Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Světelná show rozzářila pražské nebe! Novoroční ohňostroj připomněl sametovou revoluci

Autor: pom, ČTK - 
1. ledna 2019
17:27

Tisíce lidí si nenechaly ujít podívanou, kterou si na přivítání nového roku připravilo hlavní město. Na ohňostroj se přišli podívat do centra Prahy a zaplnili oba břehy Vltavy i mosty, aby si užili co nejlepší výhled na světelnou show. Jedenáctiminutová podívaná připomněla sametovou revoluci. 

Letos Praha zvolila jako téma novoročního ohňostroje, který stejně jako každý rok sledovaly tisíce lidí, svobodu a sametovou revoluci - právě letos v listopadu od ní totiž uplyne přesně 30 let. Show byla pojatá jako vyprávění otce dceři, jenž jí popisuje zážitky z roku 1989. 

Podívejte se na novoroční ohňostroj:

Ohňostroj, jehož první rány se po třech zkušebních odpalech ozvaly „naostro“ v 18:00 z pražské Letné, odstartoval slavnou Modlitbou pro Martu. „Tatínku, co měla znamenat ta písnička?“ ozval se z reproduktorů záhy dětský hlásek, po němž následovalo otcovo vyprávění o událostech roku 1989. Pak následovaly obrazy Holé ruce, Jednota, Zakázané ovoce a Svoboda a všechny včetně zvukového doprovod byly připraveny tak, aby evokovaly vzpomínky spjaté se sametovou revolucí. 

„Ohňostroj se letos opravdu povedl,“ hodnotila pro Blesk.cz podívanou 35letá Petra, která se do centra Prahy vydává každoročně. Nadšený potlesk, jenž zazněl na konci, dával tušit, že stejný názor sdílí i další diváci.

250 metrů vysoko

Při 11minutové podívané, za niž hlavní město zaplatilo 1,7 milionu korun, bylo odpáleno celkem 4033 ran. Hmotnost odpáleného materiálu byla přibližně čtyři tuny, do vzduchu vylétla z celkem 27 stanovišť. Ta byla rozmístěná na celkem 260 metrech Letenské pláně. Stejně jako v minulých letech byly hlavní chloubou show pumy ráže 300 mm, které vážily 15 kilogramů. „Letos jsme měli k dispozici i pět 18metrových vysokozdvižných plošin, které nám umožnily vytvoření nejzajímavější geometrie spodního patra ohňostroje, které tu kdy bylo,“ řekl Blesku designér a choreograf novoroční show Martin Peter. Největší puma vážila neuvěřitelných 15 kilogramů a vystřelila až do výše 250 metrů. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cozumel ( 2. ledna 2019 07:51 )

Co to meleš za blbosti? Praha si ho zaplatila ze svého rozpočtu, tak zalez!

petr11 ( 2. ledna 2019 02:02 )

... co je to proti bývalé rudé záře na Kladnem... to byla podívaná a zadara...!!

Agent_007 ( 1. ledna 2019 23:35 )

A přesto si ve straně vydržel a ani přednostní byt od strany si neodmítl.

bleskovka ( 1. ledna 2019 23:33 )

To se to pražákům dělal ohňostroj,když jim ho zbytek republiky platil.

Taurus70 ( 1. ledna 2019 22:49 )

Ona byla nejaka revoluce?Slo o obycejne predani moci Prazaci vzdycky vsechno radi zvelicovali oni maji i toho trpaslika nejvetsiho😂😂😂😂

Zobrazit celou diskusi