Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jogurty se v letácích obchodů derou vpřed, kuřecí maso se v oblíbenosti propadlo

V letácích obchodů táhnou jogurty, kuřecí maso se v oblíbenosti propadlo
 (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK, tva - 
25. září 2019
15:05

Na titulních stranách letáků supermarketů a obchodů s potravinami se nyní nejčastěji objevují jogurty, které se před třemi lety na první strany téměř nedostávaly. Obchody tehdy sázely při propagaci zejména na kuřecí maso, které se aktuálně propadlo až na 11. pozici. Druhé zůstává pivo, třetí jsou sýry. Průměrná sleva na inzerované výrobky je 36 procent. Vyplývá to z analýzy společnosti Česká distribuční, která letáky obchodních řetězců doručuje.

„Přední strany mohou hodně napovědět o tom, jací my Češi jsme. Obchodníci tam umisťují produkty, které mají největší šanci nás zaujmout,“ uvedl ředitel České distribuční Petr Sikora. Aktuální výsledky jsou podle něj překvapivé.

Jogurty na titulních stranách letáků tvoří devět procent nabídky, před třemi lety to byla pouhá tři procenta. Pivo je v hlavní nabídce v sedmi procentech případů, na sýry připadá šest procent.

Na jednu stránku obchody vměstnají až 30 položek

Různý přístup mají jednotlivé kategorie obchodů k počtu produktů na titulní straně a ke slevám. V průměru je na titulní straně šest výrobků. Nejvíce položek prezentují potravinové řetězce, kde je průměr devět. Naopak v případě obchodů se sportovním vybavením a oblečením jsou to jen tři produkty. Některé obchody ale dokážou na stránku vtěsnat až kolem třiceti položek.

Oproti minulé analýze jsme se rozhodli rozšířit záběr a kromě potravinových obchodů jsme zkoumali také další odvětví. Většinou jsou výsledky poměrně vyrovnané, ale v některých případech jsou oblíbenci zřejmí,“ uvedl Sikora. U obchodů se sportovním vybavením tvoří více než polovinu titulní nabídky sportovní obuv. V případě lékáren jsou na prvních stranách často léky proti bolesti, hobby obchody pak preferují osvětlení.

Někdy nechávají obchody titulní stranu letáku naopak zcela bez nabídky. Podle Sikory je to nový trend, který má u zákazníků úspěch. „Jako průkopníci se v tomto směru ukázaly třeba hobby obchody. Už od titulní stránky na čtenáře vyzařují emoce. Obchodník působí jako parťák, který jim rozumí a umí poradit,“ dodal.

Hobby obchody navíc 88 procent svých produktů nabízejí na titulních stranách bez slevy. Naopak drogerie zlevňují 95 procent výrobků na prvních stranách letáků. Nejvyšší slevy nabízejí obchody s nábytkem, v průměru je to 55 procent. Nejčastěji ale všechny obchody inzerují slevu 50 procent.

Česká distribuční analyzovala celkem 112 letáků platných od 1. srpna do 15. září 2019. Vzorek obsahoval letáky od 60 různých obchodních řetězců.

Zobrazit celou diskusi