Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vytrhli demonstrantce tibetskou vlajku: Incident se vrací před soud

Autor: ula, ČTK - 
13. července 2018
23:10

Incident z předloňské návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze, při němž dva Číňané vytrhli demonstrantce tibetskou vlajku a hodili ji do Vltavy, znovu míří před soud. Nejvyšší soud (NS) totiž zrušil pravomocné rozsudky Obvodního soudu pro Prahu 7 a Městského soudu v Praze, podle nichž nešlo o loupež či jiný trestný čin. Informoval o tom dnes server Seznam Zprávy. Dovolání proti verdiktu pražských soudů podal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Klíčová je podle serveru věta soudce NS Vladimíra Veselého, v níž uvádí, že podle popsaného skutku mohlo dojít k trestnému činu loupeže. „Obvinění totiž podle zde uvedených skutkových okolností užili vůči poškozené násilí v úmyslu zmocnit se cizí věci - tibetské vlajky, kterou přidržovala přitisknutou ke svému tělu,“ uvedl soudce Veselý.

Třídenní návštěvu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v březnu 2016 v Praze provázely demonstrace proti politice Pekingu v oblasti lidských práv, některé se neobešly bez potyček mezi odpůrci a příznivci čínského režimu. Při jedné z nich se Číňan a Číňanka pokusili vytrhnout demonstrantce vlajku, museli ale překonat její odpor. Přitiskla ji k tělu, chvíli se přetahovali. Nakonec se Číňanům podařilo ženě vlajku ukořistit a hodili ji do řeky.

Video  Tibetské vlajky jako protest. Policie odváděla odpůrce režimu v Číně  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Podle pražských soudů nebyl tento incident trestný čin, a to i s ohledem na mizivou hodnotu vlajky, a případ předaly do přestupkového řízení. U trestného činu loupeže ale není podle nejvyššího státního zástupce nezbytná majetková motivace, klíčová tedy není ani hodnota vlajky. „Podstatné zde je, že obvinění užili proti poškozené násilí, a to v úmyslu zmocnit se vlajky, jež byla ve vztahu k nim zjevně věcí cizí,“ uvedl v dovolání šéf žalobců. Škodlivost činu zvyšuje podle Zemana jeho politická motivace. Číňané zasáhli do svobody demonstrantky projevovat své postoje k tibetské otázce. „Zohlednění zásahu do svobody vyjadřování by bylo na místě i za situace zcela opačné,“ zdůraznil nejvyšší státní zástupce.

Případ se nyní vrací k Obvodnímu soudu pro Prahu 7.

al.bunda ( 14. července 2018 08:57 )

česko je ve vagině jako státní vlajka v Brně,Tibetská ve Vltavě vadí to druhé ne.Bože kde to žijeme,člověk žasne

Stanley1000 ( 14. července 2018 08:53 )

Pokud jde o naši vlajku vytaženou z dámského přirození, lze to chápat tak, že tím chtěl básník říci, že jsme v pi.., což de facto jsme.

hackoff ( 14. července 2018 01:04 )

to jsem rad ze je pan nejvyssi statni zastupce tak horlivy. doufam, ze az priste na nejaky nemonstraci patroitu nejaky aktivista z antify ukradne vlajku nebo transparent, tak pujde sedet za loupezne prepadeni. dekuji

Deneček ( 14. července 2018 00:58 )

Však to byla maketa vlajky,tak jako u té české,kterou vytahovala ze své škatule.

gabreta ( 14. července 2018 00:17 )

Nebo si můžeš vzpomenout na hradní vlaku, coby státní symbol! Tady je možný všechno!!

Zobrazit celou diskusi