Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Osm obětí lijáků v Česku: Holčička (†8) na raftu, podnikatel s foťákem i tři vodáci

Aktualizováno -
23. června 2020
08:00
Autor: trm, ČTK, Darina Jíchová, jn, sova - 
20. června 2020
08:00

Víkendová velká voda si v Česku vyžádala osm lidských životů. Po převrhnutí raftu na rozvodněné řece Morávce na Frýdecko-Místecku zemřela osmiletá holčička. V sobotu v rozvodněné řeče na Bruntálsku zemřel muž, spolu s ním zřejmě utonula i žena. V rozvodněném potoce Hrubár v Lopeníku na Uherskohradišťsku utonul podnikatel a chalupář (†63), podle Slováckého deníku šlo o majitele stavební firmy a fotil si rozvodněný potok. A zemřela také starší žena v Zubří na Vsetínsku, pravděpodobně skokem do vody spáchala sebevraždu. Při sjíždění Vsetínské Bečvy se u jezu v Hovězí převrhla kanoe s dvěma muži. Oba zemřeli. A nepřežil ani vodák, který v se v pátek topil ve Velké nad Veličkou na Hodonínsku. Deště a povodně jsme na Blesk.cz sledovali online.

  • Lijáky mají osm obětí. Při sjíždění řeky Ostravice v neděli odpoledne odpoledne na Frýdecko-Místecku převrhl raft se třemi vodáky. Osmiletá holčička zemřela.
  • V sobotu v rozvodněné řeče na Osoblažsku zemřel muž (†60), hasiči jej vytáhli mrtvého z vody. Spolu s ním zřejmě utonula i žena.
  • V rozvodněném potoce Hrubár v Lopeníku na Uherskohradišťsku utonul o víkendu muž (†63). Šlo o podnikatele a chalupáře, majitele jedné stavební firmy, uvedl Slovácký deník.
  • V Zubří na Vsetínsku se v neděli utopila starší žena. Pravděpodobně skokem do Hodorfského potoka spáchala sebevraždu.
  • Při sjíždění Vsetínské Bečvy se u jezu v Hovězí převrhla kanoe s dvěma muži. Oba zemřeli.
  • A nepřežil ani vodák, který v se v pátek topil ve Velké nad Veličkou na Hodonínsku, uvedla to mluvčí brněnské nemocnice u svaté Anny.      
  • Intenzivní deště trápily Česko od pátku. Stovky zásahů měli hasiči na Vsetínsku a také v Moravskoslezském kraji.
  • Situaci v Česku a vývoj srážek můžete sledovat na radaru Blesku.

Extrémní deště a povodně v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Blesk Zprávy Blesk Zprávy Česká republika Česká republika Dagmar Honsová Dagmar Honsová Facebook Facebook Instagram Instagram Jihočeský kraj Jihočeský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha - Pražský hrad Praha - Pražský hrad Reportér Blesk.cz Reportér Blesk.cz Středočeský kraj Středočeský kraj Twitter Twitter Ústecký kraj Ústecký kraj Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
8:45
22. 6. 2020

Podle dostupných informací utonuli o víkendu v rozvodněných tuzemských tocích čtyři lidé. V sobotu spatřili kolemjdoucí v řece Osoblaze na Bruntálsku dvě těla. Utonulého muže hasiči z řeky vytáhli tentýž den, ženské tělo, které svědci ve vodě viděli taktéž, se stále nenašlo. V neděli odpoledne se při sjíždění řeky Morávky na Frýdecko-Místecku převrhl raft se třemi lidmi. Osmiletá školačka po převozu do nemocnice zemřela. Další dva lidé z raftu, muž a další dítě, jsou v pořádku.

7:11
22. 6. 2020

Situace na řekách v Česku se po víkendových silných deštích postupně uklidňuje. Třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň platí už jen na dvou místech v Pardubickém kraji, a to na Chrudimce v Nemošicích a Novohradce v Úhřeticích. Dnes ještě může pršet na východě České republiky, zejména v Beskydech. Hladiny toků by tam ale měly stoupat nejspíš jen slabě. 

Dnešek by jinak měl podle ČHMÚ být zejména v západní polovině Česka slunečný a teplý. Pro sever Moravy a Slezsko ale platí až do dnešního poledne výstraha před vydatným deštěm.

6:05
22. 6. 2020

Podle radarových dat v Česku téměř neprší a bouřky nejsou žádné.

Srážky v Česku (22. 6. 2020, 5:40)
5:56
22. 6. 2020

V noci na úterý bude pak podle předpovědi jasno až polojasno, k ránu ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty budou 13 až 9 °C. V Čechách čekejte slabý severozápadní vítr do 4 m/s, na Moravě a ve Slezsku mírný 2 až 6 m/s.

