Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Podnikatelé, pozor! Mění se termíny pro důchodové a nemocenské pojištění

  • Autor: red - 
    7. 1. 2019
    06:00

    Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) čeká zásadní změna, pokud jde o zálohy na důchodové pojištění a pojistné na dobrovolné nemocenské pojištění. Zatímco dosud se platilo zpětně, za uplynulý měsíc, nově to musí být ještě v daném měsíci. Už teď v lednu je tedy nutné odvést peníze dřív. Pozor, netýká se to záloh na zdravotní pojištění. „Pojistné se bude nově hradit v měsíci, ve kterém osoba samostatně výdělečně činná podniká, nikoliv v měsíci následujícím,“ potvrzuje mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jana Buraňová.

     

  • 1.Jak to je od letoška?

    Do konce loňského roku platilo, že měsíční zálohy na pojistné na důchodové pojištění byly splatné v termínu od 1. do 20. dne následujícího měsíce. Totéž platilo i pro úhradu pojistného na nemocenské pojištění. Od ledna 2019 se zálohy na důchodové pojištění i pojistné na nemocenské pojištění platí v kalendářním měsíci, ke kterému se pojistné vztahuje. OSVČ má na zaplacení celý měsíc, nová splatnost je tedy v termínu od prvního do posledního dne kalendářního měsíce. Dlužnou zálohu lze doplatit do konce dalšího měsíce bez sankce. 

    POZOR: Za datum splatnosti se i nadále považuje den, kdy byla platba pojistného připsána na účet OSSZ (okresní správy sociálního zabezpečení), u které je OSVČ zaregistrována. 

    ● Variabilní symbol, který má každá OSVČ přidělený, i bankovní spojení na OSSZ zůstávají stejné. Přesto si vždy před odesláním platby zkontrolujte číslo bankovního účtu, na který úhradu odesíláte: pro platby pojistného jsou určeny účty OSSZ s předčíslím 1011, 11017 a 21012. „V posledních dnech registrujeme, že zpravidla OSVČ posílají platbu na jiný účet, protože si nekontrolují čísla účtu, když platbu zadávají pomocí internetového bankovnictví,“ upozorňuje mluvčí Buraňová.

    Foto:  archiv Blesku

  • 2. Kolik platit v roce 2019?

    Kvůli růstu průměrné mzdy se zvyšují minimální měsíční zálohy na důchodové a zdravotní pojištění OSVČ. 

    DŮCHODOVÉ POJIŠTĚNÍ: ● Hlavní samostatná výdělečná činnost: Z 2189 Kč na 2388 Kč měsíčně. ● Vedlejší výdělečná činnost: Z 876 Kč na 955 Kč měsíčně. 

    ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ: Z 2024 Kč na 2208 Kč měsíčně.

    Foto:  profimedia.cz

  • 3.Jak nově platit zálohy na důchodové pojištění?

    Pouze u zálohy na důchodové pojištění si podnikatel mohl vybrat, jestli zálohu za prosinec 2018 zaplatí výjimečně v termínu od 21. do 31. 12., anebo ji zaplatí až v rámci zúčtování přehledu o příjmech a výdajích OSVČ za rok 2018, který odevzdává nejpozději do 2. května 2019 (pokud daňové přiznání nezpracovává daňový poradce – v takovém případě je podání nutné do 1. srpna).

    Foto:  Shutterstock

  • 4.Jak nově platit pojistné na nemocenské pojištění?

    Je nezbytné zaplatit pojistné na nemocenské pojištění za prosinec 2018 do 21. 1. 2019 alespoň ve výši 115 Kč (minimální pojistné pro rok 2018) a do konce ledna, tj. od 22. do 31. 1., zaplatit ještě jednou platbou pojistné za leden v minimální výši pro rok 2019, která je 138 Kč. 

    Novinkou je, že se zmírňují pravidla u pozdní platby nemocenského pojištění. Bude stačit, aby ji OSVČ doplatila do konce následujícího měsíce, a účast na nemocenském pojištění bude i nadále trvat.

    Podnikatelé, pozor! Mění se termíny pro důchodové a nemocenské pojištění Podnikatelé, pozor! Mění se termíny pro důchodové a nemocenské pojištění | Archiv CNC

  • 5.Zrušení povinnosti

    OSVČ, která vykonává vedlejší samostatnou výdělečnou činnost, může od roku 2019 požádat i o zrušení povinnosti platit zálohy. Bude jí vyhověno, pokud dosahuje tak malých příjmů, že lze předpokládat, že nebude povinna za tento rok platit pojistné na důchodové pojištění, a proto by jí zaplacené zálohy za měsíce tohoto roku byly vráceny.

    Foto:  profimedia.cz, archiv blesku

    O zálohách na sociální pojištění čtěte ZDE

Josef124 ( 7. března 2019 14:16 )

Pořád se něco mění. Kdo si to má pamatovat. Podnikat v ČR je dost náročné. Pro samé papírování nemám tolik času, abych se věnoval vlastnímu podniku. To mě donutilo, abych si založil offshore společnost. Pokud někdo nevíte, co to je, tak doporučuji přečíst tento článek: http://digitalrepublic.cz/vyhody-ktere-nabizi-offshore-spolecnost-danovem-raji/ .

Zobrazit celou diskusi