Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

U Schillerové už nevidí budoucnost tak růžově. Tempo růstu Česka má zpomalit

Autor: ČTK, kal - 
7. listopadu 2019
11:10

Ministerstvo financí vedené Alenou Schillerovou (za ANO) v nové prognóze zhoršilo odhad růstu ekonomiky v příštím roce na dvě procenta. Letos počítá s růstem o 2,5 procenta. Resort o tom informoval ve čtvrtek. V červencové prognóze úřad počítal letos s růstem o 2,5 procenta a příští rok o 2,3 procenta, následně v srpnu ministerstvo odhad upravilo na 2,4 procenta letos a 2,2 procenta příští rok.

Zhoršení odhadu pro příští rok souvisí podle prognózy s rizikem ohledně ekonomického vývoje v zahraničí. Letos i příští rok by přitom měl být ekonomický růst podle ministerstva financí tažen výdaji domácností na spotřebu podpořených rychlým růstem mezd.

Ekonomická data zveřejnila i Evropská komise, která snížila odhad letošního růstu české ekonomiky na 2,5 procenta. Výhled na příští rok se proti poslední prognóze také zhoršil, a to na 2,2 procenta.

Hlavní riziko vývoje v zahraničí představují nadále odchod Velké Británie z EU, nicméně ministerstvo financí neočekává brexit bez dohody. Dalším rizikem je podle MF nárůst protekcionismu, výraznější zpomalení ekonomického růstu v Německu nebo Číně nebo možná eskalace problémů italského bankovního sektoru. V případě domácího vývoje vidí úřad rizika v napjatém trhu práce, růstu cen nemovitostí a strukturálních změnách v automobilovém průmyslu souvisejících s přijatými emisními normami.

Růst ekonomiky můžou podpořit armádní zakázky

Naopak rychlejší růst ekonomiky proti odhadům by mohl ve střednědobém horizontu způsobit plánovaný nákup armádní techniky za 80 miliard korun, který by podle resortu ovlivnil růst investic.

Odhad inflace ministerstvo v nové prognóze zvýšilo. Inflaci letos nově čeká 2,8 procenta a příští rok 2,6 procenta. V červencové prognóze počítalo letos s inflací 2,5 procenta a příští rok 2,2 procenta. V srpnové aktualizaci pak úřad odhad inflace zvýšil na 2,7 procenta letos a 2,4 procenta příští rok. Loni spotřebitelské ceny stouply o 2,1 procenta.

Odhad vývoje kurzu koruny ministerstvo v nové prognóze pro letošek i příští rok mírně zhoršilo. Nově tak očekává letos průměrný kurz 25,70 Kč/EUR a příští rok posílení na 25,50 Kč/EUR.

Česká národní banka v srpnové prognóze letos očekává růst české ekonomiky o 2,6 procenta a příští rok o 2,9 procenta. Nové odhady vývoje ekonomiky zveřejní ČNB odpoledne.

zlymikes ( 7. listopadu 2019 12:03 )

Kdyby chodili řádně na stranické vzdělávání , tak by věděli, že jeden /slovy Havla bezvýznamný filosof/ definoval pro tzv. tržní hospodářství opakující se cyklus - konjuktura - krize - deprese - oživení. A všichni ekonomové kapitálu, třeba železná lady či Klaus, se to snaží vyvrátit, ale ono to,potvora jedna,platí pořád, protože to vymyslel někdo bezvýznamný.

Zobrazit celou diskusi