Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Ve 40 bez milenky? Pro Čechy divné.“ Expert mluvil o rozvodech, zmínil i posedlost dětmi

Autor: Nikola Forejtová - 
2. února 2019
07:59

Rozvod jako východisko z polámaného a nefunkčního vztahu vyhledá téměř polovina sezdaných Čechů. Nejčastěji k právníkům zamíří kvůli alkoholu, nevěře nebo odcizení, jak uvedl pro Blesk Zprávy partnerský poradce Karel Chába. Ten dodává, že dnešní společnost domácí harmonii příliš nenahrává a „mít za sebou rozvod a milenku“ je v podstatě standard. České páry mají podle něj také problém v komunikaci a v přehnaném stavění dětí na první místo.

Ještě před 100 lety se o rozvodu nemluvilo téměř vůbec. Znamenal porušení slibu Pánu Bohu i ostudu ve společnosti, hlavně ženy byly často zcela závislé na muži, takže odejít pro ně nebylo možné. Dnes je rozvod naopak běžným trendem a téměř polovina manželských vztahů končí rozpadem, v současnosti je to asi 46 %. Podle experta berou lidé rozvod jako obranu a jednoduchý útěk. 

„Společnost nevidí na rozvodu nic špatného. Bohužel i mít milenku se stalo standardem. Jsou i skupiny lidí, převážně mužů, kteří pokud nemají po překonání čtyřicítky milenku, tak jsou považováni za divného,“ varuje před manýry společnosti Chába.

Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) se v roce 2018 za tři čtvrtletí rozvedlo 18 000 párů. Největší skok v tomto ohledu nastal na přelomu tisíciletí, kdy se z 32 % rozvodů stalo v roce 2000 celých 41 %. Průměrná délka soužití rozvedených párů byla pak 10 let. Vše vygradovalo v roce 2010, kdy se rozváděl každý druhý pár, délka soužití ale stoupla na 12 let. Od tohoto roku se naštěstí trend zastavil a o desetiny procenta klesal. V roce 2017 se rozvádělo v průměru po 13 letech kolem 47 % párů. 

„Bohužel z loňského roku máme jen data za první tři čtvrtletí. Prozatím nejsou k dispozici data o délce svazků a důvodů rozpadu,“ vyjádřil se k nejnovějším číslům Tomáš Chrámecký z ČSÚ. Na prvních příčkách důvodů bývá nicméně obvykle alkohol.

Na vině je špatná komunikace a návyk

Častou příčinou je i odcizení. „Manželé se o sebe často nestarají a nepracují na komunikaci. Přehlížejí nenaplněné potřeby a ztrácí psychickou blízkost. Na prvním místě mají děti, pak zaměstnání, volnočasové aktivity a až potom blízkost s partnerem,“ říká Chába.

Češi jsou podle experta jako partneři špatní v komunikaci, ale za to jsou až přehnaně pečliví rodiče. „Stávají se pak otroky svých dětí, kdy za to ty děti ale nemůžou. Rodiče jim zařídí spoustu koníčků a kurzů, kam je pak vozí a starají se o ně,“ říká poradce s tím, že lidé spoustu času věnují svému okolí, ale už ne sami sobě. Pár unavených vět prohozených mezi partnery v autě se totiž za rozhovor počítat nedá. 

„Tím, jak poklesl tlak společnosti na udržení svazku, tak i poklesl návyk partnerů k tomu, aby svůj vztah opravili a pracovali na něm. Právě i rozsáhlé možnosti okolo nás, nás mohou svést na scestí a donutit přestat bojovat,“ míní Chába.

Žití na „psí knížku“

Zároveň příbývá rozvodů dvojic, které spolu strávily desetiletí. V roce 2017 se dokonce jeden český pár rozvedl po 58 letech v manželství. To může být podle Cháby způsobeno i tím, že z domácnosti odejdou dospělé děti. Ty do té doby prý figurovaly jako „žrouti“ času i náplň pro matky.

„Děti odejdou a ženy pak chtějí s mužem ono užívání si života, které si slibovali. Po tak dlouhém čase ale už nemusí mít muž ochotu něco podobného dělat a měnit své návyky, které si během výchovy dětí nastavil,“ vysvětluje expert.

Mnoho nepodařených vztahů se přitom do statistik nikdy nedostane, protože se daný pár ani nemusí vzít. Příbývá soužíti na tzv. psí knížku. „Neznám přesné statistiky, ale z mého pohledu je to skoro půl na půl v počtech tohoto soužití a manželského svazku,“ dodává Chába s tím, že do manželského svazku se stále spíše ženou ženy. „Žena je dokonce k tomu i evolučně stavěna. Podvědomí jí říká, aby si našla pevný vztah, který jí dodá jistotu a bezpečí, především pak pro výchovu dětí,“ uzavřel poradce.

jany ( 2. února 2019 20:38 )

(za kamosky dam ruku do ohne, ale objektivne uznavam, ze nejsou ani nadherne bohyne, ani nemaji postavicky jako dvacitky, je nam 30+. jedina z nas, ktera se jakztakz chytla (ma nekoho, kdo je na ni hodny), je hodne hodne bohata a tak si chlapka vicemene vydrzuje, pricemz je neustale v nervu zda neni moc stara nebo otyla. pak je jina, ta ma i peknou postavu, jen ji uz neni 2é, ta si nasla typka, co je vecne nalitej, i kdyz snad neni vylozene zlej alkoholik. dve jsou samy, jedna ma obcasneho zenateho milence, co se k ni nehlasi)

jany ( 2. února 2019 20:35 )

pravda ale taky je, ze sameckove chteji vetsinou prave tyhle. mam dost kamaradek, kterym se nedari najit si partnera, pripadne maji nejakeho problematickeho (zavislosti, nemakacenko co se necha zivit, dluhy z automatu...). ti atraktivnejsi chlapi (uspesni, hezci, zajimavi) o ne nezavadi a vybiraji si umele fifleny a nebo pak takove ty sede mysky.

Ab1234cd4321 ( 2. února 2019 15:52 )

Ženy si samy nastavily pravidla tak, že svatba je pro ně skvělý obchod. Pro muže svatba znamená prakticky rozsudek doživotního otroctví. Takto nevyrovnané vztahy smluvních stran nikdy nemohou fungovat.

mckartny ( 2. února 2019 15:48 )

Je ti přes 40 a máš milenku? Jsi můj buh🤩 ....Jo ty myslíš ledničku když se setmi? Jsi můj bratr ve zbrani🤣

hanka666 ( 2. února 2019 11:38 )

S těmi mladými ženami máte pravdu. Vidím to v práci. Některé mladé holky mají požadavky, že někdy nevěřícně kroutím hlavou. Samy by chtěly vše a nejlépe hned. A co ti koupil???je jejich otázka.A jak to není opravdu něco, co si zaslouží obdivu, tak ten dotyčný hned spadne z lopatky.Věčně na FB a dalších, kačeří ksichty, napletené vlasy, umělé snad vše.Musím podotknout, že ne všechny.

Zobrazit celou diskusi