Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Polepšíme si: Peníze za první 3 dny nemoci a víc za úraz v práci!

  • Autor: red - 
    5. 1. 2019
    08:00

    Stonání by se už nemělo tak drasticky podepsat na výplatě. První tři dny nemoci, které jsou dosud zadarmo, totiž začne zaměstnavatel proplácet. Budeme si ale na to muset počkat až do 1. července! A dočkáme se i vyšší náhrady za úraz v práci.

  • 1. Končí karenční doba!

    Zvýšené náklady na výplatu náhrady mzdy budou zaměstnavatelům kompenzovány snížením odvodu pojistného na nemocenské pojištění.

    ● Náhrada mzdy se stanoví zjednodušeně řečeno z průměrného hodinového výdělku za kalendářní čtvrtletí předcházejícího čtvrtletí, ve kterém jste byli uznáni dočasně práce neschopnými. Podle výše příjmu se navíc uznává jako základ jen část podle takzvaných redukčních hranic. Zpravidla je uváděn na výplatní pásce.

    Jak si nemocní přilepší? Jak si nemocní přilepší? | archiv

    Vzorové příklady u nemoci Vzorové příklady u nemoci | archiv

  • 2.E-neschopenky startují

    Od Nového roku se spustila první etapa v zavádění e-neschopenek. V ní se budou moci zaměstnavatelé přes ePortál přesvědčit, zda je v systému České správy sociálního zabezpečení nová neschopenka pracovníka zaevidována. Zjistí tu také odkdy a dokdy pracovní neschopnost trvá. Je to první krok na cestě k úplnému zrušení papírových neschopenek, které má nastat v roce 2020.

     

    Povinnost zaměstnance stanovená zákoníkem práce informovat zaměstnavatele o své pracovní neschopnosti a nepřítomnosti v práci zůstane ale i poté zachována, jen forma není striktně stanovena.

    Foto:  Profimedia

  • 3.Vyšší náhrada za úraz v práci

    Náhrady za ztrátu výdělku po pracovním úrazu či po nemoci z povolání, ale také pro pozůstalé po zemřelých pracovnících se od ledna zvedly, a to o 3,4 procenta.

     

    ● Náhrada po úrazu či nemoci z povolání představuje rozdíl mezi průměrným výdělkem před úrazem či onemocněním a příjmem po nemoci, který zahrnuje vydělanou částku a také případný invalidní důchod. Tento rozdíl pak dorovnávají zaměstnavatelé ze svého pojištění.

     

    ● Pro pozůstalé po člověku, který zemřel v práci či po nemoci z povolání, odpovídá náhrada části jeho průměrného výdělku před úmrtím. Pokud zemřelý pracovník živil jednu osobu, rovná se částka polovině příjmu. U víc vyživovaných je to 80 procent.

    Vzorový příklad při úrazu Vzorový příklad při úrazu | archiv

Zobrazit celou diskusi