Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Posílal lidi do plynu, trest mu zrušili. Okamurův extajemník ušetří 70 tisíc

Autor: simao, ČTK - 
9. srpna 2018
15:30

Podle žaloby posílal do plynu Židy i Romy. Jenže podmínka ani peněžitý trest pro bývalého tajemníka SPD Jaroslava Staníka neplatí, uvedla ve čtvrtek Česká televize. S tím, že Staníkův obhájce podal proti verdiktu soudu odpor a trestní příkaz se tak zrušil. Kauza tak spěje k obvodnímu soudu.

Za údajné nenávistné výroky, které měl Jaroslav Staník, bývalý tajemník Okamurovy SPD, pronést na sněmovní půdě, padl trest 1. srpna. O Staníkově vině tehdy rozhodl Obvodní soud pro Prahu 1.

„Obviněný byl uznán vinným ve smyslu podané obžaloby, tedy ze spáchání přečinu podněcování nenávisti vůči skupině osob nebo omezování jejich práv a svobod a dále z popírání, schvalování a ospravedlňování genocidy,“ řekl tehdy ČT šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek.

Obvodní soud se však bude zabývat údajnými nenávistnými výroky bývalého tajemníka SPD znovu, uvedla dnes Česká televize, proti které okamurovci příležitostně brojí. Staníkův obhájce totiž podal odpor, čímž se ruší trestní příkaz.

Exministryně Marksová: Byl silně opilý

Staník podle některých svědků incidentu loni v říjnu posílal ve sněmovní restauraci příslušníky menšin do plynu. Vyzýval údajně k tomu, aby se všichni homosexuálové, Romové a Židé stříleli už po narození.

Do konfliktu se Staníkem se tehdy dostala ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD), která tvrdila, že byl tajemník silně opilý. Na případ upozornilo Aktuálně.cz.

Video  „Žádný mozek, jenom svaly?“ Okamura ve Sněmovně zase burácel proti ČT.  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa