Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Češi utratí za „lásku“ šest miliard ročně. Za prostitutkami chodí místo oběda

Autor: Tomáš Belica - 
17. února 2019
07:10

Nejstaršímu řemeslu zvoní hrana? Ne, tak zlé to rozhodně nebude. Je ale pravda, že podle statistiků utrácejí Češi za sexuální služby čím dál tím méně. I tak je to ale hezká sumička – téměř šest miliard ročně. O trendech v sexbyznysu, k nimž patří i nadpoloviční podíl matek-samoživitelek deník Aha! mluvil s Barborou Pšenicovou z organizace Rozkoš bez rizika, která má za cíl zlepšovat postavení prostitutek.

V roce 2017 Češi podle posledních údajů ČSÚ za prostituci utratili 5,9 miliard. Sedí ta částka?

Slyšeli jsme i čísla kolem 8 miliard ročně, ale i nižší. Záleží na tom, jak byly tyto údaje sesbírány.

Podle statistiků jsme nejvíce za sex zaplatili v roce 2007, to bylo přes devět miliard. Od té doby výdaje klesají. Můžete to potvrdit?

Nevíme, jestli utrácejí méně peněz, ale víme, že zákazníků ubývá. Poptávka po sexuálních službách je čím dál tím nižší.

Podle vysvětlení ekonoma byly ty vysoké útraty za sex dány tehdejší dobrou hospodářskou situací, než pak přišla krize. Teď se zase máme dobře, tak proč zákazníků ubývá…

My spíše máme takový pocit, že kupovat si nebo platit za sex, není už tak kontroverzní jako před 20 lety. Dnes se sexbyznys velmi proměnil – ubývá těch velkých teatrálních klubů a celá scéna se přesouvá spíše do anonymity, do privátů a bytů, a zákazníci také častěji vyhledávají sex přes den, přes obědové pauzy. Už nedominuje situace, kdy do klubů ve dvě ráno chodily skupiny kamarádů.

Za sexem že chodíme nejčastěji přes oběd?

Ano. Je to tím, že ženy privát provozují 24 hodin denně, nebo se na něm střídají, tak jsou schopny celou dobu dne obsáhnout. Samy říkají, že během oběda k nim chodí zákazníků dost.

Co sex a on-line prostředí?

Sexuální služba není jen pohlavní styk, ale může to být orální styk, masáž a dosti často ženy hovoří třeba i o tom, že klienti k nim nechodí za sexem samotným, ale že chtějí být pohlazemi nebo vyslechnuti. Ženy běžně nabízejí videa či fotografie přes web kamery. Na internetu si můžete vybrat ženu v klubu či privátu a jít už přímo za ní. Rozmáhají se i aplikace, kdy lze najít ženu v okolí a přečíst si i hodnocení zákazníků.

Mladé lidi prý už sex samotný tolik nebere, vystačí si pornem z internetu. A rozmáhá se i trend, kdy si lze zaplatit sex s latexovou figurínou. O čem to může svědčit?

Asi nejsem úplně kompetentní se vyjadřovat k sexuálním potřebám a praktikám jiných lidí. Viděla jsem asi před rokem a půl výzkum týkají se sexuálního chování mládeže. Co mě zarazilo, že právě kvůli pornu na internetu se mění vnímání toho, co je běžnou sexuální praktikou. Ti mladí si dost často myslí, že je to anální styk, že orální styk je něco, co v tom vždycky musí být, a podobně. A vyjednávání partnerských hranic v takto brzkém věku, může být náročnější. Takže to může být vysvětlení.

Mění se nějak klienti sexbyznysu?

Ve velkých městech, jako v Praze nebo Ostravě tvoří velkou část klientely i cizinci, nicméně v okrajových částech a na menších městech jsou to nejčastěji čeští muži. Podle žen se věk zákazníků pohybuje od 18 až do 70, nejčastěji mezi 35 do 50 let.

A co ženy, které sex za peníze poskytují?

