Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Evakuace lyžařů v Orlických horách! Na nejdelší lanovku tam spadl strom

Aktualizováno -
17. ledna 2019
16:38
Autor: ČTK, DH - 
17. ledna 2019
13:42

Na lanovou vyhřívanou čtyřsedačku v areálu Buková hora na Orlickoústecku spadl strom. Na sedačkách ve vzduchu uvízli lyžaři, kvůli jejichž evakuaci musel být areál uzavřen. Sedm desítek lyžarů se podařilo dostat zpět na zem po třech hodinách. Celou dramatickou situaci pro Blesk.cz popsal i očitý svědek neštěstí, který seděl jen čtyři sedačky od spadlého stromu.

Podle webové kamery z areálu se zastavila čtyřsedačková lanovka na Červené vodě, která podle stránek areálu měří 1688 metrů a dle areálu jde o nejrychlejší a nejdelší lanovou dráhu Orlických hor. Pár minut před jednou hodinou odpolední na ni po pádu stromu uvázlo kolem 71 lyžařů. Hasiči je postupně evakuovali, se záchranou pomohly i vrtulníky.

„K lanové dráze vedoucí z Mlýnického Dvora na Bukovou horu míří jednotky hasičů, zejména hasičů-lezců. Spadl tady totiž strom na lanovku,“ uvedl krátce kolem jedné odpoledne na Twitteru Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje. „Lano se nepodařilo obsluze zpět nahodit. Zahájena byla evakuace všech osob ze sedačkové lanovky. Na pomoc k Bukové Hoře byl povolán vrtulník,“ informovali dodatečně.

Na záchraně se podíleli hasiči, horští záchranáři i policie. „Hasiči musí nahoru vylézt, slanit s evakuovanou osobou dolů, a zase zpátky pro další osoby,“ popsala mluvčí hasičů Vendula Horáková. Lyžaře, mezi nimiž byly děti, se nakonec podařilo dostat v pořádku dolu, nikdo nebyl zraněný nebo podchlazený.

Hasiči na Twitteru krátce po šestnácté hodině uvedli, že byla celá operace již ukončena. "Evakuace ze sedačkové lanovky v Bukové hoře byla ukončena v 16.17 hodin. Nakonec velitel zásahu vydal rozkaz k provedení ještě jedné kontroly celé lanovky, aby se ubezpečil, že skutečně na lanovce nikdo není."

"Jeli jsme nahoru a slyšel jsem praskání. Když jsem se ohlédl, viděl jsem, jak na lanovku padá strom. Celé se to s námi zatřepalo. Pak už následovalo jen čekání od 12:50 až do 16:00. Slanili jsme se dolů jako jedni z posledních," popsal dramatickou situaci pro Blesk.cz jeden z lyžařů, který uvízl na lanovce na dobu delší než 3 hodiny. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

offline ( 17. ledna 2019 18:17 )

Mělo to být vtipné, ale asi nebylo, když jste mi podal zcela vážnou odpověď.

PavelSki ( 17. ledna 2019 17:18 )

re offline: Při přírodní katastrofě (či menším zádrhelu) jsou Češi právě ti, co by řeší náhradu peněz (to jen odpověď re:offline, netvrdím, že tady tak tedy stalo, třeba byli vděční hrdinové). Ze zvyklejších států na přír. katastrofy jsou vždy rádi, že přežili ve zdraví. O Alpách a nedojezdu busů do vrchních středisek při kalamitě, ubytování dole v halách, bych mohl vyprávět. Češi - TV Nova ať přijede, ubytování chcem to samé, co zaplacené nahoře atp.

Propisovacka ( 17. ledna 2019 17:14 )

No, jsem posera, ja uz bych na lanovku nesedla. Mne tak trochu sjezdove lyzovani pripomina velkou pout. K prirode to ma daleko. Cili si to rada necham ujit.

offline ( 17. ledna 2019 14:47 )

A bude sleva nebo příplatek za tak dlouhý pobyt na lanovce?

Zobrazit celou diskusi