Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jaké roušky chrání před koronavirem? Experti: Z obchodů mizí, bez masek se neobejdeme

Aktualizováno -
26. února 2020
11:00
Autor: Kristýna Beránková, ula - 
28. ledna 2020
05:10

Koronavirus se blíží k Česku, nakažení jsou v Německu i Rakousku. Z pultů i skladů lékáren mizely roušky už koncem ledna, když byla nákaza především v Číně. S koncem února a stovkami nakažených v Itálii se situace opakuje znovu. Přitom pokud se choroba rozšíří, podle epidemiologa Romana Prymuly (55) se bez ochranných masek neobejdeme. Jaké nás ochrání?

Podezření na koronavirus už opakovaně řešili lékaři i v Česku. „Onemocnění je zákeřné v tom, že někdy jsou infekční i lidé v inkubační době, ještě než se u nich vyskytnou příznaky,“ vysvětlil epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula v pořadu Epicentrum na Blesk.cz už na konci ledna. Proto podle něj nemá smysl kontrolovat cestující z rizikových oblastí přímo na letištích - i když k tomu Česko následně přistoupilo.

Video  „Roušky u nás v tuto chvíli nejsou na místě,“ hodnotí obranu před koronavirem v ČR Prymula.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jak se chránit?

Zastavit virus se nedaří a Češi se chtějí chránit. Lékárníci hlásí extrémní zájem o ochranné roušky a dezinfekční gely. „Úloha ochranných masek bude narůstat, byť my na to nejsme úplně zvyklí. Jak se ale onemocnění bude šířit, tak i Češi začnou podle mého názoru nosit masky,“ myslí si Roman Prymula. Není ale rouška jako rouška.

„Koronavirus je nesmírně malý a přes standardní masku může proniknout,“ podotýká epidemiolog. Abychom byli správně chráněni, měli bychom používat tzv. FFP3 roušku s 3M ventilem. Ta stojí kolem 150 korun, zatímco tu obyčejnou pořídíte klidně za korunu.

Myjte si ruce

I běžné ochranné masky však svůj smysl mají. „Nejenže chrání nás, ale zároveň brání nosiči šířit nákazu do okolí. Pokud bychom nosili roušky všichni, tak by virus v kapénkové formě necirkuloval,“ myslí si Prymula. Koronavirus se zřejmě přenáší právě slinami.

„Obecně u infekcí přenášených kapénkami platí, že je dobré používat i hygienické gely a často si mýt ruce, protože jinak si stačí sáhnout kontaminovanými prsty na nos nebo promnout oči a dojde k nákaze,“ poradil také odborník. Zásadní problém je, že zásoby ochranných pomůcek rychle docházejí, někde už nejsou k sehnání vůbec.

Anketa Blesku potvrzuje: Češi vzali lékárny útokem!

Strach z nákazy zachvátil Česko a vše, co jakkoliv účinně chrání nos a ústa před virem, mizí. Potvrzují to i lékárníci a mluvčí, kterých se ptal Blesk na konci ledna. V únoru se situace opakuje.

Ivana Lánová, lékárny BENU

„Bohužel ústní roušky jsou u distribuce vyprodané. Musím ale upozornit, že klasické ústní roušky nechrání před onemocněním. Jsou určeny nemocným, aby nemoc nepřenášeli. Jako ochranu je třeba zvolit respirátory proti virům, které jsou založené na bázi filtru a slouží k tomu, aby zabránily průniku mikroorganismů zvenku dovnitř. I ty jsou však také vyprodány. Objednat se nedají.“

Kateřina Schotliová, lékárny Pilulka.cz

„Zaznamenáváme v posledních dnech extrémní poptávku po rouškách. Zákazníci objednávají všechny typy, které máme k dispozici. Přestože jsme se snažili dostatečně předzásobit, nejsou již některé druhy téměř dostupné u dodavatele ani u lékárenských distributorů. Velmi rychle roste zájem i o antibakteriální gely.“

