Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman ocení padlé vojáky. Martin, Kamil a Patrik dostanou medaile Za hrdinství

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, nkov - 
8. srpna 2018
16:50

Prezident Miloš Zeman udělí třem českým vojákům, kteří zemřeli při teroristickém útoku v Afghánistánu, in memoriam medaili Za hrdinství. Vyznamená je v den státního svátku 28. října, uvedl ve středu na Twitteru mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček. Armádní speciál ve středu odpoledne dopravil těla padlých vojáků do Česka, Zeman se účastní smutečního aktu u příležitosti jejich návratu do vlasti.

Vojáci Martin Marcin (†36), Kamil Beneš (†28) a Patrik Štěpánek (†25) padli v Afghánistánu v neděli při hlídce několik kilometrů od spojenecké základny Bagrám. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) padlé vojáky v úterý na návrh náčelníka generálního štábu Aleše Opaty povýšil in memoriam do hodností štábních praporčíků. Ministerstvo pro ně chystá ještě další ocenění, padlí vojáci dostanou in memoriam nejvyšší resortní vyznamenání Kříž obrany státu.

Video  Kde domov můj. Na počest padlých vojáků zazněla státní hymna.  - ČTK, Blesk TV
Video se připravuje ...

Zeman, který je vrchním velitelem ozbrojených sil, v neděli vyjádřil hlubokou lítost nad jejich úmrtím. Zároveň zdůraznil, že by to podle něj nemělo odradit od úsilí nadále bojovat s mezinárodním terorismem.

Prezident postupuje podobně jako před čtyřmi lety, kdy při útoku v Afghánistánu zemřelo pět českých vojáků. I tehdy Zeman všechny in memoriam vyznamenal medailí Za hrdinství.