Experti na víno řekli zásadní zprávu. Týká se kvality letošních hroznů

Autor: ČTK - 
17. října 2019
12:21

Bílé hrozny z letošní sklizně jsou mimořádně kvalitní, vína z nich mají šanci dosáhnout kvality ročníku 2013. V tiskové zprávě to ve čtvrtek uvedla Unie enologů, která sdružuje experty na víno z celého Česka. Většina bílých odrůd je na moravských vinicích sklizena. Enologové kvalitu hroznů posuzují jednak z ochutnávek moštů, ale hlavně na základě výsledků laboratorních analýz.

„Mošty vykazují výborné parametry, především nízké hodnoty pH a ideální poměr kyseliny vinné a jablečné. Dokonce i obsah výživových parametrů letos až na výjimky obstál na jedničku s hvězdičkou. Mladá vína vykazují krásnou svěžest a aromatiku odrůdově typickou,“ uvedl předseda Unie enologů Mojmír Baroň.

Podle expertů z unie je teď důležité, aby vinaři výrobu vína neuspěchali, zbytečně nevyráběli vína s vyšším zbytkovým cukrem, který by v kombinaci s vyššími kyselinami v mladých vínech vytvořil „chuťovou pseudoharmonii“. Tím by potenciál na mimořádnou kvalitu letošních bílých vín zničili.

Hlavní příčinou vysoké kvality hroznů je podle enologů zejména stabilní počasí s normálním a vyrovnaným množstvím srážek a spíš průměrnými teplotami. „Pozitivní vliv na sklizeň měl i průběh denních a nočních teplot, které ovlivnily množství a strukturu organických kyselin v hroznech, vdechly svěžest do aromatických látek budoucích vín a pomohly ve zpomalení vývoje, čímž pomohly také delšímu rozložení vinobraní,“ uvedli enologové ve zprávě.

U ostatních odrůd ukáže čas

Pro modré odrůdy je letošní ročník, který se nevyznačoval vysokými teplotami, náročnější a vína budou vyžadovat vzhledem k obsahu kyselin delší ležení. „Pro pozdnější odrůdy čekáme ještě slunečné počasí s teplotami nad 20 stupňů Celsia, které mohou dopomoci vysoké fenolické zralosti,“ doplnil Baroň.

Unie enologů České republiky vznikla v roce 2014 a sdružuje enology působící v České republice, k dnešnímu dni má 42 členů.

arne100 ( 17. října 2019 13:05 )

Ty české vínosplašky nepiji je to samá vodas vinnou šťávou a ne víno.

Deneček ( 17. října 2019 12:35 )

Tak to zase bude důvod,aby se víno zdražilo.

Zobrazit celou diskusi