Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

„Inkvizice!“ Má Čech odsouzený za pašování migrantů ještě naději? Tohle prozradil právník

Autor: Nikola Forejtová - 
7. února 2019
05:45

Francouzský soud minulý týden zpřísnil trest pro českého řidiče Jiřího Sagana, v jehož kamionu našly úřady loni 15 Iráčanů. Z 18 měsíců se staly dva roky vězení. Tirák tvrdí, že o migrantech v chladicím boxu vůbec nevěděl, soud ale jeho obhajobě neuvěřil. „Způsob výslechu připomínal inkvizici,“ uvedl pro Blesk Zprávy Sagvanův právník Ladislav Drha a dodal, že s klientem zvažují pokus o přesun případu do tuzemska. Ani tady ale nemusí nutně uspět - v podobných případech nezřídka končí procesy uvězněním obžalovaných.

Český kamioňák Jiří Sagan byl minulý týden odsouzen na dva roky vězení za to, že převážel migranty ve svém mrazicím boxu. S 15 Iráčany ho úřady zadržely loni po cestě z Calais a byl mu původně udělen trest odnětí svobody na 1,5 roku. Proti rozsudku se ale odvolal a trval na své nevině - o migrantech prý nevěděl a sami uprchlíci údajně jeho verzi potvrdili.

Očekávané snížení trestu ale z úst soudce nevyšlo, místo toho se z původních 18 měsíců staly 2 roky natvrdo. „Způsob výslechu připomínal inkvizici, nebylo to partnerského rázu,“ okomentoval výsledek pro Blesk Zprávy zastupující právník Ladislav Drha.

Vadilo mu mimo jiné, že ve Francii mohou advokáti i žalobci, stejně jako v amerických filmech, chodit po místnosti a zvyšovat dramatičnost projevu. „Představte si, že na poradě kolem vás šéf pochoduje, místo aby s vámi seděl u stolu a mluvil s vámi jako s partnerem,“ připodobnil situaci Drha.

Problém byl prý i v jazykové bariéře. „Během soudu potřebujete cítit i ten bezprostřední vjem vypovídaného. Soudce pokládal otázku, ta musela být přeložena a s odpovědí to samé. Navíc jsme měli problém s tlumočníkem, ale stejně ho podruhé přivedli znovu,“ prozradil advokát. 

Věděl řidič o migrantech?

Francouzský soud vynesl rozsudek s přihlédnutím k úředním záznamům z incidentu, ty lze využít jako hlavní důkazní materiál například i v Česku. „Vrcholem celého soudu bylo, že záznamy brali jako bernou minci. Přitom ony záznamy byly jen osobními poznámkami policisty, který napsal, že plomba nebyla poškozena. Chyběla ale fotodokumentace a odborný posudek – o který měla zažádat francouzská prokuratura,“ uvedl právník. 

Zmíněné plomby se dávají na vrata kamionu i jako bezpečností prvek proti migrantům - díky nim by měly být pokusy o vniknutí do nákladového prostoru výrazně složitější. Sagan tvrdí, že mu do auta Iráčané vnikli bez jeho vědomí a to během jedné z nočních přestávek.

„Nejdříve jsme ani jejich důkazy nechtěli vyvracet, nakonec jsme se do toho ale pustili. Co se týče zámku a plomby, ukázali jsme videa, kde je vidět, jak se do 50 sekund lze dostat do nákladního prostoru či jak pomocí zapalovače odstranit plombu a zase ji tam nalepit,“ řekl Drha. Videa jsou volně k dostání na portálu youtube. Soud ale na základě důkazů rozhodl nejen o vině Sagana, ale původní trest 18 měsíců zvýšil na 2 roky.

Nejdříve trochu zabušit, poté obmotat hadrem a následně vyjmout plombu. Nasadit ji pak můžete téměř okamžitě Nejdříve trochu zabušit, poté obmotat hadrem a následně vyjmout plombu. Nasadit ji pak můžete téměř okamžitě | Reprofoto Youtube

Šance v Česku

Podle Drhy má teď jeho klient několik možností. „Pan Sagan může dál bojovat za spravedlnost a podat odvolání do Paříže, kde by se přezkoumalo, zda-li bylo dodrženo vše podle litery zákona. Tedy jestli byly úřední záznamy, o které se soud opíral, pořízeny zákoně a podobně,“ nastínil advokát.

Účinnější by ale prý mohla být druhá varianta – totiž žádost o přesun výkonu trestu do Česka. „Dostali bychom se tak na domácí půdu. Nejenže by se snáze klientovi vysvětlovalo jeho zákonné právo, ale také by mohl svoji výpověď činit v rodném jazyce a jeho méně vzdálená rodina by jej mohla navštívit,“ míní právní zástupce. 

Už dříve se Blesk Zprávám svěřili jiní kamioňáci, že se do Francie obávají jezdit a že tamní justice situaci nezvládá. Navíc prý může být skutečně obtížné poznat, že řidiči přibyl do vozu nevyžádaný černý pasažér. „Pokud jedete s chlaďákem, máte tam izolační plechovou vrstvu. Tam prostě nejde poznat, že se tam někdo dostal, hlavně vás ani nenapadne, že by někdo vlezl do mrazáku,“ obhajoval například řidič Martin kolegu.

Běženci se často ukrývají v kamionech. Běženci se často ukrývají v kamionech. | ČTK

Tresty za pašování a převaděčství

Vězení není nicméně za pašování či převaděčství ničím výjimečným. Jedním z případů byl třeba příběh britského řidiče, který si ve Francii vyslechl rozsudek půl roku vězení za pokus o převezení Afgánky a jejího syna do Británie. Za úplatu v přepočtu 30 tisíc korun se je snažil propašovat v kufru svého BMW. 

Obdobný případ se stal i na našem území. Před téměř třemi lety byli na dálnici D5 zadrženi dva maďarští řidiči, kteří měli převážet migranty do Německa. Oba muži tvrdili, že o 76 uprchlících nevěděli. Prý si auto půjčili od kamaráda a vyrazili do německého Norimberka pro vysokozdvižný vozík. Plzeňský soud je ale i přes trvání na nevině a po odvolání odsoudil na tři roky do vězení. 

Sám Sagan se pak podle dopisu, který zaslal z vězení svému advokátovi, setkal ve francouzské vazbě s převaděčem. Ten už seděl v chládku počtvrté za obdobnou věc. „Potvrdil mi, že se jedná o velké peníze. Když ho chytili, měl u sebe 6 000 euro (150 000 korun). Stejně se ale smál, protože věděl, že od soudu dostane maximálně půl roku a po polovině odpykaného trestu půjde domů,“ píše prý Sagan v dopise. 

Video  Uprchlík v kamionu: Ani dvě policejní kontroly se psy ho nenašly  - David Vaníček, Reuters
Video se připravuje ...