Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Únikovka“ smrti i v Česku? Hasiči objevili problémy u dvou třetin, čeká je flastr

Autor: Nikola Forejtová - 
20. července 2019
18:35

Řadě únikových her v ČR dali hasiči přízvisko nebezpečná. Odhalili u dvou třetin z nich nedostatky, které by při nešťastné shodě náhod a okolností mohly působit fatálně. Celostátní kontroly 178 prostor zapříčinila tragická událost v Polsku z ledna 2019, kdy v podobném zařízení zahynulo pět mladých dívek. U nás nebyly podle náměstka generálního ředitele Hasičského záchranného sboru Daniela Miklóse chyby natolik nebezpečné jako v řadě polských provozoven, přesto si ale několik „únikovek“ odneslo z kontrol pokutu a nařízení, aby své prostory řádně kolaudovaly. Další řízení tak majitelé povedou se stavebním úřadem.

V České republice neumíme dělat kontroly praktickou zkouškou, kontrolujeme především stav provozoven. Od řádné kolaudace, přes značení únikových cest a bezpečného zapojení topných těles,“ odpověděl Miklós na dotaz Blesk Zpráv, zdali kontrolovali provozovny „v akci“.

Hasiči takto prověřili od ledna do května 178 prostorů her. U dvou třetin odhalili mnohé nedostatky a s 56 z nich zahájili správní řízení. Přesto ale nezkontrolovali podle Miklóse všechny. „Některé herny jsme museli sami vyhledávat na internetu. Může se tak stát, že u některého provozovatele kontrola neproběhla. Nicméně budeme spolu s dalšími orgány státní správy pracovat na tom, abychom tyto činnosti dokázali lépe identifikovat,“ dodal náměstek.

Úniková místnost je uzavřený prostor, ve kterém se skupina lidí snaží vyřešit sadu hádanek a hlavolamů, čímž najde vodítko k tomu, jak se dostat ven nebo jak vyřešit určený úkol. Během většiny her bývá časový limit na hodinu.

Požár na únikové hře zabil pět mladých dívek Požár na únikové hře zabil pět mladých dívek | Reuters

Polsko je na tom mnohem hůř

Největší vrásky dělají hasičům ty provozovny, které se nachází v suterénech domů, jelikož takové prostory neodpovídají požadavkům na bezpečnost. Naopak v obchodních domech jsou hry bezpečnější, protože jsou zde podmínky uzpůsobené pohybu velkého množství osob.

Nejčastějším prohřeškem provozovatelů bylo „pozapomenutí“ na kolaudaci. „56 % všech provozoven bylo bez souhlasu, respektive nebyly zkolaudované, ale oficiálně sloužily k jiným účelům. Z toho důvodu je nyní pokračování správního řízení vedeno stavebním úřadem, který vyzve majitele k nápravě a případně může zakázat užívání stavby,“ objasnila náměstkyně pro řízení sekce výstavby a veřejného investování Marcela Pavlová i další postup, který nyní hříšné provozovatele čeká.

Během kontrol hasiči se stavebním úřadem velice úzce spolupracovali. Podle Pavlové chystá ministerstvo pro místní rozvoj nikoliv novelu stavebního zákona, ale celkovou restrukturalizaci. Únikovky se tak možná dostanou i do zákona.  

Při únikových hrách EscapeZone je kladen důraz na detail. Prohlubuje zážitek ze hry. Při únikových hrách EscapeZone je kladen důraz na detail. Prohlubuje zážitek ze hry. | Michal Maršálek

Hasiči v Česku kromě kolaudace objevovali nedostatky v podobě nedodržování odstupu topných těles a u řad z nich chyběly dokumenty požární ochrany. Do budoucna by tak chtěli hasiči s únikovými hrami spolupracovat a požadují, aby byli návštěvníci před začátkem hry informováni o nouzových únikových cestách. Prozatím udělili i pár pokut a hříšníky čekají další kontroly.

Čeští hasiči ale měli pesimističtější prognózy. V Polsku totiž kritické nedostatky objevili v 86 % případů. „Nicméně z pohledu kontrolovaného zájmu, tedy jestli se lidé dokážou dostat ven, jestli je tam úniková trasa, jestli je značená a podobně, výsledky nedopadly tak fatálním způsobem,“ řekl Miklós.

Kontroly spustila polská tragédie

Celostátní šmejdění po nedostatcích spustila tragédie v Koszalinu. Na severu Polska slavila Julie (†15) své nadcházející narozeniny. Oslavy se ale školačka nedožila a kvůli vzniklému požáru se spolu se svými čtyřmi kamarádkami udusila v prostorách únikové hry.

Na vině byla podle vyšetřovatelů nedbalost. V blízkosti topného tělesa byly údajně hořlavé materiály. Média i uživatelé sociální sítě také spekulovali o možném požárů vzniklých ze svíček, které podle nich nechávali provozovatelé v blízkosti plynových kamen.

Hrůzu nahánějící je i fakt, že celá hra začíná v poutech, ze kterých se musí návštěvník dostat. Prve se spekulovalo o tom, že chyba je především na vnukovi majitele, který z objektu vyšel ven. To vyšetřování vyvrátilo. „Výbuch ochromil obsluhu herny, ten člověk nebyl schopen pomoci a tím, že nebyly označeny únikové cesty, tak se děvčata nebyla schopna dostat ven,“ uzavírá tragickou událost pro Blesk Zprávy Miklós.

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi