Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Blechy mohou zamořit celý byt: Přenášejí mor a tyfus. Chraňte mazlíčky, varuje veterinářka

Autor: ula - 
20. října 2018
07:00

Následující týdny a měsíce se sice někteří živočichové budou ukládat k zimnímu spánku, neplatí to ale pro všechny. Například pro blechy je podzim nejaktivnějším obdobím. Majitelé psů a koček polevují v ostražitosti, kterou věnovali mazlíčkům během léta, a to je ideální příležitost pro bleší rojení, které ohrožuje zdraví zvířat. Navíc podle veterinářů není pravda, že zvířecí blechy na lidi nejdou a přítomnost blech může vyvolat řadu nemocí včetně moru a tyfu.

Blecha po kousnutí vylučuje látku zabraňující srážlivosti krve, což jí umožňuje krev sát, a právě tato látka je příčinou toho, proč bleší kousnutí tak nepříjemně svědí. U některých citlivějších zvířat se dokonce může rozvinout alergie na bleší kousnutí. „Jedná se o intenzivní svědění pokožky způsobené látkami v bleších slinách, které může přetrvávat po dobu až 3 týdnů. Zvíře je neklidné a můžeme na jeho těle najít vyrážku nebo zesílenou tmavší kůži. U psů tyto změny pozorujeme nejčastěji v oblasti beder, u koček bývají v oblasti zad, břicha anebo stehen,“ říká veterinární parazitoložka Barbora Červená s tím, že citlivé mazlíčky je proto vhodné chránit před blechami celoročně.

Nepřetržitým škrábáním postižených míst může zvíře začít ztrácet srst a malé ranky na kůži se stávají vstupní branou pro infekce. U štěňat a koťat může napadení blechami způsobit až chudokrevnost.

Majitelé se nevyznají přípravcích

Majitelé zvířat rozhodně při boji s parazity nešetří a kupují celou řadu běžně dostupných přípravků. Problém je, že netuší, jak vlastně přípravky fungují.

Přípravky proti blechám a klíšťatům se liší například v tom, jak dochází k jejich usmrcení. „U některých přípravků je nutné, aby došlo k přisátí blechy nebo klíštěte, kvůli čemuž v případě blech dochází k podráždění a možnosti vzniku alergie na bleší kousnutí a u klíšťat hrozí nebezpečí přenosu onemocnění. Z tohoto pohledu jsou tedy nejvhodnější přípravky, které blechy a klíšťata likvidují už při kontaktu se srstí nebo kůží,“ radí Barbora Červená.

Veterinářka radí, aby majitelé používali speciální obojky, které hubí blechy ve všech stádiích, případně přípravky v pipetách, které se aplikují na hřbet mezi lopatky.

Nemoc z kočičího škrábnutí

Blechy přenášejí i některá závažná onemocnění, jako jsou lymeská borelioza, mor, tyfus a tularémie. Mohou také přenášet tasemnice z myší a potkanů. Po kousnutí blechou se objeví i alergická reakce na kůži. Známá je i nemoc z kočičího škrábnutí, kterou vyvolává bakterie přenášená trusem blech.

Psi a kočky si nevítané obyvatele svých kožíšků vykusují a tím pádem mohou infikovanou blechu a s ní i tasemnici snadno pozřít. Nakažení tasemnicí pak může vést až k obávané alveolární echinokokóze, která těžce poškozuje játra. Zodpovědní chovatelé by tedy měli po odblešení zvířete zajistit také jeho odčervení.

Blechy v bytě

Na samotných zvířatech většinou žije jen kolem 5 % blech z celé kolonie a obvykle se v jejich kožiších vyskytují jen ve chvílích, kdy potřebují sát krev, což může trvat jen pár desítek minut či několik hodin denně. Většinu času blechy tráví mimo zvíře, vždy ale v jeho těsné blízkosti.

Najdeme je zejména v pelíšcích, kobercích a v čalouněném nábytku. „Blechy jsou velice odolné. V nepříznivých podmínkách zůstávají jejich larvy v kokonu a vydrží čekat na blízkost hostitele až jeden rok. Dospělá blecha pak bez problémů přežívá bez potravy až půl roku. Při napadení zvířete blechami je proto nutné myslet i na důkladnou očistu všech prostor, ve kterých se pes či kočka pohybují,“ upozorňuje Červená. Je tedy zapotřebí provést důkladný úklid všech věcí a prostor včetně těch, které se nedají snadno vytřít, vyprat nebo vyluxovat.

Chovatelé by měli mít na paměti, že je vždy lepší napadení blechami předcházet než složitě řešit následky jejich invaze. Pokud totiž neprovedou důkladnou očistu prostředí, budou se líhnout stále nové a nové blechy, které budou útočit nejen na psy a kočky, ale i na lidi.

Když vám blechy zamoří byt:

  • Vyperte psí a kočičí pelechy
  • Nechte vyčistit sedačku nebo koberec
  • Vyperte ložní prádlo, pokud s vámi zvíře spí v posteli
  • Pořádně vyluxujte a vytřete obydlí dezinfekcí
  • Pořiďte zvířeti antiparazitární ochranu

naidka ( 20. října 2018 09:18 )

Přípravek Bravecto v podobě čokoládové pralinky ochrání psa celou sezónu, víc jak avizované 3 měsíce proti veškerým parazitům, klíšťaty počínaje a blechami konče. To není reklama, mám to vyzkoušené, akorát cena jde raketově vzhůru, loni za 900Kč, podle hmotnosti psa. Různé obojky nebo postřiky nepomáhají a taky nejsou zadarmo.

Zobrazit celou diskusi