Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Tlumočníci v utajení: „Česká vláda hanebně porušila slib.“ Afghánci litují spolupráce

Autor: blv - 
30. března 2020
05:20

Tlumočníkům, kteří pomáhali Čechům v Afghánistánu, hoří půda pod nohama. Jejich situací se bude muset zabývat vláda, až dopadne koronavirová pandemie. Na to, co se s nimi stane, se totiž ptá Výbor pro obranu Poslanecké sněmovny. Dopadne to jako před dvěma lety, kdy si problém předávala ministerstva jako horký brambor? „Česká vláda mi slíbila, že v budoucnosti budu v bezpečí, ale to slovo hanebně porušila,“ říká bývalý tlumočník Shukrullah Alimkhail. Američani se dohodli s Tálibánem a prezident Donald Trump připustil, že hnutí v zemi převezme kontrolu. 

„Výbor pro obranu mně, jako předsedkyni, uložil obrátit se na vládu s žádostí o informace,“ řekla pro Blesk Zprávy Jana Černochová (ODS) s tím, že nyní čeká, až se vyjádří premiér Andrej Babiš (ANO), ministerstvo obrany a ministerstvo vnitra.

Problém tlumočníků není české vládě neznámý. Černochová se v interpelaci na ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) obrátila už v říjnu 2018. „Kvůli této spolupráci mohou být ohroženy životy jejich i jejich rodinných příslušníků. Proto by bylo vhodné, aby jim Česká republika nabídla pomoc,“ uvedla poslankyně. Ministr vnitra tehdy odpověděl, že žádný program pro takové případy neexistuje a poslankyni odkázal na ministerstva obrany Lubomíra Metnara (za ANO). Za dva roky k žádnému posunu nedošlo.

Zároveň ale Hamáček v odpovědi uvedl, že takový program před rokem 2018 existoval: „Pokud jde o aktivity realizované v nedávné minulosti, ty jsou předmětem utajení ve stupni vyhrazené.“ 

„Tálibán si nás najde - všechny“

O odchodu amerických vojsk z Afghánistánu je už rozhodnutu - a tím také o konci celé kampaně. Prezident Donald Trump podepsal dohodu s Talibánem a nevyloučil, že radikální hnutí se chopí vlády v zemi. Co to bude znamenat pro tlumočníky českých vojáků?

„Každý, kdo pracoval s cizími vojáky, je v ohrožení. Stejně tak jeho rodina a příbuzní. I mně několikrát vyhrožovali, že mě a moji rodinu zabijí,“ řekl Blesk Zprávám Mohammad Omid. Pro naše vojáky pracoval rok v rámci rekonstrukčního týmu v Logáru.

„Tálibán si nás najde - všechny, kdo pomáhali NATO. Pozabíjí klidně celé rodiny, oni jsou bestie. Teď je situace hodně špatná,“ říká jeho kolega Shukrullah Alimkhail a dodává: „Opravdu jsem udělal velkou chybu, když jsem pomáhal české armádě.“

S českými vojáky pracoval Shukrullah Alimkhail  sedm let. Jeho práce byla natolik riziková, že ho dokonce museli přemístit na jinou základnu. A nakonec mu nabídli i vystěhování do Česka. Jenže to mu bez udání důvodů před odletem zrušili. „11. květen 2017 pro nás byl velmi smutný den,“ říká Alimkhail.

Ocenění, která Shukrullah Alimkhail obdržel za svou pomoc mezinárodním silám. Ocenění, která Shukrullah Alimkhail obdržel za svou pomoc mezinárodním silám. | Shukrullah Alimkhail

Miroslava Pašková navštívila v roce 2012 Afghánistán s týmem VAT,  který měl za úkol kontrolovat zabezpečení našich misí. S tlumočníky se setkala osobně a tvrdí: „Nikdo tehdy nepochyboval, že jsou tihle tlumočníci pro práci našich vojáků nepostradatelní a že jsou vystaveni obrovskému riziku. Na jejich hlavy byly vypsány odměny. Úzkostlivě jsme museli dbát, aby je nezachytily naše fotoaparáty a kamery – a když, tak abychom jejich tváře rozostřili.“

Smrt za spolupráci

Co čeká afghánské spolupracovníky misí zahraničních armád, pokud se radikálové dostanou k moci, ilustruje pět let starý případ. Teroristé v provincii Bach povraždili devět lidí pracujících pro českou organizaci Člověk v tísni. 

Skupina ozbrojenců vtrhla do ubytovny organizace. V pokojích zastřelili sedm humanitárních pracovníků a dva strážce. V tomto případě navíc nešlo ani o lidi, kteří by spolupracovali s vojáky, jejich mise byla ryze mírová. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dulin ( 30. března 2020 13:05 )

Žádnou armádu nemáme,husitů bylo víc.

krapotkin ( 30. března 2020 12:56 )

S kolaboranty si to vždycky obyvatelé vyřídili po svém. VČeskoslovensku je popravovali.

pupak_1 ( 30. března 2020 10:29 )

Jsou.
Stejně, jako bylo sovětské vojsko okupantem u nás i v tom Afghánistánu.

kukuku ( 30. března 2020 10:05 )

Do těchto národů nemá smysl se montovat. To ale Černochová nepochopí.

mikes15 ( 30. března 2020 09:16 )

Tak ono by šlo jim dát České občanství, ale pravda je že České vládě se věřit nedá

Zobrazit celou diskusi