Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lyžaři pozor, přívaly sněhu uzavřely oblíbená střediska. Co se zmařenou dovolenou?

Autor: štš, Adam Jaroš, všm - 
12. ledna 2019
05:30

Většinu Česka zasypal sníh, pod bílým příkrovem a nezřídka i ledem se ovšem ocitla prakticky celá Evropa. Nadílka nejvíc trápí Rakousko, Německo a Švýcarsko, na mnoha místech v Alpách dokonce hrozí laviny, od začátku roku už zabily nejméně 10 lidí. Problém to představuje i pro řadu lyžařů. Mnohá střediska jsou kvůli neprůjezdným cestám nebo akutnímu nebezpečí lavin zavřená. Sněžení navíc podle meteorologů jen tak neustane. Co dělat, nemůžete-li se dostat na dovolenou? Na co máte nárok?

Salcbursko, Štýrsko, Vorarlbersko – mnohé oblasti zaslíbené sjezdařům hlásí nejvyšší pátý stupeň lavinového nebezpečí. Mnohým dopředu volají: „Nejezděte, neprojedete!“

Tento týden třeba byla zcela nedostupná oblíbená střediska Horní Taury (Obertauern), Lech, Zürs či Hallstatt, nedostupný byl i Dachstein, Hochkar, Galtür, osady okolo Berchtesgadenu, nejely lanovky v nejvyšších částech středisek Sölden anebo Pitztal...

Bezplatné storno

Ovšem ani v případě, že je uzavřené středisko anebo není kvůli sněhu průjezdná silnice k hotelu, nemusíte nutně o zájezd přijít. „Vycházíme klientovi vstříc a nabízíme změnu hotelu či střediska, případně bezplatné storno,“ říká Jan Bezděk z cestovní kanceláře NEV-DAMA.

„Řešení je vždy individuální, nabízíme alternativní destinaci, posun termínu,“ dodává Jana Hájíčková z CK Neckermann. Ne každá cestovní kancelář ale postupuje stejně, a navíc se proti podobné situaci nejde pojistit.

Jde bohužel o zásah vyšší moci. V těchto případech je tedy jen na dobré vůli cestovní kanceláře, zda klientovi, který má strach do destinace kvůli kalamitě odjet, nabídnete přebookaci zájezdů,“ říká Vlastimil Divoký z pojišťovny ERV.

Jiná situace je, když vám lavina naopak znemožní odjezd domů. „V našem cestovním pojištění je i prodloužení pobytu kvůli lavině. To dává klientovi možnost kompenzace za každý den, o který byl nucen prodloužit svůj pobyt v zahraničí z důvodu poškození přístupových komunikací lavinovým závalem,“ dodává Divoký.  

A bude sněžit dál...

Obyvatelé jižního Bavorska, Rakouska a také části východního Švýcarska si v pátek po týdnu mohli oddechnout od nepřetržitého hustého sněžení. Meteorologové ale čekají další sněžení a s výjimkou krátkého víkendového oteplení, kdy lze počítat i s deštěm, bude sněžit do poloviny nadcházejícího týdne.

V německých Alpách je většinou vyhlášen třetí z pěti stupňů lavinového nebezpečí. Výjimkou jsou Berchtesgadenské Alpy, kde platí čtvrtý stupeň. V Rakousku, kde byl ve čtvrtek na řadě míst vyhlášen nejhorší pátý stupeň, platil v pátek třetí a čtvrtý stupeň. Pětka je částečně v platnosti v Ybbstalských Alpách v Dolních Rakousích. Ve Švýcarsku zůstává nejvážnější riziko pádu lavin v Glarnských a Bernských Alpách ve střední a východní části země, nebezpečí zde ale bylo sníženo ze čtvrtého na třetí stupeň.

Jak bude vypadat situace v Česku, se můžete podívat zde:

Video  Počasí na víkend: Za sněhem vyražte na hory, do nížin dorazí obleva  - Dagmar Honsová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

 

 


Zobrazit celou diskusi