Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Skaut ze slavné fotky promluvil o pohřbu Palacha. A známému herci dal co proto

Autor: ula - 
17. ledna 2019
21:10

Pouhé tři dny trvalo, než skauti našli chlapce z fotografie, na které zdravil pietní průvod doprovázející na poslední cestě Jana Palacha. Výzvu s pátráním po něm zveřejnily i Blesk Zprávy. Portál Skaut.cz nyní přinesl rozhovor s panem Vladimírem, který se před padesáti lety zúčastnil pohřbu spolu se svým otcem a bratrem. Že ho hledají, se dozvěděl od vnuka. Komentáře na Facebooku, ve kterých ho lidé pohřbívali, se nenaplnily. Naopak ti, co říkali, že jde o herce, měli podle pana Vladimíra tak trochu pravdu.

Pana Vladimíra přivedl do skautu jeho otec, který v tomto duchu vychovával všechny své děti. Na tatínka Vladimír vzpomíná jako na člověka, který se ani za komunismu nebál vyjádřit svůj názor a odmítal oslovení „soudruhu”. 

I na srpen 68 má Vladimír velmi živé vzpomínky: „Když byla v srpnu 1968 invaze, všude byly šílené fronty a babička se svou zkušeností ze dvou válek stála v obchodě ve frontě na mouku a konzervy. A táta stál na kraji chodníku a plival na tanky, které jezdily okolo. Taky jsem mohl mít v tu ránu po tátovi. My si ani neumíme představit, jaký je to štěstí, že žijeme v míru,” svěřil se portálu Skaut.cz.

Vladimír má dodnes před očima studenta, který nesl v čele smutečního průvodu státní vlajku. V ten moment třináctiletý chlapec zvedl tři prsty na pozdrav a tak jej zvěčnil i fotograf.

„A pak jsem zdravil ještě dlouho, protože než ten průvod prošel, to trvalo, to byla samá státní vlajka. Toho studenta s vlajkou vidím v podstatě před očima pořád, když vyšel zpoza toho rohu, bylo to pro mě něco monumentálního. Zbytek toho průvodu se mi ve vzpomínkách ztrácí,” řekl po 50 letech Vladimír. I když mu bylo třináct, má za to, že podstatu činu Jana Palacha chápal už tehdy.

„Dědo, oni tě hledají“

Pana Vladimíra několikrát napadlo, že by lidé rádi věděli, kdo je ten chlapec na fotografii.

„No a když už jste to vyhlásili, cítil jsem povinnost potkat se a povyprávět vám to. Vždyť mi i telefonoval vnuk, úplně dramaticky: „Dědo, oni tě hledají!“,“ přiblížil své nalezení Vladimír s tím, že on sám Facebook nemá a ani ho nechce. Nicméně se dozvěděl, že ho lidé v komentářích už pohřbili nebo tvrdili, že jde o nějakého herce. „No tak to se aspoň trochu trefili,“ směje se Vladimír.

Video  Psychiatrička o rozhovoru s Palachem: „Byl přesvědčený, že přežije"  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Televizní Záhada hlavolamu

Pan Vladimír si totiž zahrál jednoho z Vontů ve slavném seriálu Záhada hlavolamu. Za svoji roli tehdy obdržel honorář 1800 korun. Smlouvu s Československou televizí má u sebe dodnes.

„Pamatuju si, jak jsme jako Vontové měli házet po Červenáčkovi gumové dlažební kostky, ale nesměli jsme se ve skutečnosti trefit. A režisér Hynek Bočan se na nás pak zlobil, protože v každém záběru samozřejmě někdo toho Romana Skamene opravdu zasáhl. Točili jsme to asi nadvanáctkrát!“ popsal natáčení Vladimír, který má svou slavnou podobiznu, starou padesát let, i doma na zdi.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

prasatkopepicek ( 18. ledna 2019 19:27 )

Tady tomu zemanoidnimu ksindlu nema cenu takovehle informace vubec zprostredkovavat. Tem staci napsat, ze se sem blizi hordy hadraku a maji vystarano. Temhle svinim nema cenu hazet perly. Tem staci nasypat srot.

prasatkopepicek ( 18. ledna 2019 17:26 )

Ale urcite by ho poznal

jaryn2000 ( 18. ledna 2019 15:56 )

Pravdoláskařský dobytci z Bjesku o novém palachu neinformují..

lubosbeyr ( 18. ledna 2019 14:28 )

sensadrak ( 18. ledna 2019 11:07 )

Mlátička Ondráček ještě bohužel nechcípl. Jen tak naokraj, už jsi viděl nějakého živého muslima?

Zobrazit celou diskusi