Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Česko má „superzaměstnanost“. Je třetí nejlepší na světě

Autor: David Budai - 
24. ledna 2019
05:10

Česko zažívá nejnižší nezaměstnanost za více než 20 let, a to i přesto, že v minulém měsíci mírně narostla na 3,1 procenta. V tomto ohledu je na tom téměř nejlépe na celém světě – méně lidí bez práce má už jen Japonsko a Island. V rámci EU dokonce „trháme“ rekordy. Přesně před 10 lety, v době vrcholící ekonomické krize, ovšem Čechům do smíchu příliš nebylo.

Ještě v roce 2008 měli Češi relativně nízkou nezaměstnanost, pod 5 procenty. Během dvou let ale rychle narostla až na 7,4 procenta. V Evropě právě vrcholily ekonomické potíže, které se dotkly i tuzemska, a lidé rychle přicházeli o práci. Některé regiony na tom byly tragicky, třeba v Ústeckém kraji byl bez práce každý 10. obyvatel a příliš dobře na tom nebyla ani severní Morava nebo Olomoucko.

Rekordní byl v tomto ohledu rok 2013, kdy bylo bez práce více než 590 tisíc lidí, tedy více než 8 procent. Na Bruntálsku nebo Jesenicku hodnoty dosahovaly dokonce úrovně 14 procent, bez práce byl tedy každý sedmý.

Česko jako premiant

„Poprali jsme se s tím lépe, než kdokoli čekal. Tak dobře, že dnes máme o skoro 100 tisíc volných pracovních míst víc, než kolik je uchazečů o zaměstnání,“ uvedl pro Blesk Zprávy ekonom Lukáš Kovanda ze společnosti Czech Fund. Podle něj byla v posledních 10 letech nezaměstnanost v Česku v rámci EU zřetelně podprůměrná. „V letech 2016 až 2018 byla dokonce méně než poloviční v porovnání se situací v celé EU,“ dodal s tím, že v Unii na tom podobně dobře bylo jen pár států jako Rakousko, Dánsko nebo Lucembursko.

A „premiantem“ je Česko i ve světovém žebříčku, z ekonomicky srovnatelných zemí mají v současnosti podobně nízkou nezaměstnanost jako Česko pouze dvě země, a to Japonsko a Island.

Nezaměstnanost v Česku Nezaměstnanost v Česku | ČSÚ

Chybí lidé, firmy úpí

Za extrémně nízkou nezaměstnaností podle ekonoma České spořitelny Davida Navrátila stojí několik faktorů. Jedním z nich je stárnutí populace a tedy skutečnost, že na trhu práce chybí lidé. A kvůli tomu trpí české firmy a podniky, u kterých pak nemá kdo pracovat.

„Stárnutí obyvatel je neúprosné a silné poválečné ročníky zamířily do důchodu. Navíc po pádu komunismu poklesla míra porodnosti, takže přítok do pracovní síly také polevil. Od roku 2010 do letošního roku se tak každoročně snížil počet lidí ve skupině 15 až 65 let v průměru o 59 tisíc lidí ročně,“ řekl Navrátil s tím, že pokles se v dohledné době nezastaví. „V následujících pěti letech přijde pracovní trh o dalších potenciálních 246 tisíc lidí,“ dodal.

„Dovoz“ cizinců nevyřeší vše

Ekonom Navrátil si myslí, že pokles lze vykompenzovat dovozem pracovníků ze zahraničí, především z východu. Tyto možnosti ale nejsou neomezené. „Cizinci vykompenzují jen zhruba polovinu tohoto propadu. Takže z 246 tisíc se stane jen‘ 127 tisíc,“ říká Navrátil.

A Kovanda vidí i jiné riziko. „Drtivá většina nově vytvářených pracovních míst je pro lidi bez maturity. To svádí k představě, že bychom měli dovážet desetitisíce Ukrajinců a dávat práci i jim. Zatím by na to naše ekonomika měla, ale co až přijde její zpomalení? Pak může s Ukrajinci vzniknout závažný sociální problém. Jako v západním Německu v 70. letech s Turky,“ uvádí Kovanda.

Momentálně je v Česku bez práce 231 tisíc lidí, o 50 tisíc méně než loni. Naproti tomu na trhu je nejméně 324 tisíc volných pracovních míst. Aby se tento nepoměr srovnal, je podle Navrátila potřeba zvyšovat produktivitu práce. „S tím je konzistentní jen sázka na vzdělání, automatizaci, robotizaci a digitalizaci,“ vysvětlil pro Blesk Zprávy.

Video  Expert: Nastal ideální čas ohlédnout se po lépe placené práci.  - David Budai, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Markotka ( 24. ledna 2019 18:11 )

Ty čísla o nezaměstnanosti jsou zkreslené. Znám hodně lidí co je úřad práce vyhodil kvůli blbosti. Teď si sami platí zdravotní pojištění 1803 Kč.Podle VZP jsou to osoby bez příjmu. Úřady vůbec nemají přehled kolik lidí je ve skutečnosti bez místa. Podniky nabízejí 15 000 hrubého na 3 směny. Z toho se nedá vůbec vyžít. Na to by se měli ti naší představitelé státu zaměřit.DNE 27 LISTOPADU 1989 BYLA GENERÁlNÍ STÁVKA. Myslím, že by jsme si to měli zopakovat. Hrůza co se dnes děje.

adeso ( 24. ledna 2019 13:00 )

líznul si to. Co na tom nechápeš????? se pitomečku podívej kolik lidí v % je zadlužených...

adeso ( 24. ledna 2019 12:58 )

takto: neustále vznikají komise (placené úřady, které kontrolují jiné úřady a ty zase kontrolují jiné úřady. Nedělají skoro nic, dřepí tam trubky co nic nevědí a tak se holt ta nezaměstnanost u nás snižuje. POdívejte se na úřady práce, na městské úřady, finanční úřady, oddělení pasů řidičáků, ani je neumím vyjmenovat viz ty vládní hity. To není nikde ve světě. Všichni "makají" jak Nečasová a nikde nic není vidět. Tady dvě díry nejsou schopní zaplácat bez půlročního schvalování. Nechápiu proč neokopírujeme jen podmínky a postihy. To by ale takoví srá--museli vypadnout třeba do Rumunska.

snehulak ( 24. ledna 2019 10:17 )

Mám podezření, že to je tou metodikou. Údaje o nezaměstnanosti jdou od Úřadu práce. Kdo tam není zaregistrován, není nezaměstnaný. A kolik lidí vyřadil úřad z evidence kvůli různým prohřeškům proti jeho pravidlům, on neuvádí. Někdy stačí i nedostavit se včas na dohodnutou schůzku (třeba proto, že dotyčnému ujel vlak).

PPP150W ( 24. ledna 2019 09:32 )

Kde jste vzal na počítač, či mobil?

Zobrazit celou diskusi