Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Extajemník SPD, který chtěl lidi posílat do plynu, zkolaboval. Soud musel být odložen

Autor: ČTK - 
6. září 2018
18:16

Obvodní soud pro Prahu 1 se ve čtvrtek nezabýval případem bývalého tajemníka hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Jaroslava Staníka, který čelí obžalobě kvůli nenávistným výrokům proneseným ve Sněmovně. Jednání, které se mělo konat od 13:00, bylo těsně před začátkem odročeno, řekl novinářům příslušník justiční stráže. Muž podle serveru iDnes.cz zkolaboval.

Soudkyně Helena Králová odkázala novináře s dotazy ohledně jednání na mluvčí soudu Pavlu Hájkovou. 

Staník čelí obžalobě z podněcování nenávisti a popírání, schvalování a ospravedlňování genocidy. Soudkyně Králová ho na konci července potrestala roční podmínkou s dvouletým odkladem, měl také zaplatit 70 000 korun jako pokutu. Staník však s trestním příkazem nesouhlasil, soudkyně proto musela nařídit hlavní líčení.

Staník podle některých svědků incidentu loni v říjnu posílal ve sněmovní restauraci příslušníky menšin do plynu a vyzýval údajně k tomu, aby se všichni homosexuálové, Romové a Židé stříleli už po narození. Tehdejší ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) popsala, že když do místnosti vešla, silně opilý Staník ji oslovil jako Marxovou-Engelsovou. Poté řekl, že ministryně podporuje homosexuály, kteří by se měli zlikvidovat.

Staník byl tajemníkem SPD a asistentem poslance SPD Jaroslava Holíka. V asistentské funkci Staník na přelomu loňského listopadu a prosince skončil, protože byl podle poslance Holíka příliš vytížen jako tajemník. Předseda SPD Tomio Okamura následně letos uvedl, že Staník není členem a už ani tajemníkem hnutí. Média ale nedávno uvedla, že má Staník nadále přístup do Sněmovny. Mluvčí SPD Michaela Dolenská serveru Lidovky.cz na konci srpna řekla, že Staník předává agendu své nástupkyni.

Video  Bývalého tajemníka od Okamury stíhá policie. Posílal Židy a gaye do plynu.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...