Přibývá Češek, zatímco v roce 2008 jich bylo jen 60 procent a zbytek byl nejčastěji ze zemí bývalého východního bloku, loni jsme zaznamenali mezi našimi klientkami už 82 procent. Ubývá ale žen, které své služby nabízejí na ulici. Před čtyřmi lety jich bylo osm procent, a to číslo se dál snižuje. Velkým trendem je, že jsou to většinou matky. U matek samoživitelek je to 56 procent, což je poměrně vysoké číslo. Poslední rok zároveň ukázal, že máme 13 procent žen, které mají tři a více dětí. Většinou mají představu, že to budou dělat jen dočasně, než si finančně vypomůžou.

Funguje to? Dá se tím odrazit ode dna?

Výhodou poskytování sexuálních služeb je ta, že ženy velmi často výdělky nedaní a že se dostanou rychle k penězům na ruku, které mohou utratit. Zároveň pokud jsou v exekuci, tak jim to nikdo nestrhává. Může to být i další výdělek ke standardní práci. Spousta z nich to má na nájem, nebo aby poslaly své děti na lyžařský výcvik. Ne aby si koupily drahou kabelku.

A co násilí na ženách. Je stále problémem?

Je to jeden z největších problémů a jedno největších rizik  při poskytování sexuálních služeb. Na rozdíl od pohlavních chorob na to neexistuje lék a prevence neobsahuje prvky jako třeba prezervativ proti pohlavně přenosným infekcím. 

Proč problém prostituce stále není nijak legislativně ošetřen?

Je to stále velice kontroverzní téma pro mnoho politiků. My bychom rádi pracovali na dekriminalizaci prostituce, nicméně se obávám, že to nebude možné. Bude ale lepší udělat nějaký krok, než vůbec žádný. Protože současný stav legislativního vakua vede k tomu, že ženy nehlásí trestné činy, že nedaní svoji práci, a tak dále.

Fakta o prostituci v Česku:

počet prostitutek: 12 až 13 tisíc

průměrná cena za hodinu sexu:

na ulici        500 Kč

na privátu    1000 až 1500 Kč

v klubech    až 3000 Kč

průměrný věk prostitutky: 30 let

podíl Češek na prostituci: 82 %

podíl matek samoživitelek: 56 %

z toho matky více než tří dětí:13 %

Zdroj: Rozkoš bez rizika

 

mandat ( 17. února 2019 10:24 )

To je zase clanek.Blesk asi netusi, ze do CR jezdi cizinci, ted zvlaste s oblibou migranti,Afroarabove ,prave za levnym sexem.Nebo nam chcete nakukat, ze se regfistruje narodnost ? Cesi zase tolik penez nemaji.Praha je vyhlasena na drogy a na prostituci.Pekna vizitka a policie nic nedela.A mimochodem 90% prijmu z prostituce se nezverejnuje,tak ty vase cisla nehrajou. A co kdyby jste zverejnili,kolik se vydela na drogach v CR ? A zase s drogama obchoduji opet cizinci,to je verejne tajemstvi.Jen me zarazi,proc je to tolerovano.

exekutor ( 17. února 2019 10:06 )

Ještě za ten hnus platit, vy jste debilove

bullshit ( 17. února 2019 09:48 )

Teď jsem na to myslel. Hospodské zkasírovali přes EET hned, doktoři a advokáti zatím celkem úspěšně vzdorují a tyto dámy s miliardovými obraty se nedočkají nikdy.

vaber ( 17. února 2019 09:12 )

na rozdíl od jiných pracantů a pracovnic, co jen přenášejí papíry a vystavují zpocené čelo od práce ,dělají těžkou ale užitečnou práci

bre-burda ( 17. února 2019 09:05 )

Prostitutky to mají nahnuté, dneska jejich roli přebírá kdejaká úřednice, asistentka (dříve sekretářka) a hlavně mezi učitelkami a zdravotními sestrami nenajdeš jedinou, trochu pohlednou, která by z toho neměla hlavní příjem. Do práce chodí kvůli přivýdělku a společenskému krytí. - A k těm praktikám. Orální sex je nezbytná předehra a žádná úchylka. To se zas pohoršuje nějaký katolický puritán.

Zobrazit celou diskusi