupit, kurs nákupu korun se uvádí
v levém sloupku, čímž ty legální lu*** nejvíce potrestali. Byl napraven
důsledek max. svobody v podnikání…. ODS a diletant Juncker v Bruselu moc rád nebyl.
Konečně nastane regulace podvodných zahraničních finančních společností v Česku,
Češi nebudou za poslušné blbečky a zbaví se opravdové ostudy ve světě.

Zobrazit celou diskusi