Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mužů v medicíně ubývá, roste počet lékařek. Za málo peněz by nedělali, vysvětluje doktorka

Autor: ula - 
3. prosince 2018
06:20

Praktický lékař mužského pohlaví bude možná jednou tak trochu raritou, objevuje se zde totiž čím dál více žen. Ve výzkumu to zjistily Společnosti všeobecného lékařství (SVL ČLS JEP) a Mladých praktiků. Odborníci se shodují, že feminizace medicíny jde napříč všemi obory a jedná se o celosvětový trend. To potvrzuje i předsedkyně Mladých praktiků Markéta Pfeiferová (29), která si myslí, že jednou z příčin je prostý fakt, že muži by za tak nízký plat nepracovali.

Markéta chtěla být lékařkou odjakživa. „Mám pozitivní vztah k lidem. Měla jsem velkou inspiraci v rodině, lékařské povolání se v naší rodině tak trochu dědí,“ řekla Blesk Zprávám mladá žena, která nyní tři měsíce ordinuje ve svých rodných Plasích u Plzně. 

„72 % z celkového počtu dotázaných lékařů v předatestační přípravě byly ženy. Značnou míru feminizace jsme předpokládali, ale toto číslo nás překvapilo,“ komentuje předsedkyně Mladých praktiků výsledek dotazníkového šetření s tím, že už na lékařských fakultách je trend feminizace více než zřejmý.

Feminizace medicíny - celosvětový trend

Jde prý o celosvětový vývoj napříč medicínskými obory. „V praktickém lékařství přibývá žen i v zemích, kde dříve dominovali v praxi muži, jako je Irsko nebo země Skandinávie,“ potvrzuje i Bohumil Seifert, místopředseda pro zahraniční aktivity Společnosti všeobecného lékařství (SVL) ČLS JEP. Důvodů je podle něj hned několik.

Například - pokud jsou klíčovým parametrem pro přijetí na lékařskou školu středoškolské výsledky, pak jsou na tom podle Seiferta dívky lépe.

„Studium medicíny je náročné a muži dnes spíše volí studijní obory, kde mohou s menším úsilím zajistit ekonomickou prosperitu sobě i rodině, jako je ekonomie nebo práva. Práce lékaře pro mnohé nesplňuje současnou představu o rovnováze mezi pracovním a osobním životem,“ domnívá se Seifert.

Muže nelákají nízké platy? 

Markéta Pfeiferová přidává další důvod, proč je více lékařek než lékařů.  „Myslím si, že velkou roli hraje nedostatečné finanční ohodnocení práce lékaře,“ uvedla.

Co se týče otázky, v čem jsou ženy - lékařky lepší než muži - lékaři Markéta odpověděla, že nerada generalizuje:  „Odpovím spíše pocitově - ženy lékařky bývají zpravidla více empatické a trpělivé, muži lékaři bývají rozhodní a mívají lepší analytické myšlení.“

Seifert: Ženy nerady přebírají odpovědnost za celou praxi

Bohumil Seifert říká, že vzhlíží k ženám lékařkám a manažerkám s úctou, na druhou stranu u nich vidí i nevýhody. „Ženy spíše nechtějí přebírat odpovědnost za celou praxi, raději se nechají zaměstnat, spíše než samostatně chtějí pracovat ve skupinových praxích, na částečný úvazek, kombinovat praxi například s akademickými činnostmi. Obvykle na čas po atestaci plánují mateřské povinnosti. To pak přispívá k obecnému nedostatku praktických lékařů nejen u nás, ale i v Evropě,“ dodává Seifert.