Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Novinky v dopravě: Značka pro poplety i další kilometry bez poplatků

  • Autor: red - 
    10. 1. 2019
    05:10

    Jaké novinky nás letos čekají v dopravě? Například sváteční řidiči, kteří se obejdou bez dálniční známky, nyní mohou projet dalšími, z poplatků vyjmutými úseky dálnic. Před vjetím do protisměru by pak poplety měla varovat nová výstražná značka. Navíc budou položeny základy, díky nimž možná nebudeme muset na úřady! 

  • 1.Jedete ve správném směru?

    Jen za první pololetí uplynulého roku zaznamenali policisté 170 případů jízdy v protisměru. V drtivé většině případů se jednalo o roztržité seniory, ženy, ale také o opilé či zdrogované řidiče. To byl také případ Jana Kočky (†28), který loni v září v protisměru na dálnici D11 zabil sebe a řidiče kamionu.

    V průběhu letošního roku by se však měla na vybraných místech, jako jsou právě nájezdy na dálnice, objevit nová velká značka s reflexními prvky. Ta má před jízdou v protisměru varovat mnohem výrazněji než současná značka »zákaz vjezdu«. S novou výstražnou tabulí se již nějakou dobu řidiči setkávají například na Slovensku, kde prý po jejím zavedení případů jízdy v protisměru ubylo.

    Foto:  archiv

  • 2.Další kilometry bez poplatku

    Bez poplatku se v novém roce jezdí na dalších 13 kilometrech dálnic. Dálniční známka – jejíž cena zůstala na stejné výši jako ta loňská, tedy 1500 Kč za rok – není nutná na D11 v úseku Sedlice – Kukleny (6 km), v úseku dálnice D35 mezi Sedlicemi a Opatovicemi nad Labem (3 km) a také na úseku D48 Frýdek-Místek – Dobrá (4 km). Vyjmuto z poplatku je tak už celkem 199 kilometrů dálnic, převážně obchvatů měst nebo silnic I. třídy.

    Foto:  archiv

  • 3.Zjistíte body i technickou

    Kolik trestných bodů jsem už nasbíral? Kvůli výpisu z bodového hodnocení řidiče se zatím musíme kodrcat na poštu nebo na obecní úřad. Přes internet se k těmto údajům dostanou jen majitelé datových schránek. Ministerstvo dopravy ale chce během prvního čtvrtletí umožnit, aby se k výpisu z bodového systému dostali lidé také přes Portál občana.

    Vadou na kráse však je, že k přístupu do portálu si budou muset lidé zřídit e-občanku nebo právě datovou schránku. Ta se ale může nakonec hodit ještě z dalšího důvodu. Od začátku dubna totiž bude všem provozovatelům datových schránek chodit upozornění, že jim končí platnost technické a bude nutné navštívit STK. Upozornění do schránky dorazí 60 dní před koncem platnosti technické, a vy se tak můžete vyhnout mastné pokutě a odebrání řidičáku za propadlou technickou…

    Foto:  archiv

  • 4.SPZ pro ekoauta

    Od 1. dubna majitelé aut na vodíkový, elektrický nebo hybridní pohon – jejichž hodnota emisí CO2 se vejde do 50 g/kilometr – budou moci jezdit se speciální registrační značkou s označením EL. Na rozdíl od klasické »espézetky« bude tato značka osvobozena od správních poplatků a je čistě na majitelích hybridů, zda se pro ni rozhodnou. Vydávat se bude v 15denní lhůtě od podání žádosti.

    Jaké výhody vůbec značka EL přináší? Zatím jí budou moci řidiči dávat maximálně najevo, že jim blaho planety leží na srdci. Časem by ale měla přibýt další privilegia. Ministerstvo dopravy totiž do budoucna počítá s tím, že elektromobilistům odpustí dálniční poplatky a také získají možnost využívat vyhrazené jízdní pruhy.

    Foto:  Jiří Krušina / Blesk

Zobrazit celou diskusi