Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Výběr daní roste. Stát vybral víc na DPH, méně ale od firem

Autor: ČTK - 
22. července 2018
11:12

Finanční úřady vybraly v prvním pololetí na dani z přidané hodnoty (DPH) zhruba 194,5 miliardy Kč, což je meziroční růst o osm procent. Na dani z příjmu právnických osob stát vybral 93,2 miliardy korun, mírně méně než loni. Vyplývá to z dat zveřejněných Finanční správou.

Celkové příjmy státu z daní bez pojistného na sociální zabezpečení v prvním pololetí stouply meziročně o šest procent, tedy o 28,8 miliardy na 490,1 miliardy korun.

DPH, daň z příjmu právnických osob i daň z příjmu fyzických osob patří mezi takzvané sdílené daně, jejichž výnosy putují do státního rozpočtu i do pokladen měst a krajů. Na kraje připadá 8,92 procenta a na obce 23,58 procenta z celostátního hrubého výnosu daně z příjmů právnických osob a daně z příjmu fyzických osob. Nově od letoška obcím podíl u DPH stoupl z 21,4 procenta. Obce a města by tak mohly získat navíc celkem asi 8,5 miliardy korun ročně.

Víc na DPH, méně od firem

Samotný státní rozpočet v prvním pololetí z DPH získal 131,5 miliardy korun, meziročně o pět procent více. Na firemních daních do státní pokladny putovalo 64,8 miliardy korun, meziročně o 1,1 procenta méně. Ministerstvo financí k tomu uvedlo, že v červnu se již tradičně projevila nejen úhrada čtvrtletních a pololetních záloh na dani, ale také úhrada daně za rok 2017 u poplatníků, kteří mají povinný audit nebo jim daňové přiznání zpracovává a předkládá daňový poradce. „Část inkasa daně z podaných a zaplacených přiznání se tak projeví až v inkasu měsíce července,“ uvedl na počátku měsíce úřad.

Od loňského roku je účinný zákon o dani z hazardních her, který zavedl daň z hazardních her a daň z technických her. Ty nahradily odvody z loterií. Na dani z technických i hazardních her v pololetí stát zatím získal přes pět miliard korun.

donlabuznik ( 31. července 2018 01:18 )

Ani se nedivím, že většina lidí a firem daně platit nechce, když vidíme že s nimi stát neumí hospodařit a já nejsem výjimkou. Proto jsem se po přečtení článku z http://financni-zpravy.cz/vyhody-ktere-nabizi-offshore-spolecnost/ nechal inspirovat a založil si v zahraničí offshore společnost.

nastvanej ( 22. července 2018 12:08 )

Je to jednoduchý když se vše zdražuje tím pádem roste DPH ovšem o tom se mluvit nesmí

Zobrazit celou diskusi