Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Do vysílání ČT „připlují“ spermie i drogy. Televize začne upozorňovat na citlivý obsah

Autor: kal - 
30. prosince 2019
11:25

Vysílání veřejnoprávní České televize (ČT) bude od nového roku zase o něco pestřejší. ČT začne pomocí piktogramů upozorňovat diváky, že vysílaný pořad je vhodný až od určitého věku, obsahuje hrubou mluvu, ale také sex, drogy nebo násilí. Na twitteru o tom informoval zástupce šéfredaktora zpravodajství František Lutonský, který přidal i praktickou ukázku. Z ní je patrné, že piktogram sexu ve veřejnoprávní podání má podobu tří spermií.

„Nové piktogramy České televize označující pořady, v nichž se vyskytuje vulgární jazyk, drogy a alkohol, strach, násilí, sex. Upozornění se začne objevovat od ledna,“ uvedl Lutonský na twitteru.

Podle připojené ukázky je například násilný obsah vyobrazený rukou s nožem, vulgární jazyk přeškrtnutou pusou a drogy s alkoholem stříkačkou a sklenkou.

Piktogramy by se měly objevovat v levé části obrazovky, naopak napravo může na diváky „vykouknout“ logo PP. Tedy informace o tom, že v daném pořadu mají některé z výrobků zaplacené umístění.

Šéf ČT Dvořák: Dáváme návod rodičům

„Už dnes označujeme obrazovým symbolem i krátkým upozorněním před samotným začátkem pořadu ty části programu, které jsou vhodné spíše pro diváky starší patnácti let,“ uvedl k novince generální ředitel ČT Petr Dvořák a dodal: „Nová série pěti obrazových symbolů je ale daleko sdělnější, podrobnější, a rodiče tak budou moci díky ní snáz posoudit, co nechají své mladší děti sledovat.“

Hned několik piktogramů bude mít v budoucích reprízách zřejmě například seriál Princip slasti, kvůli kterému se do ČT pustila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Hned první díl se hemžil vulgarismy jako „zas*aná“, „do p*dele“, „do haj*lu“, „ku*va“, „ku*evská“, „šu*ám“ a „za p*delí“.

Za vysílání České televize platí české domácnosti s televizním přijímačem 135 korun měsíčně, veřejnoprávní médium hospodaří díky tomu se zhruba sedmimiliardovým rozpočtem.

amgal ( 31. prosince 2019 09:22 )

To musel vymyslet génius Kolik za to dostal peněz? Stačí poslouchat žáky ZŠ když jdou ze školy, ani nejsprostější dlaždič tak nemluví.

salto ( 30. prosince 2019 16:52 )

gjim ( 30. prosince 2019 12:23 )

Tak pohádky budou mít nějaké pííktogramy, že je v nich násilí, bojovnost a občas tam někdo hlásne - a do ***e- .

ostuda ( 30. prosince 2019 12:10 )

kdyby ty televize spíš označily kdy dávají něco bez násilí, pistolí, loupeží a zla, mohly by si ty piktogramy lehce ušetřit.

Manowar ( 30. prosince 2019 11:31 )

Už konečně tu probruselskou a sluníčkářskou ČT vypněte.

Zobrazit celou diskusi