Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Záhadná nemoc dětí s černající vyrážkou a selháním srdce: Pediatr řekl, zda hrozí v ČR

Autor: yks, ula - 
4. května 2020
05:57

Bolesti břicha, selhání srdce a černé fleky na kůži: Rodiče ve Velké Británii vyděsila záhadná nemoc, která postihla asi 20 dětí. Podobné příznaky se objevily i v USA, Itálii a Španělsku. Ačkoliv se projevy podobají vzácnému zánětlivému onemocnění známému jako Kawasakiho syndrom, lékaři spekulují, zda může nemoc souviset s koronavirem. Odborníci se snaží uklidnit rodiče, že zatím onemocnělo jen velmi málo dětí, ale doporučují pediatrům z jiných zemí projevy onemocnění sledovat. Blesk Zprávy oslovily dětského nefrologa Michala Malinu, zda se podobné příznaky mohou objevit i u českých dětí.

Angličanka Gemma Brownová z města Doitwich Spa ve Worcestershireu popsala Daily Mail, že její dvouletý syn Bertie byl v březnu přijat do nemocnice v den svých druhých narozenin. Měl teplotu přes 40 °C a jeho rozsáhlá vyrážka začala černat. Ani ona si však nemůže být jistá tím, co jejího chlapce vlastně postihlo. Test na covid-19 mu totiž nebyl proveden a nemoc byla diagnostikována jako Kawasakiho syndrom, uvedla pro Daily Mail.

Kawasakiho syndrom i v Česku

„Kawasakiho nemoc, správně tedy označovaná jako mukokutánní syndrom mízních uzlinm je ve svojí klasické formě druh autoimunity, která se objevuje u dětí nejčastěji v předškolním věku s maximem kolem 5 let. Víc se vyskytuje u chlapců a nejvíc se vyskytuje v Japonsku. Jedná se o relativně vzácné onemocnění, ale v Česku se určitě párkrát do roka vyskytne,“ vysvětluje Michal Malina, dětský nefrolog a specialista na vzácné autoimunitní choroby ledvin, který momentálně pracuje v Great North Childrens Hospital v  Newcastle na severovýchodě Anglie.

V první fázi se nemoc projevuje vysokou horečkou až 40 °C, bolestmi břicha, a otokem uzlin na krku a někdy v podpaží.

„Sliznice v ústech a jazyk jsou hodně červené až jakoby oloupané, na kůži může být různě vypadající vyrážka.  Můžou otékat klouby a kůže na dlaních se olupuje,“ vysvětluje Malina.

„Červené, po zatlačení nemizející, nebo až černé skvrny na kůži a sliznicích většinou znamenají poruchu prokrvení tkání a nebo krvácení do nich. Oboje může být příznakem závažného toxického šoku nebo sepse. Podobné příznaky například vidíme u těžkých bakteriálních infekcí, jako je například meningokok,“ vysvětluje Malina černající kůži a vyrážku.

Vzácné projevy: Zástavy srdce

Záhadným onemocněním se nakazila také dvanáctiletá Američanka Juliet Dalyová, která téměř zemřela. Na dvě minuty se jí totiž zastavilo srdce.

„Kawasakiho nemoc postihuje akutně srdeční svalovinu, což může způsobit i srdeční zástavu.Také způsobuje zánět věnčitých tepen srdce tzv. koronárních arterií, tedy těch stejných, které se ucpávají při infarktech. Na tepnách se vlivem zánětu vytvoří výdutě, krev se nedopravuje dobře k srdci a to přestává správně fungovat,“ říká k případu pediatr z Česka. Pokud se neobjeví takto vzácné projevy, je Kawasakiho syndrom léčitelný pomocí léků upravujících imunitu, konkrétně směsi protilátek. 

Souvisí nemoc s koronavirem?

Podle Maliny vydala organizace North London CCG varování, že na dětské intenzivní jednotky je přijímáno více dětí s s příznaky autoimunity, projevující se bolestmi břicha a postižením srdce.  Detailně mělo jít o kombinace tzv. toxického šoku a atypických projevů Kawasakiho nemoci.

„Spekuluje se i o souvislosti s infekcí covid-19, ale tyto příznaky se objevily u pacientů testovaných pozitivně i negativně na nový koronavirus, takže není jasné, jestli spolu souvisí,“ řekl Malina Blesk Zprávám. 

„Anglická Královská společnost pro dětské lékařství (Royal college of paediatric and child health: RCPCH) pak vydala vyjádření, že i přes zvýšený počet těchto případů je jejich výskyt velmi vzácný a pokud se u dítěte vyskytnou některé vyjmenované příznaky, ať je co nejdříve konzultují s lékařem, ale že určitě není důvod k žádné panice,“ pokračuje pediatr.

Ve vyjádření dále stojí, že odborníci z celého světa mají příznaky u dětí sledovat. Pediatr Michal Malina doufá, že se podaří na základě mezinárodní spolupráce výskyt záhadného onemocnění objasnit.

Hrozí nemoc i českým dětem?

„Stále nevíme, jestli zvýšený výskyt je jen dílem náhody, nebo tím, že je všechno více pod drobnohledem v současné pandemické krizi. Po pár dnech od upozornění nemáme víc informací o dalších nových případech a vypadá to, že je to opravdu velmi vzácné onemocnění,“ říká Malina, nicméně připouští, že pokud se už nemoc objevila v dalších zemích a prokáže se, že má souvislost s novým koronavirem, mohla by se nemoc objevit i u nás.

Stále ale zdůrazňuje, že nemoc se objevila u malého počtu dětí.

Pediatr: Rodiče, nezanedbávejte prevenci

Pediatr upozorňuje, že rodiče by předně kvůli pandemii neměli u dětí zanedbávat prevenci, očkování a také, pokud se u dětí objeví příznaky jakékoliv nemoci. „Důležité je zachovat klid a vše konzultovat se svým pediatrem,“ uzavírá Malina.

ivanka2013 ( 4. května 2020 07:40 )

V clanku se pise, ze se nekdo nakazil. Pokud je to autoimunitni nemoc, tak se neni mozne nakazit, ale tato nemoc vypkne prehnanou reakci autoimunitniho systemu a neni nakazliva.

Zobrazit celou diskusi