Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Yasmeen, Kaito i Benthley: Proč se rodiče v Česku „zbláznili“ do exotických jmen?

Autor: bud - 
17. října 2018
06:15

Ariel, Caitlin, Yasmeen Saloma, Marcelína nebo Sibyla. I takto rodiče pojmenovali holčičky narozené letos v lednu. U chlapců zase matrikáři zapsali třeba jména Serafín, Timmy, Benthley Enow, Gaston nebo Elmír. Netradiční, archaická nebo cizí jména jsou v Česku stále častější a podle expertů jsou za tím často smíšené páry i touha rodičů vybrat pro dítě něco jedinečného. „Zahraniční jména volí nejen cizinci, ale často i Češi, kteří mají zájem o něco neotřelého,“ říká onomastik Pavel Štěpán.

V srpnu 2014 se v Pardubicích narodil chlapeček jménem Ferrari Lakatoš, loni v květnu pak v Ústí nad Labem zase Donatelo Versace Stojka. Letos se v Česku narodili už dva chlapečci jménem Janis Iskander a jedna dívka byla pojmenovaná Amálie Eulálie. A není vyloučeno, že takto pojmenovaných dětí bude v budoucnu přibývat.

„Část rodičů se snaží dát dítěti jméno neobvyklé, pokud možno jedinečné, které nebude mít v širokém okolí nikdo jiný. Inspirace přichází velmi často ze zahraničí,“ řekl pro Blesk Zprávy Pavel Štěpán, onomastik z Ústavu pro jazyk český AV ČR. Podle něj zahraniční jména volí nejen cizinci a smíšené páry, ale často i Češi, kteří mají zájem o něco neotřelého. „Vliv mohou mít jména slavných osobností, ale v poslední době rodiče často cíleně hledají nějaké neobvyklé jméno, které by se jim líbilo, například na internetu,“ dodal.

Návrat k archaickým jménům

Do „módy“ se vracejí i některá stará nebo dávno zapomenutá jména. Matrikáři v posledních dvou letech zapsali třeba Ernestýnu, Minervu, Timoteje, Bertu, Řehoře, Grétu, Arpáda, Kuzmu nebo Bonifáce. Konkrétně Bonifác zažívá docela velkou „renesanci“, jen za rok 2016 se jich narodilo hned deset.

„Návrat ke starším jménům není nic nového. K oživování a ke vzrůstu obliby jmen již téměř zapomenutých docházelo i v minulosti, například v 70. až 80. letech tak došlo k velkému návratu jména Lukáš. Obliba jmen se obměňuje v určitých vlnách, takže pokud se obliba některého jména výrazně sníží, je dobře možné, že za několik desetiletí se opět dostane na špičku,“ říká jazykovědec.

Dvě jména má až třetina dětí

Velmi častá jsou v Česku také dvě jména. Podle čísel statistiků tvoří až třetinu, suverénně přitom „vede“ Anna Marie. „I zde může sehrávat určitou roli snaha o jedinečnost. Důvodů ale může být ale samozřejmě více, rodiče mohou například dát své dceři jména obou babiček,“ vysvětlil Pavel Štěpán s tím, že roli může sehrávat i zahraniční vliv; v mnoha zemích je užívání dvou jmen velmi rozšířené.

Podle zkušeností statistiků jsou Češi při volbě jmen dlouhodobě spíše konzervativní. „V popředí jsou stále ta nejznámější jména jako Jakub, Eliška, nebo Anna. Ale v poslední době se do módy dostávají třeba Sofie nebo Emma,“ říká Tomáš Chrámecký z Českého statistického úřadu. Dodává ale, že se každý rok objevují nová a netradiční jména, žádný konkrétní trend, například v severských nebo anglických jménech, v tom ale nevidí.

Další jména, která Čechy zaujala

Údaje ministerstva za rok 2016 ukazují, že hned několik stovek dětí dostalo více či méně typická jména. Patří mezi ně i tato: Agnes (17krát), Mikeš (10), Ronja (12), Aisha (7), Annemarie (5), Lujza (3), Kajetán (2), Scarlet (2), Abdulrahman, Adelína, Aranka, Bobeš, Dino, Fráňo, Ikar, Michelle Magdaléna, Miloň, Olaf, Solomon, Ulrika, Malvína, Merlin, Lilie, Lakšman, Frída, Ronaldo, Rosalinda, Irma či Attila. Čísla za loňský rok ještě nejsou k dispozici.

Video  První setkání miminka s rodiči: Podívejte se na neuvěřitelné záběry!  - Facebook/Birth Becomes Her
Video se připravuje ...

ad-ga ( 17. října 2018 08:34 )

Chudáci děti mít tak debilní rodiče, ještě že se v plnoletosti mohou nechat přejmenovat !!!

balin ( 17. října 2018 08:32 )

u tých stojkovcov a lakatošovcov bol otec dosť pravdepodobne vinnetou alebo sandokan

dragomira ( 17. října 2018 08:25 )

Debilové

cozumel ( 17. října 2018 07:37 )

To je pomsta rodičů těm dětem? Si neuvědomují, že s tím jménem bude to dítě žít celý život?

Zobrazit celou diskusi