Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pavel zažaloval šéfa o prémie. Přišel si na 50 tisíc korun

Autor: ula - 
13. dubna 2019
05:30

Pan Pavel z Písku se rozhodl na jedno léto pracovat ve Francii. Se zaměstnavatelem se tam dohodl na hrubé mzdě a prémiích, ty však nakonec kvůli údajně špatně odvedené práci nedostal. Muž se tedy obrátil na právníka, aby mu pomohl odměny dostat, ale neúspěšně. Případ ovšem dostal nečekané obrátky, když se ukázalo, že Pavlův šéf dluží svému podřízenému balík peněz za něco jiného.

Pavel z obce Písek v Moravskoslezském kraji se rozhodl pracovat přes prázdniny jako uklízeč ve Francii. Se zaměstnavatelem podepsal smlouvu na 11 000 Kč s tím, že dalších 11 000 Kč dostane jako prémie. U první výplaty vše proběhlo, jak mělo. Při druhé výplatě si však zaměstnavatel začal vymýšlet, že práce byla vykonána špatně a pomalu a žádné prémie nebudou. Pavel tedy u druhé výplaty dostal pouze 11 000 Kč hrubého.

Bez smlouvy ani ránu

Muž si prý uvědomil, že udělal chybu, když zaměstnavateli ohledně proplacení prémií důvěřoval, a že nárok na bonusy, které nebyly součástí smlouvy, se bude jen těžko prokazovat. I přesto se pokoušel peníze získat. Zprvu se snažil se zaměstnavatelem jednat sám, pomocí SMS i telefonicky. Nicméně jeho snažení bylo bezúspěšné. Nakonec se Pavel rozhodl obrátit na právníka. „I když jsem vlastně vůbec nedoufal, že by mohl nějaké peníze získat, ale chtěl jsem spíše nějaký finanční postih pro zaměstnavatele,“ svěřil se muž.

Právník skutečně potvrdil, že nárok na prémie zaměstnanci nevzniká. Přišel ovšem na zajímavou věc. 

Překvapivá dohra

Ve smlouvě totiž byla místem výkonu práce Praha, zaměstnanec však byl více než 6 týdnu pracovně ve Francii. „To, že jako místo výkonu práce byla sjednána Praha a ve skutečnosti byla práce prováděna ve Francii, lze posoudit jako pracovní cestu, jelikož klient a ostatní zaměstnanci práci v zahraničí neodmítli, tedy de facto souhlasili s vysláním na zahraniční pracovní cestu, mají paušální nárok na stravné ve výši 34 - 45 EUR denně,“ komentoval případ zastupující právník Petr Novák ze společnosti Vaše nároky.cz.

„Žádné poskytnuté jídlo ani příspěvek na něj jsme samozřejmě nedostali a náklady to opravdu byly nemalé, během těch 6 týdnů co jsme tam pobývali v řádech tisíců,“ potvrzuje Pavel, který byl z nově nalezeného nároku velmi překvapen. Zastupující právník proto zaměstnavateli poslal předžalobní výzvu, ve které ho vyzval k zaplacení stravného, když muž nereagoval, předal případ k soudu.

Stravné i náklady za 50 tisíc

V reakci na to zaměstnavatel otočil, k soudnímu řízení tedy nakonec nedošlo. Byl podepsán smír a pan Pavel nakonec dostal jako stravné za práci ve Francii 1935 €, tedy téměř 50 000 Kč, plus byly proplaceny i náklady za právní zastoupení.

Zaměstnavatel si tedy sám sobě uškodil, když odmítl proplatit pracovníkovi prémie, protože v opačném případě by pan Pavel pravděpodobně nikdy nepřišel na to, že má na stravné nárok.

strejda777 ( 13. dubna 2019 13:00 )

No tedy pardón, ale ten Pavel je blb.

Actimel ( 13. dubna 2019 11:39 )

Dalo by se říct "tak vám třeba"! Tady je tolik práce, ale všichni si myslíte, že tam lítají velmi tuční a velmi dobře pečení holubi do huby! Ale ono je to asi IN makat jako "migrant" u Frantíků za pár šupek. Takové ponížení, kde je vaše hrdost???

Zobrazit celou diskusi