Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zakladatel H-Systemu seděl 12 let: Věří, že peníze lidé uvidí. A strhal konkurz

Autor: simao - 
15. srpna 2018
10:31

Zakladatel H-Systemu Petr Smetka i přes odvolání a následné dovolání seděl kvůli obvinění z podvodu 12 let. Nyní se hájí, že i ve vězení pracoval, toho, jak dopadl H-System, mu je líto. Vinu však v aktuálním rozhovoru pro E15 svádí i na průběh konkurzu a „bezhlavý prodej“ během něj.

„Mnohokrát jsem deklaroval, že nesu odpovědnost za to, že se projekt nedokončil. Podílím se a budu se podílet na náhradě škody, i když nesouhlasím s pojmenováním té náhrady jako náhrady za podvod. To jsem nikdy neměl v úmyslu,“ dušuje se v rozhovoru pro E15 Petr Smetka.

Smetka šije do konkurzních správců

Říká, že pracoval po celou dobu ve vězení a pracuje jako inženýr v oblasti projekčních prací i po propuštění. Podnikat mu soud zakázal. Označuje se za zaměstnance s „komplikovaným životopisem“.

H-System podle něj byla firma s velkým potenciálem, která měla své problémy. Následný konkurz považuje za „katastrofální ukázkový případ, jak se dá zmařit záchrana podniku a věřitelů“. Došlo dle něj na „neuvěřitelné transakce konkurzních správců“.

Když byl „odstraněn do vazby“, začalo se dle něj „zcela nesmyslně a levně“ rozprodávat. Firmu H-System dle něj skutečně zničil až konkurz. Z prodejů v rámci konkurzu nebyl dle Smetky v pořádku vlastně ani jediný. A prodávalo se nejen levněji, ale také prý obvykle přímým prodejem „bez patřičné inzerce, což také o něčem svědčí“.

Manažery osvobodila amnestie

Stavební firmu H-System podnikatel Smetka založil v listopadu 1993. Firma měla stavět cenově dostupné rodinné domky. A v roce 1995 začala skutečně výstavba prvních domků ve Velkých Přílepech a Horoměřicích. Do svého krachu H-System dokončil stavbu zhruba 30 rodinných domů. V kauze přišlo minimálně 1095 lidí o více než 980 milionů korun.

V září 1997 se H-System dostal do potíží a jeho věřitelé podali návrh na konkurz. Byl vyhlášen v listopadu 1998. Smetka je jediným odsouzeným. Policie ho obvinila již v prosinci 1999, v srpnu na něj a další tři exmanažery H-Systemu byla podána žaloba pro podvod a další trestné činy. V únoru 2004 mu Městský soud vyměřil 12 let vězení. Zatímco jeho kolegy osvobodila amnestie prezidenta Václava Klause, Smetku nikoli.

Video  Tragédie, nespravedlnost, hrůza, říkají klienti H-Systemu. Domy si dostavěli svépomocí.  - Martin Pekárek, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Dočkají se klienti svých peněz?

„Klienti to odnášejí, protože se kauza zpolitizovala už na samém počátku a neřešila se jen právně a obchodně. Všem politikům se to politizování hodilo (...) Pokud se klienti nespojí, a spojuje je škoda a náhrada škody, tak se ta pomoc rozplyne,“ varuje Smetka.

Podle něj je přitom naděje, že klienti H-Systemu své peníze ještě uvidí. „Stále věřím, že ta šance tady je. Moje veškeré majetky se řeší v mém osobním konkurzu a správce je postupně rozprodává. Moje příjmy, které jsem odváděl z vězení a které odvádím i dnes, jsou v poměru k celkové vyčíslené škodě zanedbatelné a jdou tak vlastně víceméně jen na provoz konkurzního správce. Ale vidím stále velkou naději, že se přes veškerou bagatelizaci celé věci někdo začne zabývat tím, jaké majetky byly původně v konkurzu H-Systemu a za jak směšné peníze se prodaly,“ podotkl.

A sám sebe po 12 odsezených letech ve vězení hájí: „Vy tu věc hodnotíte z dnešního hlediska. H-System je v konkurzu, tisíc klientů je bez svých peněz, celý ten podnik je synonymem tunelářství a já jsem usvědčený podvodník. Všichni to máte pod kůží. Jenže takhle jednoduché to není.“

gabreta ( 15. srpna 2018 16:45 )

Že by byl Smetka svatej, tomu moc nevěřím. Ale co když má pravdu v tom, jak se rozpouštěl majetek H-Systemu za drobné pro kamarádíčky, jak to tenkrát i dneska v exekucích a prodejích majetků funguje? Proč nikdo nezjišťoval kdo a za kolik kupoval majetek společnosti a jakou měl skutečnou hodnotu? Stačí si jen připomenout za kolik a jak koupil Bakala OKD!!

lunatic ( 15. srpna 2018 14:57 )

Já jen nechápu jakým způsobem se lze ocitnout v tzv."potížích" ;patrně k tonu vedou 2 zásadní cesty a to:a)příliš smělá a optimistická očekávání ve směru k objektivní realitě a b)poskytování jakéhokoliv plnění bez okamžité protihodnoty ve smyslu něco za nic a nikoliv něco za něco ... a to platí neoblomně i v partnerských vztazích

Michal Huk ( 15. srpna 2018 11:48 )

Jsem jeden z těch co na projekt H-systému naletěli. Pana Smetku nemám rád - neoprávněně investoval peníze na výstavbu ve svých dalších neúspěšných firmách a za to si trest zasloužil. V rámci tohoto rozhovoru mu ale musím dát ve většině bodů za pravdu - věci po krachu H-systému se staly tak jak říká a výsledkem je současná situace.

Zobrazit celou diskusi