Michal Petrov, lékárny Dr. Max

„Na našem e-shopu jsme tento víkend zaznamenali sedmdesátkrát vyšší zájem o roušky než obvykle. Artikl je u distributora vyprodán, takže jsme na e-shopu stáhli roušky z nabídky. Vyprodáno je také v mnoha lékárnách.“

Radka Miloševská, lékárny Agel

„Potvrzujeme rapidní nárůst zájmu o roušky. Zásoby se tenčí, stejně tak i počet lékáren, kde ještě jdou sehnat. Oslovujeme distributory, ale další zásobování je v rukou výrobců, na nich nyní záleží, zda další roušky budou.“

Co je koronavirus?

Koronaviry jsou skupina příbuzných virů, které napadají lidi i zvířata. Vyvolávají záněty dýchacích cest. Patří mezi ně třeba smrtelný SARS nebo MERS. Virus, který právě ohrožuje svět, získal název 2019-nCoV. Šířit se začal na konci minulého roku z čínského města Wu-chan.

Aktuálně má přes 80 známých obětí, nakažených jsou skoro 3000 – spekuluje se ale, že je číslo mnohem vyšší, protože mnoho pacientů může být nediagnostikovaných. Onemocnění připomínající chřipku může být smrtelné hlavně pro lidi s oslabeným organismem.

Nakupují u nás Poláci a Slováci

O speciální české roušky z nanolátek, tedy z extrémně tenkých vláken, je nyní mimořádný zájem. A to nejen z tuzemska. „Počet návštěv internetového portálu, který sdružuje výrobce českých nanotechnologických firem, už aktuálně překročil čtrnáctinásobek průměrné denní návštěvnosti a stále roste.

Každou minutu včetně nočních hodin přicházejí nové objednávky antivirových ústenek, šátků a respirátorů. Začínají se objevovat i dotazy a objednávky z blízkého zahraničí, například ze Slovenska a Polska,“ prohlásil předseda Asociace nanotechnologického průmyslu České republiky Jiří Kůs.

Speciální masky

Před průnikem viru by měly spolehlivě chránit jen dobře těsnící roušky označené FFP3 s 3M ventilem. Jde o systém několika velmi jemných filtrů opatřený speciálním ventilem, který odvádí vlhkost.

Strach z čínského zboží

Do Česka proudí každý den tisíce kusů zboží z čínských internetových obchodů. Nemůže s nimi v balíčku přicestovat i virus?

Informace o viru nejsou ještě úplně jednoznačné, ale já si myslím, že pravděpodobnost je minimální,“ říká Hana Roháčová, primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce. Podle ní sice nelze říct, že riziko je zcela nulové, k přenosu přes běžné spotřební zboží ale nedojde.

„Jiná je situace u živých zvířat. Ta by zdrojem nákazy být mohla. Ale pokud vím, vývoz z ohniska nákazy byl už zakázán,“ doplnila Hana Roháčová.

Koronavirus ovlivňuje i automobilový průmysl

Viera Vaňová ( 27. dubna 2020 08:57 )

Přesně tak.treba na svoji zahradě ji nemám nenodim.Nikfo l nám nechodí tak že se nic neděje.A venku tu chvíli vydrzim

Viera Vaňová ( 27. dubna 2020 08:56 )

👍👍👍👍

Viera Vaňová ( 27. dubna 2020 08:55 )

K problémům se chce vyjadřovat každé 💩.A dělají jak by sežrali vsechnu moudrost světa

gejzovic ( 26. února 2020 12:30 )

Hlavne by meli k problemu se vyjadrovat lidi,ktomu znali a ne kdejaky kecal,ktery si hreje polivcicku a zbira body

nefritek ( 26. února 2020 12:04 )

Když v TV ukazovali ty Státní zásoby a přesvědčovali, jak jsme dobře předzásobeni veškerým ochraným materiálem, bylo už tehdy jasné, že tím nemyslí ochranu běžného obyvatelstva. Ale jen vyvolenou skupinu lidí .

Zobrazit celou diskusi