Úterní počasí může znamenat návrat bouřek. Meteorologové uvádějí, že bude většinou polojasno, odpoledne a večer zejména na severu a severovýchodě přibývání oblačnosti a později ojediněle déšť, přeháňky nebo i bouřky. Nejvyšší teploty budou 20 až 24 °C. V Čechách zpočátku slabý, jinak mírný severozápadní až severní vítr 3 až 7 m/s. Večer bude vítr slábnout.

5:49
22. 6. 2020

Nejvyšší teploty budou v pondělí 21 až 25 °C, na severovýchodě a východě kolem 19 °C, v 1000 metrech na horách kolem 16 °C, v Beskydech 12 °C. V Čechách čekejte zpočátku slabý, jinak mírný severozápadní až severní vítr 3 až 7 m/s, na Českomoravské vrchovině místy nárazy kolem 15 m/s, večer bude slábnout.

„Vzhledem k nasycení půdy a vydatnějším srážkám může na východě území zpočátku docházet ke slabým vzestupům hladin vodních toků,“ uvádí Český hydrometeorologický ústav.

5:41
22. 6. 2020

Podívejme se na aktuální předpověď počasí. Po přední straně výběžku vyššího tlaku vzduchu postoupí do Čech od západu slábnoucí okluzní fronta. Počasí na východě území bude ještě ovlivňovat oblast nízkého tlaku vzduchu nad východní Evropou, uvádějí meteorologové.

V západní polovině území zpočátku většinou jasno až polojasno, ráno ojediněle mlhy. Během dne od západu převážně oblačno a místy přeháňky. Ve východní polovině území oblačno až polojasno, zejména na východě až zataženo a místy déšť, v Beskydech i vydatnější. Večer čekejte ustávání srážek a ubývání oblačnosti.

16:25
21. 6. 2020

Počasí zvedlo řeky i v Mladé Boleslavi. Říčka Klenice od pátku vystoupala až na 105 centimetrů, poté mírně poklesla. Vyšší hladina je i v Jizeře. Klenice se rozlila na louky v parku Štěpánka i pod Vančurovou ulicí. Situaci průběžně monitoruje městská policie.

Vydatné deště zvedly 21. června 2020 hladinu říčky Klenice, která se na některých místech Mladé Boleslavi vylila z břehů. Vydatné deště zvedly 21. června 2020 hladinu říčky Klenice, která se na některých místech Mladé Boleslavi vylila z břehů.
16:05
21. 6. 2020

Labe v Kostelci nad Labem na Mělnicku drží první povodňový stupeň, před polednem dosáhla řeka 520 centimetrů. V 15:00 už byla výška Labe na 537 centimetrech, podle odhadů má dále stoupat. Druhého povodňového stupně by řeka dosáhla při 620 centimetrech. První stupeň povodňové aktivity je i na Labi v Čelákovicích u Prahy, starosta aktivoval povodňovou komisi. „Důrazně doporučujeme nevstupovat do blízkosti vodního toku Labe,“ uvedl starosta Josef Pátek (ODS) na facebooku.

13:58
21. 6. 2020

Vysoký stupeň nebezpečí záplav přetrvává s ohledem na déšť také na severovýchodě Čech, ve Slezsku a na severovýchodě Moravy.

Například v Moravskoslezském kraji podle meteorologů do pondělí naprší kolem 60 milimetrů srážek za 24 hodin. Dnes odpoledne a večer tam navíc mohou být ojediněle silné bouřky. Na severu Zlínského a jihu Olomouckého kraje by mělo přestat pršet dnes v noci, ojediněle tam spadne kolem 40 milimetrů srážek za 12 hodin.

13:03
21. 6. 2020
!

Na Chrudimsku a Pardubicku hrozí podle meteorologů extrémně vysoké nebezpečí povodní. Upozornění platí do odvolání a důvodem je očekávané překročení hranice třetího, tedy nejvyššího povodňového stupně na dolní Chrudimce. Stejně vysoký stupeň rizika záplav zůstává v platnosti na Frýdlantsku. Stav ohrožení tam platí na Smědé ve Višňové, kde se řeka vylila z břehů už v sobotu. V ostatních regionech se nebezpečí záplav a vydatných dešťů proti sobotě snížilo.

12:40
21. 6. 2020

Mrkev, cibule i další zelenina ve Velké nad Veličkou sklizená a vyrovnaná do řádků povodní.

Mrkev a cibule i další zelenina ve Velké nad Veličkou sklizená a vyrovnaná do řádků povodní Povodeň vyplavila pole a zahrádky na Horňácku. Pěstitelům dokonale umyla a v řádcích sklidila a vyrovnala zeleninu.
12:22
21. 6. 2020

Řeka Labe vystoupala dnes dopoledne v Kostelci nad Labem na Mělnicku na první stupeň povodňové aktivity. Řeka v 11:20 dosáhla na úroveň 520 centimetrů, což je hranice pro 1. SPA.

06:48
21. 6. 2020

Ve Velké nad Veličkou povodeň v noci uzavřela most v centru. Zasedal i krizový štáb, v permanenci jsou stále hasiči i dobrovolníci.

