Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jakub sesadil Jana, Eliška odolala Anně. I Bentley a Lily Hope se narodili v Česku

Autor: bud - 
16. října 2018
11:45

Eliška a Jakub. To jsou jména, která rodiče letos nejčastěji volí pro své narozené děti. Ukazují to údaje Českého statistického úřadu z ledna 2018. Dlouhodobě u dívek vede také Anna nebo Tereza a u chlapců pak Jan a Adam. Nejoblíbenější jména se v posledních letech prakticky nemění, přibývá ale i exotických jmen a dvojjmen, suverénní pozici si drží třeba Anna Marie.

„U dívek jsou rodiče kreativnější a mění se, u chlapců se zase častěji jména dědí, proto se tolik nemění,“ řekl Tomáš Chrámecký z Českého statistického úřadu. Podle něj se například u chlapců Jakub a Jan neustále střídají na prvních místech, mírně pak narůstá obliba Matěje nebo Matyáše. Takový Tobiáš se letos do první dvacítky dostal úplně poprvé.

V případě dívek rodiče při výběru mnohem častěji sledují různé události nebo trendy, takže se nejčastější jména obměňují. Například do roku 2014 v první dvacítce vůbec nefigurovala Laura, ale od té doby se objevuje mezi nejoblíbenějšími pravidelně. Podobné je to v případě Emmy, která výrazně „poskočila“ od roku 2016.

Em(m)a u dívek vede

Statistici standardně v počtech neslučují stejná jména, která se drobně liší v tom, jak jsou psaná. Takže například Ema a Emma jsou evidována jako dvě různá jména. Pokud bychom ovšem obě podoby „sečetli“, tak by se toto jméno dostalo na první místo.

Poměrně často děti dostávají jména dvě. „Asi třetina všech jmen v Česku je dvojjmenných, například Jan Jakub. Anna Marie je v tomto ohledu absolutní vítězka,“ uvedl Chrámecký

Oproti loňsku se žebříček nejoblíbenějších příliš nezměnil. Rodiče pojmenovávali své děti nejčastěji jako Jana či Elišku. Na dalších místech se umístila chlapecká jména Jakub a Matyáš a z dívčích jmen obsadila druhou a třetí příčku Tereza a Anna. Pomyslný stupínek jmen se v Česku v posledních 15 letech prakticky nemění.

Amálie Eulálie i Bentley Enow

I letos se mezi novorozenci objevila netradiční, cizí či dokonce podivná jména. Mezi chlapci to byl například Tigran, Hajk, Elmír, Serafín nebo Bentley Enow. Hned dva pak dostali jméno Janis Iskander. Dívky se jmenovaly Lujza, Yasmeen Saloma, Tamika, Sibyla, Lily Hope, Andělína nebo třeba Amálie Eulálie. Oproti minulosti těchto jmen mírně přibylo.

Při volbě jména pro svého potomka mohou rodiče popustit uzdu fantazii, ovšem jen v mantinelech, které vymezuje zákon. Není možné zvolit jména zkomolená, zdrobnělá, domácká nebo vymyšlená. Zapsat také není možné zeměpisné názvy nebo neosobní názvy a věci (výjimku tvoří například Růžena či Jiřina). Naopak povolená jsou cizí jména, a to i v počeštěné podobě, nebo dvě křestní jména.

Jak rodiče pojmenovávali své děti

Leden 2018

1. Eliška, 2. Anna, 3. Sofie, 4. Ema, 5. Tereza

1. Jakub, 2. Jan, 3. Adam, 4. Matyáš, 5. Tomáš

Leden 2017

1. Eliška, 2. Tereza, 3. Anna

1. Jan, 2. Jakub, 3. Matyáš

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ad-ga ( 17. října 2018 08:44 )

Eulálie Čubičková ze Zvonokos, vždycky mi to jméno naskočí

odlisny ( 16. října 2018 15:30 )

Amálie Lulálie

Zobrazit celou diskusi