Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Třetí zuby vyrostou přímo v čelisti. „Hrozí rakovina,“ varuje český lékař

Autor: blv - 
11. listopadu 2019
05:47

V životě máme šanci jen na dvoje zuby, i když by se mnohdy hodily i třetí.  Implantáty jsou dneska často hezčí, než zuby původní, ale zároveň velmi drahé, a pro mnoho Čechů tak nedosažitelné. Teď to vypadá, že by nám jednou mohly třetí zuby narůst, alespoň podle ruských expertů. Český lékař ale varuje: Nevíme, co se stane, může to vyvolat rakovinu, řekl Blesk Zprávám.

Třetí zuby budou úplně stejné jako ty druhé - budou mít stejnou strukturu i napojení na nervový a krevní systém. Podle zpravodajského webu iz.ru vědci z Moskevské lékařsko-stomatologické univerzity přišli hned s dvěma způsoby, jak toho dosáhnout. 

Prvním je předpěstování zubu v umělém prostředí. Tento postup ale má několik úskalí - zub nemusí být úplně stejný jako ty ostatní v ústech příjemce, třeba může mít jiný odstín. A co je ještě horší, že také hrozí nežádoucí reakce po transplantaci. 

Druhá možnost spočívá v tom, že by zub rostl přímo ve svém přirozeném prostředí. „Rozhodli jsme se jít právě touto cestou. Zub poroste z čelisti pacienta a ne v bioreaktoru,“ řekl rektor univerzity Oleg Januševič. Podle něj se tak zub lépe ujme u svého nositele.

Je třeba ale jedním dechem říct, že ruští vědci úspěšné pokusy provedli zatím jenom na pokusných myších. U lidí může být všechno úplně jinak.  „Problém je s tím, že když pěstujete orgány nebo používáte kmenové buňky, tak je tam vždycky riziko rakoviny,“ řekl Blesk Zprávám lékař Jindřich Charvát ze Stomatologické kliniky 1. Lékařské fakulty UK.  

Při experimentu vědci brali zuby u myších zárodků a dávali je do fyziologického roztoku. Pak je „zasadili“ do čelisti dospělých jedinců. Po třech týdnech zkontrolovali výsledek své práce. „Zuby byly bílé a tvrdé. Dobře se ujaly v čelisti i v dásni bez známek infekce, “ řekl pro iz.ru profesor Igor Malyšev, který se na experimentu podílel. Celkem vědci takto „přesadili“ osm zubů. Polovina z nich byla bez chyby, polovina měla určité nedostatky.

Samozřejmě není možné brát zárodky zubů u lidských embryí. Ale ruští specialisté se chystají použít k pěstování třetích zubů kmenové buňky. Jenže to bude ještě dlouhá cesta.  „My do teď nevíme, jak to přesně funguje a jak zabráníme té buňce, aby tam nevznikl například nádor. U člověka je stále riziko, že se to nepovede a pacient navíc skončí s nádorem,“ říká Charvát.

A problémy připouštějí i ruští lékaři. „Proces růstu zubů je složitý a technologicky náročný. Vyžaduje spolupráci vědců a klinických specialistů,“ říká ředitelka Stomatologického institutu Sečenovské univerzity Irina Makajevová a upozorňuje také na etický a právní rozměr případného experimentu na lidech.

Cesta ke třetím zubům u lidí bude podle ruských vědců ještě dlouhá, podle nich se jich nedočkáme dříve než za deset let. 

agfor ( 11. listopadu 2019 17:17 )

Na něco se umřít musí - stačí třeba častěji jíst uzeniny od Babiše.

spania ( 11. listopadu 2019 12:38 )

Proč se vůbec o něco takového pokoušejí,když je to tak rizikové?Není lepší si nechat udělat pěkné zuby u zubaře?Ty kvalitní jsou sice drahé,ale dají se pořídit i takové,které jsou zdarma nebo za pár korun.

Zobrazit celou diskusi