Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

D1 blokuje hodinová kolona. Nájezd na dálnici zkolaboval, svodidla posunují jen o centimetry

Autor: ČTK - 
20. prosince 2018
07:37

Nejen problematické zúžení na Vysočině je příčinou dopravních komplikací na dálnici D1. Ve čtvrtek ráno způsobily potíže i nehody jak přímo na dálnici, tak v její těsné blízkosti. Kolony se vytvořily mezi 42. a 49. kilometrem ve směru na Brno kvůli srážce dvou vozidel s únikem paliva. Další nehoda hned tří náklaďáků se pak stala na Havlíčkobrodsku na silnici, která přivádí vozy na 112. kilometr dálnice.

Mezi 90. a 104. kilometrem dnes pokračují práce na rozšíření vozovky. Pracovníci tam od středy posunují provizorní betonová svodidla a dopravu kvůli tomu stahují do jednoho jízdního pruhu. Na dálnici se tak opět tvoří kolony.

Opravy této části dálnice mají skluz a neskončily před zimou tak, jak měly. Auta tam pořád jezdila v zúžených jízdních pruzích. V minulém týdnu se po sněžení na D1 vytvořily kolony dlouhé desítky kilometrů.

ŘSD v pondělí oznámilo, že v uvedené části D1 ukončí smlouvu se sdružením stavebních společností a na dokončení oprav vybere jiného zhotovitele. O den později firma Geosan Group ohlásila, že sdružení od smlouvy odstupuje. Zakázku za 1,75 miliardy korun prováděl Geosan Group společně s italskou Toto Costruzioni Generali a kazašskou SP Sine Midas Stroy.

Problémy na silnici před D1

Další komplikace v okolí D1 přivodila dnes i nehoda náklaďáků za Havlíčkovým Brodem. Za obcí Štoky na Havlíčkobrodsku se totiž dnes ráno střetla tři nákladní vozidla. Silnice I/38, která přivádí dopravu na 112. kilometr dálnice D1, byla téměř dvě hodiny neprůjezdná.

Od 06:40 je průjezdný jeden jízdní pruh a provoz řízen kyvadlově. Prioritou policie je místo co nejdříve zprůjezdnit kvůli pokračování prací na problémovém úseku dálnice mezi 90. a 104. kilometrem. ČTK to sdělila mluvčí krajské policie Dana Čírtková.

„Apelujeme na řidiče, aby místem projížděli velice opatrně a aby dbali pokynů policistů,“ uvedla mluvčí. Nehoda se na státní silnici stala před pátou hodinou ranní ve směru na Jihlavu. Při nehodě se zranil řidič jednoho z vozidel. Odtahová služba pracuje na odstranění nehody, z jednoho z náklaďáků se vysypal náklad. Omezení může trvat do 13:00.

bullshit ( 20. prosince 2018 12:52 )

ANO, bude lépe...ale asi ne na dálnici. Mohli by bílé čepice alespoň v klidu kontrolovat dálniční známky, kdo je má a kdo ne a vybrat tak nějakou kačku.

mikimaus321 ( 20. prosince 2018 09:13 )

Jiří Langmajer a jeho hláška ze seriálu LAJNA-D1čku P.R.C.Á.M.E.

Zobrazit celou diskusi