Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Luxusní lyžařský resort miliardáře Vítka zasáhla lavina. Jeden člověk zemřel

Autor: Tomáš Belica, ČTK - 
20. února 2019
14:30

Ničivá lavina, která se v úterý odpoledne strhla ve švýcarském lyžařském středisku Crans-Montana, si vyžádala jeden život. Luxusní ski resort vlastní a zároveň v něm našel domov realitní magnát Radovan Vítek (48).

Po celonočním pátrání švýcarští záchranáři potvrdili smrt jednoho člověka v resortu Crans-Montana v kantonu Valais. „Nic ale neukazuje, že by pod lavinou byl někdo další,“ sdělila policie v prohlášení. Uvedla, že obětí je Francouz, který ve středisku působil jako člen lyžařské hlídky – ta paradoxně poskytuje první pomoc a dohlíží na bezpečnost sjezdařů.

Důvodem sesuvu bílé masy, která zavalila sjezdovku v délce 400 metrů, mělo být déletrvající oteplení.

„Spolupracujeme s policií“

Blesk.cz se zajímal o škody, které resortu vznikly. Ten totiž patří miliardáři Radovanu Vítkovi, který zároveň už několik let v Crans-Montana žije. A do rozvoje tamní turistiky výrazně investoval. Dohlíží proto osobně na situaci?

„Máme své lidi přímo na místě. Intenzivně spolupracují s týmy záchranářů, policií, vyšetřovateli i médii,“ sdělil jen Blesku mluvčí Vítkovy CPI Property Group Jakub Velen.

Jeden z nejbohatších Čechů se loni dostal do sporu s představiteli samospráv tamních obcí. Požadoval, aby se vesnice více podílely na provozu vleků. A když jednání nikam nevedla, nechal Vítek dočasně vleky zastavit. „Lavina nezpůsobila žádné škody na majetku. Většina areálu je již nyní v provozu a předpokládáme, že v pátek bude fungovat bez omezení. Celý management společnosti velmi intenzivně situaci sleduje a řeší,“ uvedl také Velen.

A dodal: „Událost je nyní předmětem vyšetřování. Podle většiny expertů na laviny se jednalo o velmi výjimečnou událost. Stupeň lavinového nebezpečí v regionu byl v rozhodujícím okamžiku vyhlášen na druhý stupeň z pěti. Nic tedy nenasvědčovalo vzniku této nešťastné události, proto jsme ji z pozice operátora nemohli zabránit. Bezpečnost našich hostů je vždy naší prioritou a celá událost nás všechny velmi zasáhla.“

Zobrazit celou diskusi