Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bílým sexem do hrobu. Před nočními nájezdy na ledničky varují vědci: Zkažené zuby i infarkt

Autor: blv - 
1. listopadu 2019
21:12

„S prázdným žaludkem neusnu,“ to je zkušenost mnoha lidí. Podle vědců se ale jedná o nebezpečnou poruchu, která se podepisuje nejen na kráse. Z „nevinného“ uždibování v ledničce se může vyvinout syndrom nočního jedlictví. A lékaři varují: Může to skončit až infarktem. 

Snídej sám, o oběd se rozděl s přítelem, večeři dej nepříteli - české přísloví platí i podle ruských vědců. Kdo se totiž večer nacpe k prasknutí, nebo dokonce chodí v noci „kontrolovat“ ledničku, ten dřív zestárne a taky umře. Tak se dá shrnout zpráva ruského ministerstva zdravotnictví, kterou se zabývají ruská média. 

„Během spánku se buňky přirozeně regenerují a obnovují. Pokud tělo vynaloží veškeré úsilí na strávení vydatné večeře, nezbývají žádné zdroje, které by doplnily energii a omlazení,“ varuje ruské ministerstvo zdravotnictví. Jinak řečeno - lidské buňky se v noci starají samy o sebe, aby druhý den ráno byly fit. Když jim místo toho zadáme jinou práci, například v podobě svíčkové se šesti, tak budou unavené a my taky. Jenže tím problémy teprve začínají. 

Neprošla dveřmi, kupovala si dvě letenky a hodiny trávila ve fast foodu. Teď je všechno jinak!

Přejídáním k umělým zubům

Další problém, který „bílý sex“ způsobuje, je kažení zubů. V noci mozek produkuje tzv. spánkový hormon melatonin. A ten dává tělu pokyny, že má odpočívat. Týká se to i ústní dutiny, která produkuje méně slinných žláz. A navíc si jde asi málokdo po každém zobnutí z lednice hned vyčistit zuby. 

„Noční občerstvení může vést k zubnímu kazu tím spíš, že částice jídla se dobře drží na zubech,“ řekl pro zpravodajské stránky Lenta.ru Michail Kayugin stomatologické kliniky v Domodědovu.  

Hrozí i infarkt

Pokud kosmetická část problému (předčasné stárnutí, vrásky a problémy pleti) trápí asi více ženy, tak další problémy jsou společné pro všechny lidi. 

Dietní večeře: Naučte se večer jíst, může to rozhodnout o úspěchu hubnutí

„Existuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob. V důsledku přebytečné glukózy se stěny krevních cév ztenčí. Také noční jídla mohou vést k tvorbě aterosklerotických plaků a krevních sraženin,“ zdůraznil Kayugin. Na stěnách tepen se začne hromadit tuk a bílé krvinky. To vede k onemocnění cévní soustavy a v nejhorším případě končí až infarktem.

Organismus se může dostat do začarovaného kruhu - jídlo na noc ho zabíjí, ale zároveň bez zaplněného žaludku nedokáže usnout. V některých případech si lidé dokonce noční hody ani nepamatují. Prostě jdou v polospánku do lednice a ráno se diví, co všechno zmizelo. I když to vypadá úsměvně, ve skutečnosti se jedná o syndrom nočního jedlictví. 

sorgedoktor ( 2. listopadu 2019 09:33 )

Autori jaksi pomiji fakt, ze nekteri lide s prazdnym zaludkem neusnou...A co s tim..

Nezadat ( 1. listopadu 2019 23:13 )

Lepší jak černým dostat AIDS.

Zobrazit celou diskusi