Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ruská hrozba v Česku: Detektivové „totálně“ rozbili síť vytvořenou ruskou rozvědkou

Aktualizováno -
21. října 2019
14:05
Autor: ČTK, tva - 
21. října 2019
11:55

Bezpečnostní informační služba (BIS) a Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) loni odhalily a rozbily síť, kterou v Česku vytvářela ruská zpravodajská služba FSB. Na pondělní bezpečnostní konferenci ve Sněmovně to uvedl ředitel BIS Michal Koudelka. Síť byla financována z Ruska a ruské ambasády a měla prostřednictvím sítě serverů útočit na cíle v Česku i na české zahraniční partnery.

Síť byla totálně rozbita a zdecimována díky výborné práci NCOZ. Vyšetřování dále pokračuje. Zabránili jsme této aktivitě z území České republiky, která byla součástí dalšího řetězce, který Rusové využívali a připravovali k využití v jiných zemích Evropy,“ řekl ve Sněmovně šéf kontrarozvědky Koudelka.

NCOZ se podle svého mluvčího Jaroslava Ibeheje případem nadále zabývá. „Vzhledem k tomu, že ve věci probíhá trestní řízení, náš útvar nebude poskytovat žádné konkrétní informace,“ řekl ČTK. Podobně se po konferenci ve Sněmovně vyjádřil ředitel NCOZ Jiří Mazánek. „Ta kauza je pořád v trestním řízení, tudíž v této chvíli se nemůžeme k podrobnostem blíže vyjadřovat,“ uvedl. Potvrdil pouze, že NCOZ spolupracuje na kauze s kontrarozvědkou.

Informace o zásahu by se mohly objevit ve zprávě

Koudelka uvedl, že síť v České republice budovala ruská Federální bezpečnostní služba (FSB). „Byla vytvořena osobami s vazbou na ruské zpravodajské služby a byla financována z Ruska a ruské ambasády,“ řekl bez dalších podrobností. Informace o zásahu by mohly být součástí výroční zprávy BIS za rok 2018. Zprávou se bude ve čtvrtek zabývat poslanecká komise pro kontrolu činnosti této tajné služby, uveřejněna bývá obvykle do konce roku.

Podle týdeníku Respekt se operace začátkem loňského roku týkala skupiny ruských občanů a několika dalších Rusů, kteří získali české občanství. Skupina měla fungovat pod krytím dvou soukromých firem v Praze. Ty měly běžným zákazníkům prodávat počítačový hardware a software, ale současně prováděly hackerské útoky.

Číňané podle Koudelky postupují jinak

Koudelka v pondělí označil zpravodajské aktivity Ruska a Číny za nejpodstatnější dlouhodobá rizika pro bezpečnost ČR. Ruští zpravodajci v Česku získávají řadu cenných informací z běžných rozhovorů s lidmi pohybujícími se kolem diplomacie a politiky. Koudelka ocenil, že Česko v reakci na loňskou otravu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala vyhostilo z Prahy tři ruské zpravodajské důstojníky působící na ambasádě.

Číňané podle Koudelky postupují jinak. Nejčastěji zvou vědce, politiky a další lidi do své země, kde se na ně snaží působit a získat od nich informace. BIS varuje především před tím, aby pozvání na návštěvu do Číny využívali příslušníci ozbrojených složek a policie.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marais ( 22. října 2019 10:02 )

A co by jako u nás vyšpionovala ta ruská rozvědka? U nás řadily olejové či lihové mafie a nikdo veřejnost neochránil. Že lidé kritizují EU, usa k tomu nepotřebují rozvědky, stačí sledovat media a pozadí událostí.

PPP150W ( 21. října 2019 21:16 )

A zachraňujou teda podle vás budováním špionážní sítě v cizí zemi, ano? Tomuhle vy věříte a těm co ne nadáváte bezmozků? Jste politování hodný prosťáček. Vy máte stále Rusy za dobrácké bratry?

dama_s_kosou ( 21. října 2019 15:27 )

Rusaci a fasouni. To jsou ti pravi zachranci proti obzerstvi ze zapadu...

qtek ( 21. října 2019 13:38 )

a je vysvětlena rekonvalescence, to sekne i se zdravým

Lubomír Babáček ( 21. října 2019 13:24 )

oprava- před západem

Zobrazit celou diskusi