Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

V Česku není k dostání 87 léků, i těch na rakovinu. Vina nízkých cen, tvrdí komora

Autor: ula - 
22. října 2018
05:37

Během září zaznamenali lékárníci ze všech regionů výpadky 87 léků, z nichž 11 nemělo vhodnou náhradu. Bývalá náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová na svém Facebooku upozornila, že za nedostupností léků může stát to, že jimi Češi plýtvají. S tím ale nesouhlasí Česká lékárnická komora (ČLnK), podle které je základním důvodem pro nedostatek léků jejich nízká cena, která vede k tomu, že farmaceutičtí výrobci k nám medikamenty vůbec nedovezou, případně je prodají do jiných zemí.

Podle ČLnK se počet chybějících léků v českých lékárnách od srpna mírně snížil. V létě u nás chybělo 93 léků, v září „jen“ 87. Chyběly nejen nahraditelné léky na průjem či ředění krve, ale i těžko nahraditelné léky na rakovinu prsu či léky pro pacienty s Wilsonovou chorobou.

Čím jsou vlastně výpadky způsobeny? Může to být tím, že Češi léky příliš plýtvají, jak si myslí Lenka Teska Arnoštová, bývalá náměstkyně ministra zdravotnictví. Ta na svém Facebooku poukázala na vysoké částky, které kraje platí za likvidace prošlých a nenačatých léků, které lidé vrací do lékárny.

ČLnK s tím nesouhlasí.

„Nedostupnost léků nezpůsobuje plýtvání léky. Základním důvodem je velmi nízká cena léků v ČR, která vede k tomu, že jsou reexporovány nebo je výrobce do ČR nedoveze, pokud jich nemá dostatek,“ řekla pro Blesk Zprávy Michaela Bažantová, tisková mluvčí ČLnK

Příliš levné léky v Česku?

„Léky hrazené ze zdravotního pojištění jsou v průměru v porovnání se zahraničím levnější, vyplývá to ze způsobu stanovení jejich maximální ceny
a úhrady porovnáním s nejlevnějšími zeměmi EU pro daný lék,“ vysvětluje Bažantová. 

Jinými slovy se u nás léky nakupují za výrazně nižší ceny, což se výrobcům nevyplácí, a proto léky raději prodávají do jiných zemí. Pojišťovny se také málo podílí na celkové úhradě na ceně léků, což se odrazí i u doplatku, který je pro pacienta příliš vysoký, doplnila mluvčí. 

Nízká cena léků na českém trhu pak výrobce odrazuje od dovozu léků do Česka a výhodnější je pro ně reexport. To je pak podle lékárníků důvod, proč nám některé léky chybí.

Jak jsou na tom s cenami v zahraničí?

„Například antibiotikum obsahující amoxicilin 1g, 14 tbl: v Rakousku stojí tento lék cca 400 Kč. U nás stojí stejný lék od stejného výrobce 155 Kč, popisuje rozdíly v cenách Bažantová a dodává: „Nenahraditelný lék na perzistentní astma  s ciclesonidem: Rakousko 785 Kč, ČR 368 Kč, stejný lék v Německu stojí dokonce 1 600 Kč. Originální lék s telmisartanem u nás stojí asi 187 korun, v Německu stejný lék 955 Kč.“

Podle ČLnK by se měly zejména zvýšit úhrady léků od pojišťoven a také zakazovat reexporty léků.

Ministerstvo: Ceny ovlivňuje velikost trhu

Na otázku, zda jsou u nás léky příliš levné, odpovědělo Ministerstvo zdravotnictví, že regulace cen léčiv v Česku je legislativně nastavena efektivně.

„Tak jako i u jiného zboží a služeb, i u léčiv je cena do značné míry ovlivněna nabídkou a poptávkou a velikostí trhu,“ řekla mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová s tím, že systém veřejného zdravotního pojištění je solidární a je možné tvrdit, že ceny jsou tak nízké, jak jen to je možné, aby byly farmaceutické firmy ochotny za ně dodat léky českým pacientům.

Podle ní se také ministerstvo zaměřuje na rozšíření dostupnosti léčiv, což zahrnuje i to, aby se nejnovější léky dostaly k pacientům rychleji než dosud, případně aby byla nejmodernější léčiva hrazena z veřejných prostředků.

Novela na obzoru?

Ministerstvo si také narozdíl od lékárnické komory nemyslí, že reexport je hlavní příčinou nedostupnosti některých léků.

„Z dat Státního ústavu pro kontrolu léčiv vyplývá, že objem reexportu ve finančním vyjádření neustále klesá. U některých přípravků je sice reexport relativně vysoký, ale to nic nevypovídá o tom, zda zbývající část zásob pokrývá potřeby českých pacientů,“ uvedla Štěpanyová. Zároveň přiznala, že toto ministerstvo nedokáže zaručit, takže momentálně se pracuje na legislativě, která by měla zajistit, že kvůli reexportu nedojde k výpadku některého léku.

Video  Jak funguje eRecept? Videonávod k používání aplikace pro pacienty  - SÚKL
Video se připravuje ...

 

 

 

 

 

 

 

flora ( 22. října 2018 08:24 )

Tak rovnou přiznejte, že obchod s nemocí a smrtí je výhodný a léky tedy zdraží o 500%. A není třeba paušálně dělat z nemocných nehohospodárné blbce. Arnoštová pozoruje, kolik léků lidé vrací do lékárny ? Hm,tak asi je chyba je tam nosit a tím pádem být pod dohledem a následně na to finančně doplácet... A možná že jsou ty vrácené léky i po předčasně zemřelých Už je trapné a urážlivé lidem neustále tvrdit, že v zahraničí jsou dražší (a nejenom léky). To si nechte na dobu, kdy budou srovnatelné se zahraničím i příjmy a důchody

fouk.si ( 22. října 2018 06:56 )

Nemáme léky, ale máme banány. Proč neustále ti blbci srovnávají ceny Německa a Rakouska. Srovnávejte podle platů a ne ceny.

Agent_007 ( 22. října 2018 06:48 )

Hlavně,že pro feťáky jsou léky zdarma na jejich léčbu,ti jsou přece důležitější,než běžný pracující člověk.

Zobrazit celou diskusi