06:25
21. 6. 2020

Dobré ráno, náš online přenos pokračuje i v neděli. Třetí povodňový stupeň, tedy stav ohrožení, platí v současné době na Veličce ve Strážnici. V 5:00 kulminovala na 355 centimetrech, od té doby pomaličku klesá. Ve Velké nad Veličkou se situace po nočním třetím stupni už uklidňuje. Na povodeň se připravovali již během soboty.

Velička ve třetím povodňovém stupni v Javorníku nad Veličkou. Velička ve třetím povodňovém stupni v Javorníku nad Veličkou.
23:30
20. 6. 2020

Česko znovu trápí vydatné deště a lokální povodně. Tady je přehled toho nejdůležitějšího, co přinesla sobota.

  • Největší problémy byly na Frýdlantsku. Voda se vylila z břehů, zatopila silnice, přízemní části domů a garáže. Během dne ale déšť ustal, situace se uklidnila a Liberecký kraj s ohledem na to upustil od vyhlášení stavu nebezpečí.
  • Meteorologové očekávají, že na severu a východě Čech, na Českomoravské vrchovině, na Moravě a ve Slezsku bude vydatně pršet i v neděli, případně v pondělí.
  • Meteorologové kvůli srážkám vydali na dnešek pro Liberecký kraj, Jesenicko a Chrudimsko varování před extrémním nebezpečím záplav.
  • O situaci na Frýdlantsku jednal krizový štáb s povodňovou komisí. Hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) původně vyhlášení stavu nebezpečí pro Frýdlantsko nevyloučil, po jednání odborníků ale uvedl, že kraj ho vyhlašovat nebude.
  • V oblasti je nadále nepřístupná obec Višňová, kde příjezdové komunikace zůstávají pod vodou.
  • Vytrvalé srážky zvedly i toky odvodňující Krkonoše a Orlické hory. Podle meteorologů a vodohospodářů nelze však v noci vyloučit opětovný vzestup hladin na Chrudimce a Novohradce.
  • V sousedním Královéhradeckém kraji stoupaly hlavně toky, které odvádějí vodu z Orlických hor.
  • Kvůli vytrvalému dešti dnes rychle stoupaly i řeky na Jesenicku, jako na jiných místech déšť odpoledne ale ustával a hladiny začaly klesat.
  • V Moravskoslezském kraji zaznamenali první oběť lijáků. V rozvodněné řece Osoblaha v Petrovicích na Bruntálsku dnes zemřel muž, hasiči jej vytáhli mrtvého z vody. Zatím neúspěšně hledali ženské tělo, které tam bylo podle svědků také. Pátrání bude pokračovat v neděli.

Děkujeme za pozornost, situaci napříč Českou republikou sledujeme i nadále. Čerstvé informace přineseme zase v neděli ráno.

22:03
20. 6. 2020

Hasiči evidovali do dnešního večera kvůli lijákům 559 výjezdů. 

Velká voda na Frýdlantsku.
12:35
20. 6. 2020

Vydatně pršet má podle meteorologů na severu a východě Čech, na Českomoravské vrchovině, na Moravě a ve Slezsku.

Na Českomoravské vrchovině podle meteorologů může ojediněle spadnout až 60 milimetrů srážek. V Jeseníkách a Beskydech to může být do pondělí kolem 90 milimetrů za 48 hodin. 

ludva prevratil ( 22. června 2020 18:54 )

N) Byl to úplný MAGOR bohužel přežil na místo nebohého dítěte které nebylo schopné rozpoznat NEBEZPEČÍ a OHROŽENÍ vlastního života ....

ludva prevratil ( 22. června 2020 18:52 )

promiňte ten výraz - ZABÍT dítě kvůli VLASTNÍMU EGU ? pro mě MAGOR ! Vyjet na Řece Morávce která protéká BESKYDAMI horami Moravskoslezského kraje může v době povodní - jenom M.A.G.O.R. !!!

hahans ( 22. června 2020 16:05 )

Asi nebyl při smyslech. I když děti byly vybavené, brát je na rozvodněnou řeku ...... ?

JaNat ( 22. června 2020 12:01 )

11:49 bylo pro vilda696

JaNat ( 22. června 2020 11:54 )

Šmankote to snad není pravda. Jistěže ano, meandry brzdí rychlost toku, narovná-li se tok, nemá brzdu, voda není schopna tak rychle odtékat jak by měla, proto se rozlije do okolí. Vždy se má řece ponechat víc místa, dřív stavěli v blízkosti toku jen mlynáři, později ani ti, protože to bylo nebezpečné, stavěli dál a vodu si přivedli kanálem k domu. Lidé musí pochopit, že se musí přírodě přizpůsobit a stavět dál od toku. Chalupáři tak jako tak. Ty sis asi přečetla jeden článek a děláš ze sebe chytrolína.

Zobrazit celou diskusi