Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Počet znásilnění v Česku stoupá. Policistka: Ženy se to méně bojí nahlašovat

Autor: ula - 
21. října 2019
06:10

V Česku je evidován největší počet znásilnění za posledních 10 let. Vyplývá to z veřejně dostupných statistik na stránkách Policie ČR. Ta evidovala do konce srpna tohoto roku celkem 525 znásilnění. Za prvních osm měsíců v roce jde o nejvyšší číslo od roku 2009. Odborníci se domnívají, že ženy se přestaly bát a začínají znásilnění více nahlašovat. Bývalá šéfka pražské mravnostní kriminálky Alena Kolářová říká, že je to kvůli nové legislativě, která více chrání obětí, a lepší práci policie.

Podle veřejně dostupných statistik zveřejněných na stránkách Policie ČR na odkazu je k 31. 8. 2019 evidováno v České republice celkem 525 znásilnění. Za prvních osm měsíců v roce jde o nejvyšší číslo od roku 2009. Průměr let 2009–2018 činí 448 případů. Oproti němu jde v letošním roce o 17 % nárůst.  Oproti loňsku se počet evidovaných znásilnění zvýšil o 7,3 %.

Analýzu statistik kriminality provedl tým přední české lektorky sebeobrany Jasmíny Houdek, která se sama stala obětí znásilnění, když jí bylo 14 let.

„Pokud bychom k letošním známým číslům přičetli loňská čísla za září–prosinec, dostaneme se k 687 případům znásilnění. To by rovněž bylo desetileté maximum,“ uvedla Houdek. 

Objasněnost případů mírně klesá

Tým dále zkoumal objasněnost případů. Ze statistik vyplývá, že spolu se zvyšujícím se počtem znásilnění objasněnost těchto trestných činů drobně klesá. Průměrná objasněnost znásilnění k 31. 8. v letech 2016, 2017 a 2018 byla 60,17 %, za období 1. 1. - 31. 8. 2019 ukazují policejní statistiky objasněnost 54,3 %, což je pokles o 5,87 %.

„Jestli je růst počtu případů dán větší odvahou českých žen tyto případy hlásit nebo jestli skutečně tato trestná činnost roste, musí být předmětem dalšího šetření. Určitě není možné nad těmito čísly mávnout rukou,“ říká Jasmína Houdek.

Mají ženy větší odvahu ohlašovat násilníky?

Podle Hany Stelzerové, ředitelky České ženské lobby, je nutné, aby téma znásilnění přestalo být tabuizované. „Čím více se o tomto tématu hovoří, tím větší mají ženy odvahu čin nahlásit. Zároveň je dobře upozorňovat, že existují organizace a linky pomoci, na které se mohou oběti obrátit. Ženy už to ví a to může být příčina toho, proč statistiky narůstají. Odpovídá to i zkušenostem ze zahraničí,“ vysvětluje Stelzerová.

Policistka: Ženy se cítí být více chráněny zákonem

Alena Kolářová, bývalá šéfka pražské mravnostní kriminálky, se velkou část své kariéry u policie věnovala právě případům znásilnění. Ta přiznala, že během její práce u policie ji trápilo, že se na oběti znásilnění často v trestním řízení zapomínalo.

„Pokud si vzpomenete na původní zákony, tak panoval velký nepoměr mezi právy pachatele a právy oběti. S novou legislativou se posílala práva oběti, zrovnoprávnilo se jejich postavení s pachatelem. To může být jeden z důvodů, že ženy se cítí více chráněny zákonem a dodává jim to odvahu činy hlásit,“ řekla Kolářová.

Zároveň se Kolářová domnívá, že policie udělala v otázce práce s oběťmi velký pokrok. „My si uvědomujeme, že komunikovat s oběťmi nemůže každý policista, proto vznikly speciální útvary a policisté prochází speciálním školením,“ dodává Kolářová s tím, že v Česku panuje celá řada společenských změn.

„Není více znásilněných, jen se případy více dostávají na veřejnost,“ doplňuje ke statistice Alena Kolářová.

Video  Janu v dětství zneužil cizí muž: „Obviňovala jsem se, ale byl to nesmysl.“  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině