Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Špatné užívání léků zabije ročně až 200 Čechů. Pomůže sdílený lékový záznam?

Autor: ula - 
16. ledna 2019
05:50

Češi užívají příliš mnoho léků nebo je nesprávně kombinují. Ročně na otravu léky umírá až 200 lidí a tento počet v průběhu let stoupl. Ministerstvo zdravotnictví přišlo s návrhem sdíleného lékového záznamu, pomocí kterého lékaři a lékárníci odhalí, co všechno vlastně pacient užívá. Kdo skutečně bude moci do záznamů nahlížet? A co dělat, pokud v takové databázi nechcete být? Nejen na tyto otázky odpovídali odborníci v pořadu Blesk.cz Epicentrum.

„Sdílený lékový záznam není databáze, je to nástroj, který umožní podívat se do centrálního úložiště receptů, jaké recepty byly pacientovi předepsány,“ přiblížil náměstek ministra zdravotnictví Filip Vrubel s tím, že záznam zřejmě začne fungovat v létě tohoto roku. Jeho existenci musí ještě schválit parlament. 

V určité podobě funguje lékový záznam od roku 2008, dosud do něj mohli nahlížet jen pacienti, ministerstvo však usiluje o to, aby do něj mohli nahlížet lékaři a lékárníci.

„Chceme zásadním způsobem zlepšit zdraví a bezpečnost farmakoterapie v Česku,“ vysvětlil Vrubel v pořadu Epicentrum. Lékaři totiž získají přehled o tom, jaké léky pacient už užívá, a zabrání tak nesprávné kombinaci.

Co když záznamy sdílet nechcete?

Ministerský náměstek zdůraznil, že lékaři uvidí záznamy pouze svých pacientů, lékárníci uvidí záznam pouze toho pacienta, kterému aktuálně lék vydávají. Pokud ovšem nebudete chtít, aby váš lékový záznam někdo viděl, bude to možné zakázat přes aplikaci. Zároveň bude možné vepsat jméno konkrétního lékaře, se kterým bude chtít záznamy sdílet.

Možnost, jak zakázat nahlížení, půjde i písemně, stačí, když pacient napíše dopis na Státní zdravotní ústav pro kontrolu léčiv.

Ublížit může i obyčejný brufen

Ublížit nám může obyčejný paralen nebo brufen na bolest, které jsou k dostátní bez předpisu. Při nespávném užívání nebo kombinování si můžeme vážně poškodit zdraví.

Zároveň si Češi léky „syslí“. Je možné, že je to příčinou nedostatku léků? A co když užijeme prošlý lék? Nejen o tom hovořila ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová:

Video  Čechy zabíjí špatné užívání léků: Pomůže sdílený lékový záznam? 
Video se připravuje ...

aeraluna ( 16. ledna 2019 11:55 )

V dnešní době máme na všechno odborníky a experty, ovšem praxe je taková, že chudák občan aby se sám vzdělával ve všech oblastech, s kterými má přijít do styku...jdete-li k lékaři, musíte si dopředu nastudovat vše dostupné o své chorobě, protože většina "údržbářů" je schopna člověku bulíkovat úplné nesmysly. Totéž platí o jakékoli jiné oblasti - máte problémy s topením, střechou, autem, bankovním účtem apod.? Nastudujte si, co se jak dělá, proč a za kolik - jinak vás "odborníci" nejen finančně ometou, ale jimi odvedená práce bude stát...no za to, no.

vladimir1950 ( 16. ledna 2019 11:05 )

Každý, kdo má do pr dele díru o tobě bude vědět, co bereš a co ti je! To má být sakra pokrok, že? Zmetci zas....!

zlymikes ( 16. ledna 2019 07:08 )

Já myslel,že ti naši úředníci,sice špatně placení, ale snad se zbytkem mozku vymyslí, aby než doktor předepíše lék juknul na net a zjistil,co do pacienta ládují jiní.

Gemmy ( 16. ledna 2019 06:59 )

Jsou na vině lékaři.Zvlášť, když pacient je v péči více lékařů. Kardiologie,diabetologie,interna...že se léky tlučou, doktory vůbec nezajímá,leda pro své známé, nebo rodinné příslušníky.Upozorňující letáky k lékům doktory vůbec nezajímájí.Když si pacient stěžuje na určitý lék, že mu je po něm zle, tak je hrubě odmitnut. Týká se to většiny lékařů - údržbářů. Pokud nemáte známé, je nejlepší se jim vyhýbat!!! Vím o čem píši,bohaté a tragické zkušenosti.

Zobrazit celou diskusi