Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vrátí se do školních rozvrhů dílny a pozemky? Babiš chce na „základkách“ nový technický předmět

Autor: ČTK, nkov - 
18. února 2019
14:06

V rozvrhu dětí základních škol možná přibude nový předmět, ve kterém by se měly učit praktickým technickým dovednostem. Nový předmět by měl být povinný. Na potřebě jeho zavedení se dnes domluvil premiér Andrej Babiš s ministrem školství Robertem Plagou (oba ANO) a dalšími zástupci vlády a podnikatelů. V pondělí to řekl na tiskové konferenci k představení inovační strategie ČR v letech 2019 až 2030. Plaga už dříve avizoval, že chce 28. února otevřít diskusi o připravovaných změnách v učebních plánech škol. 

„Žáci chodili v minulosti na dílny a pozemky, teď takový předmět není a je jednoznačné, že my ho potřebujeme. A domluvili jsme se, že nový předmět technika by měl být povinný. Měl by mít jednu hodinu týdně,“ řekl Babiš s tím, že české firmy potřebují řemeslníky. „Ministerstvo školství organizuje konferenci o školství 28. února a my toto téma dáme do veřejné diskuse,“ dodal.

Ministerstvo školství již dříve uvedlo, že se v upravovaných plánech školního učiva počítá se začleněním témat techniky. V Národním ústavu pro vzdělávání (NÚV), který změny v učebních plánech připravuje, zatím k této problematice vznikla podkladová studie, která kromě jiného uvádí možné způsoby začlenění tématu do výuky. Konkrétní podoba zapracování techniky do vzdělávacích programů ale podle úřadu bude ještě předmětem další diskuse, kterou hodlá ministr otevřít na konci února.

Podle místopředsedy rady pro výzkum Karla Havlíčka, který je zároveň předsedou Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, se na předmětu technika pracuje poslední rok. „Odpovídá (nový předmět) inovační strategii, protože motivuje k propojení ručních či manuálních prací s novými technologiemi. Není to klasický předmět dílny a pozemky, ale je to moderně pojatý předmět, který splňuje požadavky na moderní technologie,“ uvedl.

Podle něj se nyní řeší to, jak bude výuka technických dovedností zapracována do vzdělávacích programů. Děti by podle něj mohly mít předmět buď jednu hodinu týdně, nebo dvě hodiny jednou za dva týdny.

Jde o práci na řadu let

Havlíček doplnil, že polytechnická výuka se také musí prolnout s ostatními předměty. „Pokud vše projde revizí vzdělávacích programů, což je otázka tohoto roku, pak musí najet na celý systém. Nedá se to zařídit okamžitě... je to otázka ještě několika let,“ dodal.

Obsahy učiva ve školách určují takzvané rámcové vzdělávací programy, které v roce 2005 nahradily dřívější jednotné osnovy. O nutnosti modernizace programů se mluví od roku 2016. Jejich úpravy má na starosti Národní ústav pro vzdělávání, který patří pod ministerstvo školství.

pavel11 ( 18. února 2019 16:02 )

vihor! tebe je škoda jako obecný blb se uplatníš takové blbosti muže nepsat jen zloděj který musí přiznat daně,dávat učtenky a má psychické problémi.

vihor ( 18. února 2019 15:24 )

Nebojte se, všeho se dočkáte. Na právě proběhlém sněmu ANO se Babiš chvástal, jak je vláda jedné strany skvělá. Takže jistě chystá i obnovení kádrových posudků, Marxismu-Leninismu, atd. Na humanitní obory budou smět jen děti prověřených členů ANO, odliv vzdělaných lidí do zahraničí se vyřeší obnovou výjezdní doložky v pasu a devizového příslibu. Z každé základní školy se bude muset určité stanovené množství žáků jít učit na horníka a slévače. Český průmysl se obnoví tím, že zahraniční zboží bude dostupné pouze v Tuzexu za bony. Plýtvání se zabrání tím, že máslo bude v mlékárně jen ve středu a pátek. Banány, mandarinky a pomeranče se budou dovážet jen jednou za měsíc. Auto bude jenom na pořadník s čekací dobou deset let, pokud tedy nebudete mít valuty na auto z Tuzexu nebo přednostní pořadí díky funkci v ANO. Pracovní morálka se zlepší zřízením Revolučních odborových hnutí, nejlepší pracovníci budou odměňováni týdenní rekreací na Čapím hnízdě. A mnoho dalšího. Babišovo retro se jen tak nezastaví, jen počkejte, až ANO získá ve volbách přes 50 %.

pavel11 ( 18. února 2019 15:05 )

spátky dílny,pozemky,braná výchova a mládež naučit se vážit práce a ne zlodějin,korupce,drogy sice mají dobré učitelé ODS TOP KDU CSSD STAN Piráty!! ale pokud od mládí se mládež nepřitáhne nastane humus demokracie,žumpy,kavárny.

vigela ( 18. února 2019 14:52 )

Lépe pozdě nežli později.

vihor ( 18. února 2019 14:29 )

Celá ta koncepce učňovského školství je pořádný nesmysl, zejména v dnešní době. Pokud ten předmět "Technika" bude koncipován jako tahák směrem k učňovskému školství, schválně z něj všichni budou mít špatnou známku a ještě to odradí i ty, kteří nějaký technický talent mají. V dnešní době by se měl každý snažit získat naopak co nejširší všeobecné vzdělání a ne být vyřazen do učňovského školství a označen jako nevzdělatelný. Řemeslo se jde naučit kdykoli později formou nějakého nadstavbového kurzu ke střední škole. Stejně nikdo neví, jaká řemesla budou v budoucnosti potřeba. A ta myšlenka, že řemesla mají dělat jen hlupáci, je úplně zcestná. Vzdělaní řemeslníci budou v budoucnu určitě žádanější než nějací jednoúčeloví dělníci.

Zobrazit celou diskusi