Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

50 tisíc lidí v Čáslavi. Nechyběl Babiš, leteckou show předvedl mistr světa Šonka

Autor: ČTK - 
25. května 2019
21:07

Na den otevřených dveří na letecké základně v Čáslavi dnes přišlo podle organizátorů až 50.000 lidí. Pro návštěvníky byly připravené statické ukázky nejen letecké techniky, ale také vozidel používaných například hasiči, záchrannou službou, armádou nebo čáslavským letištěm. Hlavním diváckým lákadlem byly letové ukázky, které začaly ve 12:20. Zlatým hřebem se stalo vystoupení akrobatického letadla a stíhačky gripen, které podle pořadatelů dosud nemá ve světě obdoby.

První návštěvníci byli v areálu letecké základny již v 9:00, oficiální program pak začal v 10:00. V 10:20 se uskutečnil zahajovací průlet tří stíhaček JAS-39 Gripen, dvou L-159 Alca a jednoho L-39 Albatros.

Divácky nejpřitažlivější část dnešní akce, a to letové ukázky, začaly ve 12:20 průletem dvou legendárních britských cvičných dvouplošníků Tiger Moth, které byly vyvinuty v roce 1931.

Zlatým hřebem se stal podle Radoslava Jančeva z 21. základny taktického letectva Čáslav společný let mistra světa v Red Bull Air Race Martina Šonky s akrobatickým speciálem Extra 300 a stíhačky JAS-39 Gripen, kterou pilotoval pilot Ivo Kardoš.

Show mistra světa v Red Bull Air Race Martina Šonky s akrobatickým speciálem Extra 300 a stíhačky JAS-39 Gripen, kterou pilotoval pilot Ivo Kardoš Show mistra světa v Red Bull Air Race Martina Šonky s akrobatickým speciálem Extra 300 a stíhačky JAS-39 Gripen, kterou pilotoval pilot Ivo Kardoš | ČTK

Šonka i Kardoš měli nejdříve každý své vlastní vystoupení, následně předvedli společný let. „Je to vlastně první vystoupení tohoto druhu na světě, Šonka je bývalý pilot gripenu,“ uvedl Jančev.

Během společného vystoupení létaly oba letouny velmi těsně u sebe, Šonka předváděl i svůj tradiční let vzhůru nohama.

Kardoš také předvedl veřejně jako první na světě výkrut kolem Šonkova letadla, řekl Jančev. Výkruty následně prováděl také Šonka kolem gripenu. Závěrem piloti předvedli synchronizované přistání ve dvojici. Po dosedu gripenu Šonka svůj letoun Extra 300 lehce zvedl a otočil vzhůru nohama. Po chvilce letu vrátil letadlo do běžné polohy a přistál po boku kolegy.

Show mistra světa v Red Bull Air Race Martina Šonky s akrobatickým speciálem Extra 300 a stíhačky JAS-39 Gripen, kterou pilotoval pilot Ivo Kardoš Show mistra světa v Red Bull Air Race Martina Šonky s akrobatickým speciálem Extra 300 a stíhačky JAS-39 Gripen, kterou pilotoval pilot Ivo Kardoš | ČTK

Do Čáslavi dnes zavítal i premiér Andrej Babiš (ANO). „Moc díky všem za organizaci této úžasné akce. Jsme hrdí na naši armádu. Jsme hrdí na naše vojáky. Jako premiér dost cestuju a všude na světě má naše armáda výtečnou reputaci,“ chválil na facebooku.

„K tomu ale musíme mít dobré partnery a sami dobrým partnerem být. Chceme plnit závazky, rozpočet rok od roku stoupá. Na rok 2020 máme na armádu 76 mld. Teď vyjednáváme o nákupu 12 bitevních vrtulníků, radarech, bitevních vozidlech. Bezpečnost našich lidí je na prvním místě,“ ujišťoval.

Letošní návštěvnost byla obdobná jako v minulých letech, možná mírně nadprůměrná díky vydařenému počasí. Přesný počet návštěvníků letiště neeviduje, neplatí se totiž vstupné. O hojné účasti svědčí třeba i fakt, že i na rozlehlé letištní ploše se místy těsnily davy lidí, kterými se dalo jen obtížně projít.

Celý den mohli lidé obdivovat vystavené letouny, k vidění byly stíhačky, lehká sportovní letadla, vrtulníky, ale například i letoun Jakovlev Jak-40 z vládní letky nebo armádní letoun CASA. Některá letadla si lidé mohli prohlédnout také uvnitř. Letos poprvé byl na statické výstavě k vidění vrtulník Black Hawk slovenských vzdušných sil.

Poprvé se v Čáslavi ukázal také letoun L-39 CW od společnosti Aero Vodochody. Letoun L-39CW je vývojovým mezikrokem k novému modelu L-39NG. Aero instalovalo nový motor a novou avioniku do klasického letounu L-39, čímž vznikla konfigurace označovaná L-39CW. Další den otevřených dveří se bude konat opět za dva roky.

Den otevřených dveří na letecké základně v Čáslavi (25.5.2019) Den otevřených dveří na letecké základně v Čáslavi (25.5.2019) | ČTK

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kurna1 ( 26. května 2019 08:02 )

Aby Bureš někde nechyběl, to by byla katastrofa

Zobrazit celou diskusi