Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Expert popsal unikátní zdroje Měsíce a Marsu. Co nás čeká při dobývání vesmíru?

Video se připravuje ...
Autor: Bohuslav Štěpánek - 
24. května 2019
05:40

Materiály, které se vyskytují na Měsíci, jsou úplně odlišné od těch na Zemi, protože na Měsíci není atmosféra. V pořadu Epicentru Blesk Zpráv to uvedl planetární geolog Günther Kletetschka z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze. „Sluneční vítr interaguje přímo s měsíčním povrchem. Díky tomu Měsíc dokáže vyrábět plno všelijakých věcí a hlavně izotopů vody, kyslíku, uhlíku,“ vysvětlil vědec.

Tyto izotopy jsou podle něj zastoupeny v měsíčním prachu daleko více, než kdekoli jinde. „Na Zemi se nevyskytují a jejich výroba je velmi drahá záležitost. Tam to leží zadarmo,“ upřesnil Kletetschka. Podle něj se NASA i jiné agentury snažily desítky let o jejich výrobu, ale víceméně neúspěšně.

Na povrchu Měsíce se také vyskytuje nanoželezo s unikátními vlastnostmi. „Malinké částečky železa jsou zabudované v jakémsi skleněném prášku, modifikovaném kosmickým zářením, popsal vědec. Toto nanoželezo nelze vyrobit na Zemi, ale vědci jej plánují využít v jakési obří 3D tiskárně pro výrobu konstrukčních součástí.

Planetární geolog Günther Kletetschka byl hostem pořadu Epicentrum. Vpravo moderátor Bohuslav Štěpánek. Planetární geolog Günther Kletetschka byl hostem pořadu Epicentrum. Vpravo moderátor Bohuslav Štěpánek. | Blesk:Martin Pekárek

Dobývání Měsíce pod povrchem

Experti už totiž mají také konkrétní představy o budování různých objektů a konstrukcí na Měsíci. Buď roboty anebo stroji obsluhovanými lidmi. „Jedna možnost je vytvářet budovy na povrchu, další možnost je vytvářet nějaké podobné struktury podobnou technologií, ale pod zemí,“ zauvažoval expert.

Největším úskalím je podle odborníka nebezpečná radiace a sluneční plazma. Ta se na povrchu Měsíce chová neutrálně, ale ve stínech hor nebo v kráterech se z ní vytvářejí elektrostatické výboje. „Ty mohou být pro běžný provoz na povrchu Měsíce nebezpečné,“ varoval v Epicentru vědec s tím, že nás na Zemi před ní a před meteority chrání atmosféra. „Je to takový měkký polštář, který je vypaří,“ vysvětlil planetární geolog.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Taurus70 ( 24. května 2019 06:32 )

Zase hloupe placani a vareni z vody co by nas tam cekalo,dalsi zklamani a lhani si do kapsy jak jsme dokonali😂😂😂

Zobrazit celou diskusi