Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Škody po vichřicích stouply loni na dvojnásobek. Vítr odnášel slepice, ploty i střechy

Autor: čtk - 
2. února 2020
08:45

Pojišťovny loni řešily téměř 66 000 pojistných událostí na majetku za 2,4 miliardy Kč, které byly způsobené vichřicí nebo krupobitím. Jejich počet proti předchozímu roku stoupl o 38 000, škody byly vyšší o 1,4 miliardy korun. Vyplývá to ze statistik České asociace pojišťoven.

V letech, kdy se nevyskytují jednotlivé mimořádné události, řeší pojišťovny v průměru 31 000 těchto škod, které dosahují 1,3 miliardy korun. Výsledky loňského roku překračují tento průměr o 114 procent u počtu a o 84 procent u jejich objemu.

Počet řešených pojistných událostí roku 2019 z vichřice a krupobití kvůli orkánu Eberhard a mimořádně silnému krupobití na počátku července, které zasáhlo zejména Jižní Čechy, Vysočinu a Olomoucko, je druhý nejvyšší za posledních deset let.

Z ankety mezi největšími pojišťovnami vyplývá, že nejvíce živelních škod loni způsobily právě vichřice a krupobití, ale kvůli suchému počasí ubylo povodní a záplav. Nejpostiženějšími regiony byly Středočeský a Olomoucký kraj.

Vichřice Eberhard se prohnala Českem. Situace ve Středočeském kraji (11.3 2019) Vichřice Eberhard se prohnala Českem. Situace ve Středočeském kraji (11.3 2019) | reprofoto Facebook

Nejčastější příčinou kalamit loňského roku byly vichřice a kroupy. Rok 2019 začal orkánem Eberhard, který odnesl nejednu střechu, ale třeba i kurník s exotickými slepicemi, poničil řadu vozidel a plotů, a pokračoval plejádou lokálních bouřek, které doprovázelo silné krupobití,“ řekl analytik Allianz Petr Barák. Ojedinělé nebylo podle něj ani poškozené lešení, zničená omítka, zahradní nábytek a ulítlé trampolíny.

Zobrazit celou diskusi