Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zákon o realitních makléřích je měkký, tvrdí expert: „Před šmejdy zákazníka neochrání“

Autor: mav - 
19. února 2019
06:15

Vysokoškolské vzdělání nebo alespoň potřebná kvalifikace pro realitní makléře – nejen tato kritéria jim přichystala vláda v čele s ministerstvem pro místní rozvoj. Realitní kanceláře plán regulací vítají. K dokonalosti má ale daleko, řekl v pořadu Blesku Epicentrum specialista na realitní právo Oldřich Platil.

Experti upozorňují na to, že zákon, který klade na realitní makléře nejasné požadavky, v Česku dlouho chybí. „Jsme jedním z posledních států, kde není norma, která by regulovala přístup do tohoto řemesla,“ říká Platil. Přesto upozorňuje na to, že má norma spoustu mezer. 

Video  Specialista na realitní právo: Makléřů je tu moc, jejich zkouška by měla být tvrdá.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová si od zákona slibuje právě ochranu klientů. Podle specialisty Platila se tak zákon ale pouze tváří a takzvaných realitních šmejdů zákazníky rozhodně nezbaví: „Ten, kdo to dělá na hraně zákona, si tu cestu vždycky najde.“ Platilovi v návrhu zákona chybí především seznam realitních odborníků s případným rizikem vyloučení.

Zákon je podle něj hodně měkký a není tak dostatečným sítem pro vytřídění kvalitních zprostředkovatelů prodeje a pronájmu nemovitostí: Samotné prokázání tříleté praxe – já si neumím představit, kdo a jak to bude prokazovat. Víme, jak to chodí v jiných oborech. Je to věc, kde určitě narazíme na pokusy obejít tuto povinnost.“

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi