Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Vyřiďte holkám, že je miluju.“ Český tirák vězněný ve Francii napsal dojemný vzkaz

Autor: všm - 
11. února 2019
17:55

Francouzský soud na konci ledna zpřísnil trest pro českého řidiče Jiřího Sagana z 18 měsíců na dva roky natvrdo. Viní ho z pašování ilegálů, úřady totiž vloni zadržely jeho kamion i s 15 schovanými Iráčany. Muž tvrdí, že mu tam uprchlíci naskákali bez jeho vědomí, soud ale obhajobě nevěří. Sagan se tak už řadu měsíců neviděl se svojí rodinou – dcerou i družkou Gábinou, která kvůli výpadků příjmů dokonce musela přerušit léčbu rakoviny. Blesk Zprávy získaly exkluzivně dopis, který tirák poslal svému právnímu zástupci. V něm napsal i dojemný vzkaz pro své milované.

Jiří Sagan, rodák z Kladna, žil před uvězněním s dcerou a družkou Gábinou ve Španělsku. Pro rodinu představoval jediný zdroj příjmů, jelikož partnerka onemocněla rakovinou a nemohla docházet do práce. Nyní musela žena léčbu přerušit, Jiřího navíc neviděla už od července 2018, kdy byl zadržen.

V dopise, který Sagan napsal svému právníkovi Ladislavu Drhovi, tak svého advokáta žádá o předání vzkazu rodině. „Kontaktujte prosím moji rodinu a vyřiďte těm mojím holkám, že je moc miluji a že bohužel musíme bojovat dále,“ stojí v dokumentu, který mají Blesk Zprávy exkluzivně k dispozici od europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL), jenž se v případu angažuje. 

Úryvek z dopisu Jiřího Sagana Úryvek z dopisu Jiřího Sagana | Jiří Sagan

V dalších částech se muž rozčiluje nad francouzskou justicí. Místo snížení trestu mu totiž soudkyně po odvolání prodloužila pobyt za mřížemi o půl roku. 

„Obrovská facka právu“

„Soud dopadl tak, jak už muselo být rozhodnuto předem. Ten měsíc čekání na rozhodnutí byl jen taktický tah od soudkyně, aby bylo vidět, že se snaží můj spis prostudovat důkladně,“ tvrdí v dopise Sagan, který to prý bere za „obrovskou facku právu“.

„Z rozsudku jsem byl v šoku, protože žádné vaše doplňovací návrhy o mojí nevině nebyly soudem přijaty a dal za pravdu soudu 1. stupně, který prý v ničem nepochybil. Beru to tak, že jsem nebyl odsouzen v demokratickém státu, ale v nějaké rozvojové zemi v rovníkové Africe,“ píše svému advokátovi rozhořčený řidič. 

Podle Drhy má teď jeho klient několik možností. Může dál bojovat a podat odvolání do Paříže, kde by se přezkoumalo, zda-li bylo dodrženo vše podle litery zákona. Nebo žádat o přesun výkonu trestu do Česka. „Dostali bychom se tak na domácí půdu. Nejenže by se snáze klientovi vysvětlovalo jeho zákonné právo, ale také by mohl svoji výpověď činit v rodném jazyce a jeho méně vzdálená rodina by jej mohla navštívit,“ míní právní zástupce. 

Úryvek z dopisu Jiřího Sagana Úryvek z dopisu Jiřího Sagana | Jiří Sagan

15 Iráčanů v chlaďáku

Sagana zadržely úřady vloni v přístavním městě Calais, když v jeho kamionu objevily skupinu 15 Iráčanů. Obvinily ho tak ze snahy imigranty propašovat do Anglie. Řidič od začátku tvrdí, že o migrantech v chladicím boxu kamionu nevěděl. Běženci mu prý do návěsu vlezli, když spal. 

Podle právníka Drhy by se Sagan mohl podmínečně dostat na svobodu v červenci. Do délky trestu se mu totiž započítává i jeho dosavadní pobyt ve věznici Longuenesse.

Kromě trestu odnětí svobody vyměřil soud tirákovi také dvouletý zákaz vstupu na území Francie, Sagan se proti původnímu rozhodnutí soudu odvolal loni na počátku října.

Rumprecht ( 13. února 2019 20:45 )

Ten "český" tirák, ale žije trvale i s rodinou ve Španělsku. Mimochodem, já nevěřím, že v tom nejel, protože není problém před čárou zkontrolovat plomby na dveřích chlaďáku. A jedna byla porušena.

Zobrazit celou diskusi