Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kontrola burčáku odhalila chybu. Prodavačka šidila v metru nápojem z hroznů

Autor: ČTK, tva - 
17. září 2019
18:30

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) letos zkontrolovali na sto prodejen burčáku, odebrali 42 vzorků buď českého nebo zahraničního částečně zkvašeného moštu, v jednom vzorku se prokázala chyba. V úterý to sdělil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Testy podle něj trvají až šest týdnů, další chyby se tak ještě můžou prokázat.

Inspektoři se v úterý v ukázce kontroly pro média podívali do pražské vinotéky Noelka v blízkosti náměstí Jiřího z Poděbrad, kde pochybení nezjistili. Poté dorazili do foyer metra na I. P. Pavlova. Tam prodavačka nabízela pod cedulkou burčák bílý nápoj z maďarských hroznů, což legislativa neumožňuje.

Za burčák lze označit pouze nápoj z českých a moravských surovin. Navíc ve stánku neměla průvodní doklady k výrobku, člověk jednající za firmu pak inspektorům po telefonu řekl, že se na prodejnu nedostaví. Prodavačka také nabízela maliny, které byly označené jako německé i polské, což je podle inspekce také problematické.

Postihu se podle mluvčího SZPI nevyhnou ani ti prodejci, kteří nabízejí zahraniční částečně zkvašený mošt pod některou alternativou názvu burčák, například když na informační ceduli napíšou „Burčáááák“.

V méně závažných případech inspekce ukládá pokutu v řádu desítek tisíc korun, v závažných a pro zdraví nebezpečných nálezech je možné uložit až 50milionovou pokutu, dodal Kopřiva.

Inspektoři letos zatím zjistili v testech burčáku jednu chybu. (17. 9. 2019) Inspektoři letos zatím zjistili v testech burčáku jednu chybu. (17. 9. 2019) | ČTK

Burčák nesmí obsahovat jinou vodu než tu z hroznů

Všechny odebrané vzorky analyzuje brněnská laboratoř SZPI. Používá k tomu nukleární magnetickou rezonanci a hmotnostní spektrometr izotopových poměrů. „Hmotnostní spektrometr slouží ke zjištění přidané vody. Podle vinařského zákona nesmí nejen burčák, ale ani víno obsahovat jinou vodu než tu obsaženou v hroznech. Ta má zcela jiné parametry než voda ve vodovodním řadu,“ řekl vedoucí oddělení izotopových analýz Kamil Kolář.

Nukleární magnetická rezonance umí rozeznat, zda byl do burčáku nebo vína přidán cukr nad povolený limit. Podle předpisů pouze dvě procenta celkového alkoholu smí pocházet z přidaného cukru.

Zároveň odborníci zjišťují, zda burčák pochází opravdu z hroznů z České republiky. Pomocí analýzy izotopů uhlíku, vodíku a kyslíku dokážou stanovit, odkud použité hrozny pocházely.

Zobrazit celou diskusi