Státní kuchařka pro chudé čelí kritice. Blesk recepty vylepšil, ochutnejte

  • Autor: Tomáš Belica,Jakub Kopřiva - 
    23. 6. 2018
    11:50

    Pořádně se najíst a neutratit při tom moc. Tím se řídili na ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV), kde sestavili kuchařku pro ty, kteří mají hluboko do kapsy. Vařit podle ní mají lidé odkázaní na potravinovou pomoc, od odborníků se dočkala ale řady kritických ohlasů. Blesk proto recepty poupravil, aby byly inspirací i pro ty, kteří chtějí jen ušetřit.

  • 1.Úsporná kuchařka

    Podle kuchařky mají, alespoň dle ideálů resortu, vařit nemajetní lidé nebo matky v azylových domech. A těch je u nás kolem sta tisíc. Vzhledem k počtu obyvatel je to každý 105. Čech. I proto jsou v receptech například ne úplně výživově optimální konzervy s masem, jelikož jsou rozdávány v rámci potravinové pomoci. Podle mluvčího MPSV Martina Bačkovského je brožurka, kterou dávají lidem v charitách a je také na internetu, takový rádce. „Má lidem nabídnout různé varianty využití toho, co dostávají,“ uvedl pro Blesk.

    Pro šetrné

    Kuchařka, jejíž výroba i tisk asi tří tisíc exemplářů stály 75 tisíc korun, obsahuje i tipy, jak správně skladovat potraviny, aby déle vydržely, i to, co kam dát do lednice pro delší trvanlivost. Navíc jsou v ní tři recepty ze zbytků nebo tvrdého pečiva, aby nic nepřišlo nazmar. Zkrátka tipy, které se hodí možná i do vaší spíže a kuchyně.

    Přihoďte drobné

    Blesk porovnal několik receptů a tam, kde Úsporná kuchařka radí použít konzervy či předvařenou rýži, použil zdravější čerstvé suroviny. Cenové srovnání by opticky vycházelo ve prospěch jídel z polotovarů. Na druhou stranu je nutné vzít v potaz, že třeba vepřová konzerva obsahuje jen 50 % masa. Ta hovězí zase procent sedmdesát. Zbytek je tuk, škrob a další věci, které se vám na pánvičce vypaří. Ti, kdo musejí využít potravinovou pomoc, na výběr mezi trvanlivou konzervou a čerstvou surovinou nemají. Jiní však při nákupu ano.

    Jaké je tedy férové skóre? Vyměňte jednu či dvě ingredience a máte vyváženější a často i lacinější jídlo.

    Kuchařka dle MPSVKuchařka dle MPSV | Jakub Poláček

    Jak funguje pomoc

    Lidé v nouzi dostávají základní potraviny jako masové konzervy, těstoviny, rýži, cukr, olej, mouku, kojenecké výživy či přesnídávky. Dosud se rozdalo 1652 tun potravin za 103 milionů korun.

    Potravinovou pomoc podle Kláry Holubové z pražské farní charity na Novém Městě využívá pravidelně asi pět lidí do měsíce. Než ale dostanou suroviny, musí pro to něco udělat. „Musí nám donést potvrzení, že jsou evidováni na Úřadu práce, jsou nemajetní a potřebují tuto pomoc. Je to opatření proti zneužívání,“ popsala Blesku. Pak jim jsou do plátěné tašky zabaleny zásoby přibližně na 10 dní. „Když nám řekne, že má děti, tak se snažíme nabalit jídlo i pro ně, ale primárně to je na osobu,“ vysvětlila Holubová.

    Dary i jídlo navíc

    Suroviny do charit dodávají mimo jiné i potravinové banky, které je buď dostávají v rámci darů od lidí, nebo je dodají supermarkety. Zákon jim totiž nařizuje, aby neupotřebené jídlo nevyhazovaly, ale napřed je nabídly. Jak to funguje, vysvětlila pro Blesk Pavla Šešínová z potravinové banky v Praze. „Nepřijímáme prošlé potraviny, co na sobě mají napsáno: spotřebujte do určitého data. U minimální trvanlivosti je to jiné. Tam se řídíme tabulkami ministerstva zemědělství,“ uvedla.

  • 2.Rizoto s hovězím

    Kuchařka MPSV

    ● rýže (2 sáčky) – 5,95 Kč
    ● konzerva hovězího masa (400 g) – 42,40 Kč*
    ● sáček mražené zeleniny – 12,90 Kč
    ● tvrdý sýr (100 g) – 18,45 Kč
    ● cibule (1 ks) – 1,59 Kč
    ● koření, sůl, paprika, majoránka
    MINIMÁLNĚ: 81 Kč

    *konzerva obsahuje 70 % hovězího

    Zdravější varianta dle Blesku

    ● sypaná rýže (200 g) – 4,18 Kč
    ● hovězí maso mleté (280 g) – 50,34 Kč
    ● sáček mražené zeleniny – 12,90 Kč
    ● 10 dkg tvrdého sýra – 18,45 Kč
    ● 1 cibule – 1,59 Kč
    ● koření, sůl, paprika, majoránka
    MINIMÁLNĚ: 87 Kč (+6 Kč)

    Rizoto s hovězím masemRizoto s hovězím masem | Jakub Poláček

  • 3.Boloňské špagety

    Kuchařka MPSV

    ● vepřová konzerva (400 g) – 26,90 Kč*
    ● rajský protlak (115 g) – 9,50 Kč
    ● hladká mouka
    ● sůl
    ● 2 až 3 stroužky česneku – 2,70 Kč
    ● koření na mleté maso nebo špagety
    ● trochu oleje
    ● 100 g strouhaného sýra – 18,45 Kč
    ● špagety – 14,90 Kč
    MINIMÁLNĚ: 72 Kč
    * vepřová konzerva má jen 50 % masa

    Zdravější varianta dle Blesku

    ● mix mleté maso (200 g) – 23,16 Kč
    ● rajský protlak (115 g) – 9,50 Kč
    ● hladká mouka
    ● sůl
    ● 2 až 3 stroužky česneku – 2,70 Kč
    ● koření na mleté maso nebo špagety
    ● trochu oleje
    ● 100 g strouhaného sýra – 18,45 Kč
    ● špagety – 14,90 Kč
    MINIMÁLNĚ: 69 Kč (–3 Kč)

    Boloňské špagetyBoloňské špagety | Jakub Poláček

  • 4.Fazolový guláš

    Kuchařka MPSV

    ● 1 cibule – 1,59 Kč
    ● 3 stroužky česneku – 2,70 Kč
    ● hladká mouka
    ● klobásky (100 g) – 18,45 Kč
    ● konzerva bílých fazolí (400 g) – 13,90 Kč
    ● konzerva červených fazolí (400 g) – 13,90 Kč
    ● rajský protlak (115 g) – 9,50 Kč
    ● sůl, pepř
    MINIMÁLNĚ: 60 Kč
    *konzerva obsahuje 60 % pevného podílu

    Zdravější varianta dle Blesku

    ● 1 cibule – 1,59 Kč
    ● 3 stroužky česneku – 2,70 Kč
    ● hladká mouka
    ● klobásky (100 g) – 18,45 Kč
    ● bílé fazole (270 g) – 16,70 Kč
    ● červené fazole (270 g) – 18,80 Kč
    ● rajský protlak (115 g) – 9,50 Kč
    ● sůl, pepř
    MINIMÁLNĚ: 68 KČ (+8 Kč)

    Fazolový gulášFazolový guláš | Jakub Poláček

  • 5.Masové kuličky

    Kuchařka MPSV

    ● vepřová konzerva (190 g) – 13,45 Kč*
    ● půl sáčku varné rýže – 2,97 Kč
    ● 1 vejce – 1,83 Kč
    ● 1 cibule – 1,59 Kč
    ● 2 až 3 lžíce strouhanky
    ● koření, sůl, pepř
    MINIMÁLNĚ: 20 Kč
    * vepřová konzerva má jen 50 % vepřového

    Zdravější varianta dle Blesku

    ● mleté maso (95 g) – 14,25 Kč
    ● rýže – 2 Kč
    ● 1 vejce – 1,83
    ● 1 cibule – 1,59 Kč
    ● 2 až 3 lžíce strouhanky
    ● koření, sůl, pepř
    MINIMÁLNĚ: 20 Kč (+0 Kč)

    Masové kuličkyMasové kuličky | Jakub Poláček

  • 6.Zapékané brambory

    Kuchařka MPSV

    ● brambory (1 kg) – 15,90 Kč
    ● vepřová konzerva (290 g) – 26,90 Kč*
    ● 2 cibule – 3,18 Kč
    MINIMÁLNĚ: 46 Kč
    * vepřová konzerva má jen 50 % vepřového

    Zdravější varianta dle Blesku

    ● brambor (1 kg) – 15,90 Kč
    ● vepřové maso (145 g) – 21,75 Kč
    ● 2 cibule – 3,18 Kč
    MINIMÁLNĚ: 41 Kč (–5 Kč)

    Zapečené bramboryZapečené brambory | Jakub Poláček

  • 7.Jak zužitkovat vše?

    Součástí kuchařky jsou i tzv. záchranářské recepty z iniciativy Zachraň jídlo, jejichž smyslem je zabránit plýtvání surovinami. Co lze zkusit?

    Chlebová buchta s čokoládou

    Starší pečivo nakrájejte na menší kousky. V míse rozšlehejte pár vajec, přidejte cukr, smetanu, mléko, trochu rumu, vanilkový cukr, skořici, pomerančovou kůru, muškátový oříšek, špetku soli. Do formy vymazané máslem a vysypané cukrem nasypte nakrájené pečivo, čokoládu nakrájenou na menší kousky a zalijte připravenou směsí. Pečte na 180 stupňů cca 20 minut.

    Chlebová buchta s čokoládouChlebová buchta s čokoládou | Jakub Poláček

  • 8.Co kuchařce říkají výživoví odborníci?

    Pavel Suchánek: Chvalitebný počin

    „V první řadě je třeba si uvědomit, že Úsporná kuchařka vychází z potravin, které je možné běžně sehnat v potravinových bankách, což už samo o sobě částečně limituje možnosti striktního dodržování zásad zdravé výživy… Proto si myslíme, že je třeba ocenit zastoupení zeleniny a ovoce ve velké části receptů, časté jsou i recepty z luštěnin. Je kladen i důraz na pestrost používaných a konzumovaných tuků a snaha o preferenci rostlinných tuků tam, kde to receptura umožňuje.“

    Kateřina Cajthamlová: Jako za socíku

    Recepty mi připadají opsané z Vlasty nebo Praktické ženy – časopisů »pro hospodyňky« z let 1950 až 1989. Zkrátka hrůza. Moderní recepty chybí zcela, rybí pokrmy jsou výlučně reprezentovány přídavkem tuňáka v konzervě, luštěniny představuje jen hnědá čočka a fazolové konzervy. Chybí recepty využívající různé druhy klíčků, bylinek či použití kvašené zeleniny, což jsou už dnes rozšířené metody moderního přístupu ke stravování, a navíc patří mezi levnější způsoby vaření z domácích zdrojů.“

    Reakce výživových odborníkůReakce výživových odborníků | Jakub Poláček

    Video: Zelené superpotraviny: Proč nepatří do dětského jídelníčku?

    Video Zelené superpotraviny: Proč nepatří do dětského jídelníčku? - Karel Dlabač

djaba ( 23. června 2018 23:03 )

A co kdyby jste vy chudí raději mákli v nějaké kolbence ,nebo u kasy marketu .Také jsem zprovodil experta , chtěl dvacku , povídám támhle pod tím komínem ,přijímají a už dvacku nechtěl.

kukuku ( 23. června 2018 14:33 )

Místo mletého hovězího Blesku použít maso pouliční zvířeny - a cena by šla ještě víc dolů než s vepřovým.

agfor ( 23. června 2018 13:19 )

Ušetřím hlavně tím, když si tuhle blbost nekoupím.

vilda696 ( 23. června 2018 12:53 )

To psal Láďa Hruška

Zobrazit celou diskusi
Další videa
Články odjinud